• 9.375.198 stemmen

Geregisseerd door: Dustin Guy Defa

Met onder meer: Michael Cera, Hannah Gross en Sophia Lillis

Gesproken taal: Engels en Duits

Plot The Adults

Een korte reis terug naar huis verandert in een langer verblijf wanneer Eric klem komt te zitten tussen het afspreken met zijn twee zussen en het veroveren van zijn oude pokergroep. Hoe meer Eric zijn bezoek verlengt om te bewijzen dat hij nog steeds de beste pokerspeler van de stad is, hoe moeilijker het wordt om de oude breuklijnen in zijn relatie met zijn zus Rachel te vermijden. Terwijl hun zusje Maggie de intieme wereld die ze ooit deelden probeert te herscheppen, worden Eric en Rachel geconfronteerd met de kloof tussen hun jeugd en de volwassenen die ze nu zijn geworden.

avatar van Fortune

Fortune

Apart filmpje die je niet snel met een andere film kan vergelijken. Soms vraag ik me af of Michael Cera maar ook Jesse Eisenberg goede acteurs zijn want ze spelen altijd dezelfde soort rollen. Een sociaal, ongemakkelijk persoon; enigszins autistisch maar die spelen ze dan ook altijd en in deze film weer. Spelen ze dan elke keer zichzelf of worden ze getypecast? Ik heb geen idee. Lijkt me echt vervelend om dit soort rollen elke keer weer te moeten spelen ook al doen ze het goed.

Deze film heeft een aparte familiedynamiek met heel sterk en authentiek acteerwerk. Je kan de personages niet helemaal duiden of echt goed lezen. Zijn ze nu depressief, geestesziek of een beetje maf of een combinatie van al die dingen bij elkaar? Ik zou deze film geen komedie willen noemen want de komedie in deze film is eerder cringe of ongemak zonder dat het grappig wordt. Ik heb geen enkele keer gelachen. Op een gegeven moment maakte de hoofdpersoon een grap, die niet echt goed is waarbij niemand aan tafel moest lachen. Ongemak. Je kan de personages niet goed lezen waarbij het enigszins mysterieus blijft, al zit er wel een conclusie in. Er zit ook poker in deze film wat ik wel kan waarderen en dat goed in beeld wordt gebracht.

avatar van scorsese

Redelijke film over een man die na een tijdje zijn twee zussen weer komt opzoeken. Een slice-of-life film die soms wat saai en doelloos kan overkomen (maar dit past ook juist wel bij de personages). De wisselwerking tussen de broer en zussen is geloofwaardig neergezet. Dit komt ook zeker door een goeie casting.

avatar van Collins

Collins

Een film die een bekend scenario gebruikt. Iemand keert na lange afwezigheid terug in zijn geboorteplaats en krijgt daar te maken met spoken uit het verleden. Vaak is de aanleiding een sterfgeval of een festiviteit als een huwelijk of een reünie. In The Adults waarin een broer en twee zussen na lange tijd worden herenigd, ontbreekt een concrete aanleiding. Ook in andere opzichten kiest de film een ander pad dan de meeste soortgenoten.

Behalve dat regisseur en schrijver Dustin Guy Defa de focus vooral legt bij de interacties tussen de broer en de zussen, besteedt hij ook specifiekere aandacht aan broer Eric. Middels het pokerspel, waar Eric een talent voor heeft en dat hij veelvuldig speelt, leert de kijker de complexe Eric beter kennen. Bovendien zijn de spelletjes poker gewoon grappig en zelfs een beetje spannend om te aanschouwen.

In de film sowieso veel humoristische momenten. Zo hebben de broer en de zussen de gewoonte om elkaar met gekke stemmetjes toe te spreken of een ridicuul toneelstukje op te voeren als de situatie ietwat conflictueus wordt. Ze dienen om de situatie luchtiger te maken zodat ook moeilijke onderwerpen kunnen worden besproken. Die momenten zijn talrijk. De communicatie is moeizaam en het onderlinge begrip vaak afwezig. De drie personages zijn mensen die vast zitten in hun leven en vooral problemen lijken te hebben met het feit dat ze volwassen zijn en maar moeilijk met de daarbij horende verantwoordelijkheden kunnen omgaan.

Achter de humor schuilt de tragiek. In feite zijn de drie van elkaar vervreemd en weten daar niet goed mee om te gaan. Zelfs als met behulp van de stemmetjes of de toneelstukjes toenadering wordt gevonden, voelt dat ongemakkelijk. De kijker heeft steeds het gevoel dat het niet echt is. Dat de drie elkaar en zichzelf iets voorspiegelen dat al jaren niet meer bestaat. Die onderstelling maakt dat de humoristische aanzetjes naar gelang het verloop een wat pijnlijk gevoel oproepen.

Best intrigerende thematiek overigens. Stel dat blijkt dat je als broers en zussen na het wegvallen van de gemeenschappelijke factor (de ouders) tot de ontdekking komt dat je mogelijk geen echte band met elkaar hebt, maar toch doet alsof dat wel het geval is. Dat roept veel ongemak op. De film laat het zien. Het ongemak wordt trouwens ook uitstekend verbeeld door de acteurs die erin slagen de kijker de indruk te geven dat de onderlinge band er misschien wel ergens is maar gewoon moeilijk vindbaar.

The Adults is een aangename tragikomedie. Een film met pijnlijke, absurde, komische en bezielende momenten. Prima film.