• 9.372.354 stemmen

Daddio (2023)

Geregisseerd door: Christy Hall

Met onder meer: Dakota Johnson, Sean Penn en Marcos A. Gonzalez

Plot Daddio

"Never forget where you came from."

Een vrouw houdt aan de New Yorkse luchthaven een taxi tegen. Ze lijkt afwezig en wil snel naar huis in Manhattan. De taxichauffeur is erg van de filosofie en slaat een praatje. Gedurende de taxirit houden ze gesprekken over informatica, de liefde en jeugdtrauma's.

avatar van Collins

Collins

Een passagier (Dakota Johnson) en een taxichauffeur (Sean Penn) beginnen op aarzelende toon een gesprek. De kleine en besloten ruimte die de donkere nacht buitenhoudt roept een gevoel van veiligheid en intimiteit op. De passagier en de chauffeur delen geheimen, delen waarheden en doen (schaamtevolle) bekentenissen. Een film die zich op een paar ogenblikken na enkel in de beslotenheid van de taxi afspeelt. Daddio is een prima dramatisch debuut van regisseur en schrijver Christy Hall.

Twee personages die van elkaar verschillen, maar desondanks twee personages die beiden boeien. Beiden afkomstig uit diverse sociale milieus. Beiden in een andere leeftijdscategorie. Tussen beide personages ontspint een vermakelijk en soms intrigerend gesprek. Een gesprek dat vooral door de losse, eerlijke en eenvoudige houding van Penn op gang komt en geconsolideerd wordt. Een gesprek dat begint uit beleefde nieuwsgierigheid. Onder de indruk van de levenservaring en mensenkennis van Penn ontstaat bij Johnson vertrouwen en raakt zij voldoende getriggerd om de aarzelende uitwisseling van losse zinnetjes tot een volwaardig gesprek uit te laten groeien.

Buiten de taxi verlichten lantaarns de monotone snelweg en biedt de taxi een veilige beschutting tegen de kille en opdringerige reflecties van hun verlichting. Binnen is het beter. Het gesprek verdiept zich. De taxichauffeur vertelt uit eigen ervaring hoe zelfzuchtig mannen een relatie ingaan en hoe gemakkelijk vrouwen zich laten gebruiken. De jonge vrouw deelt ervaringen uit haar jeugd die haar huidige partnerkeuze verklaren. Af en toe klinkt het allemaal wat clichématig. Af en toe ook niet. Aan het eind van de rit is er ontroering. Dakota Johnson en Sean Penn zijn overtuigend in hun rollen van mensen die met woorden hun cocon van eenzaamheid openbreken. Ook al is het maar voor de duur van een taxirit. Prima film.

avatar van mrklm

mrklm

Tijdens een lange taxirit vanaf JFK Airport, ontstaat een diepgaand een emotioneel gesprek tussen de chauffeur [Sean Penn] en de passagier [Dakota Johnson] dat nieuwe inzichten oplevert met betrekking tot hun persoonlijke relaties van vroeger en van u. Het statische gegeven geeft schrijver en regisseur Hall weinig ruimte om de dialogen visueel interessant te houden. Het leent zich in feite veel beter voor een toneelstuk, maar Johnson en Penn zijn aan elkaar gewaagd en maken er een bescheiden acteerduel van. Vooral voor fans van de hoofdrolspelers dus.

avatar van lang pee

lang pee

Ik geef The Guardian gelijk, ondanks de goede pogingen van Johnson en Penn, weet de film niet te boeien. En ik vond het eerder een redelijk vervelende saaie film....

avatar van Frankie Boy

Frankie Boy

Dit is echt zo'n film die je of vervelend, saai en langdradig vindt of juist heel interessant.

Ik houd het op het laatste.

Twee wildvreemde mensen die nogal van elkaar verschillen ontmoeten elkaar en d.m.v. diepgaande, filosofische gesprekken een band krijgen.

Boeiende, interessante film en zeer goed geacteerd door Sean Penn en Dakota Johnson.

Mijns insziens zeer de moeite waard.

avatar van scorsese

Goeie film over een vrouw die van het vliegveld een taxi instapt om naar huis te gaan. Een simpele opzet (chauffeur en passagier in een taxi). Dialoog gedreven, en zowel de dialogen als de personages (vooral de passagier) zijn boeiend. Het uitstekende acteerwerk van Sean Penn en vooral Dakota Johnson helpt dan ook. Net geen 4.0 sterren omdat het soms wat geforceerd overkomt.

avatar van blurp194

blurp194

Het concept doet een beetje denken aan Locke (2013) in dat de setting net als bij die film geheel in een auto is - en je je afvraagt of dat voldoende zal zijn om de hele speelduur interessant te blijven. In dat voorbeeld lukte dat moeiteloos, deze Daddio heeft er ondanks een tweede hoofdrol wat meer moeite mee. De dialogen zijn ook niet allemaal even interessant. Toch weten Johnson en Penn de aandacht wel voldoende vast te houden.

Jammer van het einde, dat vond ik nogal ongepast. Een wanklankje.