De Man uit Rome (2023)
Bekijk via Prime Video
Bekijk via NPO Start
Bekijk via NLZIET
Plot De Man uit Rome
De sceptische onderzoekspriester Filippo komt in opdracht van het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp om een huilend Mariabeeld te onderzoeken. Vastbesloten om het beeld te ontmaskeren, stuit hij op de grimmige dorpsgemeenschap, die diep getraumatiseerd blijkt en zich vastklampt aan hun wonder. Aangetrokken en ontregeld door de zwijgende Térèse die de tranen ontdekte, raakt Filippo verwikkeld in het verdriet van het dorp en in een serie schijnbaar wonderbaarlijke gebeurtenissen die zijn zekerheden over zijn roeping als priester en als mens onderuithalen.
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 30 maart 2023 in de bioscoop (Gusto Entertainment)
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 30 maart 2023 in de bioscoop (Gusto Entertainment)
EDIT: vanaf 6 april 2023 in de bioscoop.
timbo_
Is ook in niks een komedie. Ook geen thriller overigens. Meer een drama
De distributeur meldt ook drama. Ik heb het genre aangepast.
mrklm
Filippo [Michele Riondino] is namens het Vaticaan naar een Limburgs dorp gekomen dat diepe littekens heeft overgehouden aan een bloedbad dat vier jaar geleden plaatsgevonden. Hij moet onderzoeken of de bewerking dat een Mariabeeld tranen heeft gelaten, bewijs is van een wonder. Zijn contact persoon is de plaatselijke pater [Raymond Thiry] en de belangrijkste getuige is Térèse, die op wonderbaarlijke wijze het bloedbad overleefde en sindsdien geen woord meer spreekt. Het helpt als je bekend met de tradities en rituelen die het Katholicisme rijk is, maar niet veel. Het merendeel bestaat uit scène waarin wordt gepraat over wat er is gebeurd en de gevolgen daarvan. De rest bestaat uit overgestileerde flashbacks, onder anderen van het bloedbad in kwestie. Het gebruik van geluid is daarbij intrigerend, maar de acteursregie is ondermaats.
Matige film over een priester uit Rome een mogelijk heilig wonder moet onderzoeken. De gemeenschap waarin de film zich afspeelt wordt goed neergezet en de film begint ook vrij intrigerend. Echter wordt het al snel eentonig en zit je eigenlijk te wachten op de uitkomst die ook wat tegenviel.
Tamelijk donkere film die het nadrukkelijk van de sfeer moet hebben. Een film over de impact van een trauma na een school shooting en de troost die het wonder de gemeenschap geeft.
De mysterieuze Térèse praat niet maar communiceert wel via tekstberichten. Zij blijkt ook een soort moeder Theresa te zijn voor de gemeenschap.
Het mysterie van het wonder van het huilende mariabeeld staat haaks op de houding van de nuchtere italiaan Filippo, die in een geloofscrisis beland lijkt te zijn. Hij is dan wel een priester, maar voelt en gedraagt zich meer als een wantrouwende detective. Maar als hij het wonder niet zal erkennen, ontneemt hij de gemeenschap niet hun bron van troost?
De man worstelt nogal met zijn gezondheid en kan amper voedsel binnen houden. Ook lijkt hij zich niet echt op zijn plek te voelen en heeft hij nogal wat aansporing uit Italië nodig om voortgang met het onderzoek te maken.
Het pakte me helaas niet zoals ik had gehoopt. Het einde vind ik wat dubieus.
Wel heel degelijke cast en vertolkingen.
Lakte
De bluray van Source1 Media beslist niet kopen!
Deze film stond al een tijdje op mijn lijstje en wilde hem vanavond heel graag gaan kijken, ik had de bluray van Source1 Media gepre-orderd via Bol. Helaas was dat niet mogelijk want de film is er heel slecht op gezet en niet te kijken. De frames lopen totaal niet super en het beeld hapert als een gek. Ik denk dat er tijdens het comprimeren iets misgegaan is.
Helaas zal ik er nog even op moeten wachten. Ik weet niet hoe de DVD van de film is maar de bluray kan overgeslagen worden.
Erg spijtig.Wat een prutsers...
Je kunt 'm ook kijken via Prime Video of bijvoorbeeld via Pathé Thuis. Dan is het beeld tenminste goed.
Donkerwoud
Geloven zonder kerk. In 'De Man Uit Rome' (2023) trekt priester Filippo (Michele Riondino) naar een Limburgse plattelandsgemeenschap om het wonder te onderzoeken van een huilend Mariabeeld. Hij komt geen troost of verlossing brengen, maar probeert het mirakel kritisch tegen het licht te houden vanuit scepsis en met wetenschappelijke methodiek. Maar wat als gelovigen hun eigen waarheid nodig hebben in een wereld waar alle zekerheden lijken weg te vallen? Ik heb een zwak voor de manier waarop regisseur Jaap van Heusden maatschappelijke thema's behandelt als de bankencrisis in 'Win/Win' (2010) en vluchtelingenproblematiek in 'De Nieuwe Wereld' (2013). Zo weet 'De Man uit Rome' (2023) in te haken op nepnieuws, desinformatie en de afbrokkelende invloed van de Katholieke Kerk Het is wel jammer dat het loodzware religieuze conflict weinig ruimte laat voor luchtigheid of menselijke warmte. Je krijgt weinig sympathie voor de verschillende posities.
Lakte
Erg spijtig.Wat een prutsers...
Ze nemen het heel serieus! Het was zelfs nog erger, de film stond er in 720p op en niet eens in 1080p en met 50 fps i.p.v. 24 of 25.
Alle schijfjes worden vernietigd en er komen nieuwe. De nieuwen komen op 5 december uit. Zeer goede service! Kunnen andere Nederlandse labels (met name DFW) een dik voorbeeld aan nemen!
Na 5 december kan dus gerust de bluray besteld worden. Mocht iemand het foute schijfje hebben dan kan hij teruggestuurd worden voor vernietiging.
aspro
Hoi, even een vraagje zou hem graag willen hebben op Blu-ray.
Hij staat op dit moment op m'n verlanglijstje van Bol. Com.
Omdat ik hier verschillende verhalen hoor dat hij heel slecht is overgezet op de schijfjes.
Zijn de slechte vervangen inmiddels?
Verder een vriendelijke groet van mijzelf Hans verbiest Generalen buurt Woensel noord Eindhoven
hdehoon
De film viel me niet tegen. Mooie sfeerbeelden, goed camerawerk en goed geacteerd. Interessant thema, je wilde toch weten hoe het afliep. De slotscene viel een beetje uit de toon, waar slaat het op dacht ik eerst. Maar de dag erna drong het pas tot mij door dat er zich in feite alsnog een soort wonder had voltrokken in die laatste paar seconden van de film. Toen vond ik het einde toch niet zo gek.
Movsin
Het slot haalt hem nog een half punt naar beneden daar waar ik eerder wel begrip had voor de trauma's, de twijfels en de leugens (?) van het dorp maar minder voor het uittekenen van de gezant uit Rome. De weergave van het schooldrama vond ik dan weer wel knap voorgeschoteld.
Al bij al toch wel ontgoocheld.
Gerlof78
Niet echt mijn ding deze film, maar wel ok om een keer te zien vond het einde raar en ja meer kan ik er niet van maken.
T.O.
Aanvankelijk heel geslaagde uitwerking van het concept, met oog voor detail en symboliek. De laatste fase is ietsje minder en het einde valt helaas helemaal uit de toon.
Visueel is het een beetje hit and miss.