• 9.381.104 stemmen

Mag Ik Je Aanraken? (2023)

Documentaire | 73 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Tamar van den Dop

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Plot Mag Ik Je Aanraken?

Tegen de achtergrond van het streven naar een inclusievere en gelijkwaardigere samenleving, onderzoekt Tamar van den Dop samen met acteurs, hoe de verbeelding van intimiteit in films de afgelopen decennia tot stand kwam. Wat ging er mis, wanneer ging het goed en hoe kijken we met de kennis van nu hierop terug? Een jonge generatie groeit op met de aanwezigheid van een intimiteitscoördinator op de set. Maar wat doet dat met een oudere generatie? Wat draagt nu bij tot betere, mooiere en spannende scenes?

avatar van mrklm

mrklm

Acteur/regisseur Tamar van den Dop nodigde filmacteurs van verschillende generaties uit om te spreken over hun ervaringen met seksscènes. Ze toont hen een seksscène waar ze in hebben gespeeld en film de acteurs in close-up om te zien hoe ze reageren. Daarmee legt ze de sterk veranderde moraliteit rondom seks bloot en onderzoekt ze de zin van de zogeheten ‘intimiteitscoördinator’, die moet toezien op de fysieke en geestelijke veiligheid van de betreffende acteurs. Veteraan Peter Faber vindt het vanzelfsprekend dat de regisseur de taak van ‘intimiteitscoördinator’ op zich neemt, maar erkent dat seksscènes voor vrouwen in de jaren 70 en 80 erg zwaar konden zijn. Generatiegenoot Jeroen Krabbé doet wat lacherig over de veranderde seksuele moraal, maar uiteindelijk is hij degene die de spijker op zijn kop slaat. Een uitstekend startpunt voor een serieus gesprek over seks, gesimuleerd of niet. Enig minpunt is de afwezigheid van generatiegenoten van Faber en Krabbe, zoals Renée Soutendijk of Geert de Jong.