• 9.374.990 stemmen

Met onder meer: Shah Rukh Khan, Nayanthara en Vijay Sethupathi

Gesproken taal: Hindi

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Jawan

Azad wil zich met zijn verleden verzoenen door zich te wreken en door een jarenlange belofte na te komen. Hij gaat de strijd aan tegen een akelige crimineel die geen angst kent en bij velen leed heeft veroorzaakt. Azad zal al zijn intellect en vuurwapens goed kunnen gebruiken en kruist het pad van een ervaren agente die bij deze zaak betrokken raakt.

• 11909 berichten

Shah Rukh Khan kan drie uur lang naar een steen gaan zitten kijken en ik zou het nog boeiend vinden: wat heeft die man een ontzettend charisma, steeds meer ook nu hij wat ouder wordt. En dat redt - precies zoals ik had verwacht trouwens - deze film. Want om te zeggen dat het verhaal van Jawan iets is om over haar huis te schrijven: nee. Maar: 'King Khan is back', zoals de titelsong bezingt, we zullen het weten ook en het maakt de film een heel stuk leuker om te kijken

Het eerste uur, de eerste anderhalf uur zijn fantastisch trouwens, echt oprecht fantastisch. Een prachtige openingsscene in de jungle - dat lelijke slowmotion neem ik in vredesnaam even voor lief, voor de rest is het spectaculair. Een paar jaar later en we zitten in de grote stad en er gaat iets gebeuren rond een metro en een gijzeling. Oh, en schok: SRK is kaal! De eerste set-up voor de grote SRK verkleedshow die Jawan heet trouwens, maar het verhaal werkt als een tiet.

En dan is het weer des Bollywoods dat ze te veel willen, te veel publiek tegelijk willen bedienen en het een zooitje wordt. Technisch is er niks op aan te merken en - had ik 'm al genoemd? - het is SRK in optima formal, maar het komt niet lekker bij elkaar. Een halfslachtig romantisch liedje voor de smachtende vrouwen en een paar zwaartekracht tartende actiescenes en dat bij elkaar: het ziet er leuk uit maar het matcht niet. Dat ging in Dilwale toch wat beter.

Geen hoge score wat mij betreft voor de liedjes, maar de choreografie van de gevangenisscene was spectaculair. Slotnummer was ook leuk, jammer dat daar de aftiteling onder moest komen.

mcdaktari

Als ze daar in Bollywood nou eerst eens zouden beginnen om dat ontzettend irritante en verpestende gezing telkens tussen de films door te stoppen, dan zou ik misschien overwege om zo'n film helemaal te kijken. En ik weet dat ze best wel aardige films kunnen maken, want heb wel eens een film uit India gezien die ook best wel goed was. Maar daar zat geen enkel flauw liedje in. Kijk dat er muziek in films zit is normaal he, dat zit in elke film. Maar ik bedoel dat niet de acteurs plotseling beginnen te zingen, want dan gaat bij mij tenminste de lol er vrij snel vanaf. Dan kun je een film toch niet meer serieus nemen. Ik heb het al eens vaker gezegd en zal het nog maar eens doen, als ik graag hoor zingen, dan ga ik wel naar een concert. Maar als ik een film ga kijken dan hoop ik ook een serieuze film te kijken en geen halve musical. Dus ook bij deze film "Jawan" ben ik direct gestopt met kijken toen ze begonnen te zingen. Ik vraag me trouwens af, wat bezielt die Indiers toch om steeds door een film heen te zingen? Zouden ze nou echt niet door hebben dat ze zo een film verpesten?? En ook al gaan ze een week naar een steen zitten kijken, dan nog zal het mij geen seconden boeien.

mcdaktari schreef:

Genoeg Indiase films waar geen zang in zit. Simpelste idee is dus om de musicals over te slaan en de niet-musicals te kijken.

Dat is dan toch echt alleen jouw probleem.

Dan kun je een film toch niet meer serieus nemen.

Oh jawel hoor. Jij niet misschien, maar ik wel - ik hou van de films. En heel veel andere mensen ook, en die nemen de films toch heel erg serieus.

Je geeft zelf al aan het vaker gezegd te hebben. Heeft het iets geholpen? Zijn de Indiërs er minder musicals om gaan maken?

Jij bent die films niet gewend en het is ook niet jouw smaak. Anderen vinden het wél leuk dus die hopen wél een halve musical te krijgen.

Ik denk niet dat iemand hier wakker van ligt.

Dit heeft een hele lange culturele geschiedenis. Je zou je erin kunnen verdiepen, maar als het niet je smaak is zie ik ook niet in waarom je daar je tijd aan zou verspillen.

Zouden ze nou echt niet door hebben dat ze zo een film verpesten??

Nee. Want zij zien het niet als verpesten.

En dan nog zou je er een heel lang bericht aan willen besteden om te zeggen hoe stom je het vindt.

Je hele bericht komt neer op één ding: jij vindt het stom, iemand anders niet. Prima, lekker niet naar kijken dus.

BlueJudaskiss

Uiteraard, en die zal ik ook kijken. Maar toen ik Jawan tegenkwam en zag staan dat het een Thriller/aktie film was verwacht ik geen musical. Ik neem aan dat je dat kunt snappen?

Deze site is er toch juist voor om recensie te geven, ongeacht of je de film goed of slecht vind? Dat zou uitgerekend een moderator films, toch moeten weten.

En het klopt helemaal dat mijn bericht erop neerkomt dat ik dergelijke films totaal niks vind en lekker niet zal kijken. Het is inderdaad een kwestie van smaak ja, maar als ik zie dat ik een thriller ga kijken en ik krijg dan een musical voorgeschoteld, dan ben ik teleurgesteld. Hoe moeilijk dat voor jou misschien dan ook te begrijpen is.

• 11909 berichten

Nee hoor, dat is prima te begrijpen. Ik snap ook helemaal dat Bollywood niet je smaak is. Wat ik niet snap heb ik aangehaald in mijn andere punten in mijn bericht.

mcdaktari

Dan zou ik het toch nog maar eens goed herlezen, want wat die andere punten betreft daar valt niks uit op temaken wat jij niet snapt

avatar van macrobody

macrobody

Toffe film wel. En dat ondanks de musical momenten die mij niet stoorden. Duur van de film stoorde me ook niet. Je moet er van houden denk ik, haha

avatar van Basto

Basto

• 11941 berichten

mcdaktari schreef:

Hier zit eigenlijk nauwelijks musical nummers in. Daarbij vind ik die dansscene in de gevangenis just eerder hoogtepunt.

Ik zie zelf ook vrij weinig verschil tussen een danssccene en een actie scene. Draait beide vooral om montage en choreografie

Basto schreef:

Ik begrijp natuurlijk dat het voor andere juist mooi en vermaak kan zijn, en dat gun ik iedereen. Ik persoonlijk hou er niet zo van. Maar ieder zijn ding zeg ik maar.

avatar van Basto

Basto

• 11941 berichten

Erg vermakelijke onzinnige actiefim die met een aantal vechtscenes die John Wick 4 naar de kroon steken.

Dikke 4*

avatar van filmkul

filmkul

Redelijk sterke actiefilm. Het verhaal is wat simpel maar wel maatschappelijk kritisch. De uitwerking is goed geslaagd. Het eerste deel is het sterkst omdat er nog enigszins een verrassing in zit. Het tweede deel is wat minder en vrij recht toe recht aan en voorspelbaar. De actiescenes zijn spectaculair maar wel met veel Bollywood bravoure, dus slomo’s en heroïsche vechtkunsten waarbij de natuurkundige wetten even buitenspel zijn gezet. Verder redelijk acteerwerk en visueel goed te doen, maar wel veel CGI. 3.5