• 9.370.280 stemmen

Geregisseerd door: June te Spenke

Met onder meer: Kelly van der Veer

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Kelly

Kelly was de eerste transvrouw die we in Nederland leerden kennen door de realityshow Big Brother. Er is in de loop der jaren veel op nationale tv tegen of over Kelly gezegd. Waren die opmerkingen wel zo gewoon als je dat in het perspectief ziet?

avatar van Gastel

Gastel

Belachelijk om hier 0.5* voor te geven, ben benieuwd naar de mening van db87 Dit is namelijk een mooie, oprechte docu met een boeiend hoofdpersoon. Dikke 4*

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Gastel schreef:

Maar 4 sterren vind ik dit ook niet waard. Bij lange niet. Maar ja, de makers zijn wel slim geweest om deze docu nou uit te brengen, want dat is tegenwoordig maar de normaalste zaak van de wereld, toch?

avatar van Gastel

Gastel

mcdaktari schreef:

Tsja, gelukkig zijn wij er niet voor om te bepalen wat wel of niet normaal is.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Gastel schreef:

Tsja, gelukkig zijn wij er niet voor om te bepalen wat wel of niet normaal is.

Wie dan wel?

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Het was ergens vlak na 9/11 dat een collega mij wees op Kelly in Big Brother 3. Nu had ik op zichzelf nooit wat met Big Brother, maar zowaar heb ik het nog een paar weekjes gevolgd. Na Big Brother begon het allemaal nog wel even aardig met Barend & Van Dorp en Ivo Niehe, maar toen werd het Robert Jenssen en hoop in shit in de media. In die tijd begon Kelly zichzelf ook nog een beetje erg te profileren als het domme blondje. Blijkt dus ook dat zij het zelf ook absoluut waardeloos vond allemaal.

Kelly anno nu is cynisch, hard, een survivor, absoluut een pioneer en toch snap ik het dat ze niet gelukkig is. Die foute vriendjes helpen ook niet echt. Hopelijk laat ze die echt achter zich en zoekt ze gewoon een leuke nuchtere jongen, misschien was Andries zo gek nog niet.

Probeer deze docu ook echt te zien en probeer een beetje te vatten hoe het was als transgender in die tijd. Lijkt nu wel iets beter qua acceptatie, maar lees maar eens comments op Twitter en Nu.nl als het over transgenders gaat. Normaal mijd ik dit zo docu's en programma's een beetje. Ik ben ook meer een zeemeermin die het leven prima vindt, mits ik maar niet al te veel te maken heb met de hele buitenwereld, maar ik was wel benieuwd hoe het haar vergaan is de afgelopen twintig jaar.

avatar van Bubblez

Bubblez

• 2056 berichten

Heftig. In de eerste helft was ik vooral onder de indruk van de ouders van Kelly. Wat een support, prachtig mooie mensen. Ik kan me niet voorstellen dat ouders bij hun dochter's keuze voor het raam zeggen 'meid, doe lekker waar je je goed bij voelt'.

In de tweede helft komt de puurheid van Kelly wat meer naar boven. En toen bedacht ik me dat ik keek naar een eigenlijk heel ongelukkig mens. Een mooi mens dat ongelukkig is gemaakt door haar verleden.

Ik keek Big Brother destijds heel bewust. (Ik vond het grappig Andries weer te zien, al was het kort.) Ik herinner me helder de finale van De Travestieshow (die titel! ). Ik vond Kelly direct geweldig.

Wat me stoorde aan deze documentaire is dat het niet chronologisch werd verteld. Ik kwam er vóór het zien van deze film via talkshow Beau achter dat Kelly in de prostitutie werkt. In de documentaire kom je direct tot deze (voor mij zeer verrassende) ontdekking. Ik had véél liever een geschiedenis van A tot Z gezien dan deze mix van toen en nu. Ook miste ik een duidelijk verloop; ik had best graag willen weten wat er na Big Brother allemaal gebeurd is. Maar daar wordt eigenlijk niet zoveel mee gedaan. Het gaat vooral over haar jeugd, nu en wat Kelly voor anderen heeft betekend en nog betekent.

In de eerder genoemde talkshow bedankt Kelly Amazon Prime voor de financiële vergoeding voor deze film. Dat vond ik opmerkelijk, tot ik in de documentaire zelf merkte dat Kelly helemaal niet zo'n zin had om alles te delen. Dus was dit een slimme commerciële zet of echt een verhaal dat ze (of specifiek de maker) wilde vertellen?

Achteraf vond ik het helaas vooral deprimerend. Misschien door de vertelstijl, misschien omdat ik deze powervrouw zoveel mooiers had gewenst dan zichzelf elke dag afvragend of ze er wel mag zijn.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11900 berichten

Ik had gehoopt dat ik met deze docu na zoveel jaar een ander beeld zou krijgen van Kelly, haar leuker zou vinden. Jammer - meteen werden al mijn eerdere ideeën over haar al bevestigd. Ik ken haar niet dus ik mag niet oordelen, wat ik ook niet wil doen. Maar ik zie wel een verschil met de uitstraling van een Nikki of Loiza Lamers - fantastische vrouwen. Kelly vond ik geen fijn persoon om 1,5u mee door te brengen, ook zich omringend door louche figuren en de 'ik ben gewoon zo'-houding.

Fijn van de documentaire vond ik wel dat je af en toe de stem van June te Spenke hoorde, ik heb liever een actieve rol van een documentairemaker dan dat we pretenderen alsof we stiekem meekijken want we weten toch dat dat niet zo is. Wel raar: af en toe begon de volgende scene al nog voordat de huidige scene al was afgelopen. Of het een stijlmiddel was of een foutje in de montage weet ik niet, maar het viel me negatief op. Gemixte gevoelens dus. Ik geloof heel graag dat June te Spenke - ze klonk leuk trouwens, sympathiek - een visie heeft, maar haar hoofdpersonage interesseerde me niet, ik heb mijn best gedaan.

Overigens: sympathiek dat Andries uit Big Brother in beeld verschijnt. Zonde dat Kelly dan niet met hem is verder gegaan. Bewondering voor de ouders.

Van 3,0* naar 2,5* en nu toch weer naar 3,0*.

avatar van Waku

Waku

Ik ken Kelly voornamelijk van "Big Brother" en daarna uit de diverse media. Daarom best benieuwd naar het verdere verhaal. En ik moet zeggen dat na het zien van de docu een dubbel gevoel heb overgehouden. Enerzijds respect voor Kelly , gezien de tegenslagen en strijdlust hierom. Maar anderzijds medelijden. Want dat Kelly niet gelukkig is dat werd pijnlijk duidelijk na een kleine 90 minuten. Grootste irritatie moment voor mij waren de krokodillen tranen van Bridget Maasland. Knap dat je het verhaal van Kelly weet om te draaien naar je eigen egocentrische BNer wereldje.Bah! 3*/3.5*