• 9.378.259 stemmen

Geregisseerd door: Ben Affleck

Met onder meer: Matt Damon, Ben Affleck en Jason Bateman

Releasedatum: 13 april 2023

Plot Air

"Some icons are meant to fly."

'Air' vertelt het waargebeurde verhaal van schoenenverkoper Sonny Vaccaro. Om een iconische sneaker voor Nike te creëren gaat hij een samenwerking aan met een basketbalspeler, Michael Jordan genaamd. De deal zal resulteren in een groot succes en is de aanzet tot vele andere overeenkomsten van topsporters.

Sonny Vaccaro

Phil Knight

Rob Strasser

Deloris Jordan

James Jordan

Howard White

Peter Moore

Michael Jordan

Haha nice, ben wel benieuwd.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 13 april 2023 in de bioscoop (Warner Bros. Pictures)

avatar van Kondoro

Kondoro

Vet, een film over mijn favoriete schoenenmerk. Ben echt benieuwd.

avatar van MosquitoSmasher

MosquitoSmasher

Mooie film. Prima geacteerd door iedereen, zoals verwacht.

Vraag me alleen wel af waarom de kijker Michael nooit echt "mocht" zien. Wat daar dan de reden van is.....

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

MosquitoSmasher schreef:

Te iconisch om te casten, volgens Affleck in bespreking met Hollywood Reporter.

Jordan is too big," Affleck, 50, told The Hollywood Reporter in a recent interview of the decision to not show Jordan's face in the film, which has actor Damian Delano Young play the role.

"He exists above and around the story, but if you ever concretize him, if you ever say, 'Yes, that's Michael Jordan,' we know it's not, really. It's fake," the actor-director, who plays Nike, Inc. cofounder Philip Knight in the movie, said of Jordan, now 60.

avatar van Naudsaf

Naudsaf

Wat een leuke film! Echt de moeite waard, zeer onderhoudend. Leuk om weer een film van en met Ben Affleck te zien, samen met Matt Damon. We hebben genoten van de muziek uit die jaren, van het acteren, het verhaal! Er morgen meer van dit soort films verschijnen.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Niet alleen een film over de belangrijkste deal ooit voor Nike maar voor de sportmarketing in zijn geheel. Aan het eind komt nog voorbij hoeveel Jordan-schoenen verkocht zijn maar iets daarvoor is het Affleck die een veel belangrijkere opmerking plaatst: schept dit geen precedent? Ja dus, want waar hier nog gesproken werd van een budget van USD 250.000 voor 3 spelers per jaar (zelfs omgerekend naar inflatie nog geen miljoen nu) krijgen grote sporters tegenwoordig miljoenen per jaar. En het gaat om vele sporters in vele takken van sport.

Goed, de film dan.Bij Affleck moet je geen bijzonderheden verwachten, maar een luchtig filmpje als dit weet hij wel vakkundig in elkaar te zetten. Vol clichés (dat wel), alleen al de soundtrack en die montage in het begin, maar wel goed gedaan en daardoor goed weg te kijken. Aantal prima acteurs waarbij Bateman vooral sterk overkomt. Enkel Affleck zelf is iets te veel karikatuur, maar met komische timing redt hij het nog wel. Uiteindelijk een aardig inkijkje in de wereld van toen, ongetwijfeld enorm versimpeld (er zullen vast harde woorden zijn gevallen) maar de film blijft enorm licht van toon) en dit is zeker geen diep psychologisch kantoordrama maar wel bijzonder aangenaam vermaak. 3,5*.

avatar van Willz

Willz

Het verhaal die iedereen kent gestopt in een twee uur durende film. Knap gedaan want het laat het proces zien van hoe het allemaal is gebeurd. En dat zonder te vervelen. Maar voor mij gewoon een 2.5

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Je weet wat je gaat krijgen, maar wat betreft muziek en aankleding echt een toffe film. En het verhaal is toch ook een soort van spannend. Acteerwerk ook prima met een prachtige rol van Viola Davis.

avatar van rep_robert

Air is een heerlijk geschoten film die vanaf minuut 1 met Dire Straits een nostalgisch gevoel weet te creëren. Wat me vooral verbaasde op een positieve manier is de luchtigheid (pun intended) waarmee het verhaal wordt verteld. Er zit veel humor in en ook de cast is echt uitmuntend. Dit zijn van die rollen die ideaal op het lijf geschreven zijn voor Damon, Affleck, Bateman en Davis. Niks meer dan lof. Het tijdsbeeld wordt ook overtuigend neergezet en je krijgt na het zien van deze film gelijk zin om een paar Air Jordans aan te doen, een potje te basketballen om vervolgens the Last Dance op Netflix aan te zetten. Wanneer een film dat gevoel weet te creëren is de film geslaagd.

Houd er wel rekening mee dat het verhaal nergens verrast, erg feel good is, weinig tot geen conflict kent en daardoor een spanningsboog ontbreekt. Het kleurt op dat gebied net teveel binnen de lijntjes om echt uitmuntend te zijn. Maar het doel waarvoor de film is gemaakt, een ode aan (Air) Jordan is bereikt!

avatar van c.dragon

c.dragon

Ik vond de rol van Ben Affleck erg leuk, maar het is eigenlijk een middelmatige tv-film. Hoewel het helemaal niet saai is, is het ook niet spectaculair of bijzonder. Een film die je weer snel vergeet.

avatar van mrklm

mrklm

Hoewel Nikes uitbuiting van kinderen in Thailand even ter sprake komt, is dit in feite een lange Nike-commercial vermomt als eerbetoon aan twee mannen die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de sportwereld. De titel verwijst naar de nog altijd ongekend populaire model sportschoenen waarmee Nike zijn concurrenten Converse en Adidas naar het tweede plan duwde en waardoor basketbalster Michael Jordan nog altijd jaarlijks miljoenen dollars binnen mag harken. Deze film toont door welke hoepels Nike-vertegenwoordiger Sonny Vaccaro [Matt Damon] moest springen. Eerst om Nike-oprichter en CEO Phil Knight [Ben Affleck] ervan te overtuigen dat het bedrijf een radicaal andere koers moet varen, dan om rookie Michael Jordan [Damian Delano Young], een trouwe fan van Adidas, ervan te overtuigen een sponsorcontract met Nike te tekenen. Jordans manager [Chris Messina] maakt dat bijzonder lastig. Daarom probeert Sonny hem te omzeilen en contact te leggen met Michaels moeder Deloris [Viola Davis], die in feite de touwtjes (zeer) stevig in handen heeft. Nike zal in zijn nopjes zijn, want dit is een zeer onderhoudend, intelligent geschreven en prima geacteerde reconstructie van een belangrijk stukje sportgeschiedenis. Affleck en Damon zijn nog steeds een gouden duo.

Tja, je kunt er niet echt omheen wat hier allemaal al gezegd is.

Het is inderdaadg geen heel imposant of bijzonder en zelfs een best wel bekend verhaaltje, maar het is erg vermakelijk en grappig gemaakt met een erg fijne cast.

avatar van Phantasm

Phantasm

Je moet ervan houden, is niet mijn ding.

Vanaf 12 mei te zien op Prime Video!

avatar van Shinobi

Shinobi

"A shoe is just a shoe until someone steps into it."

En ook Ben Affleck waagt zich aan de trend met biopics.

In deze biopic zie je hoe de iconische Air Jordan tot stand is gekomen. Hiervoor volg je Sonny Vaccaro, een basketbalexpert die bij de basketbaldivisie van Nike werkt. Dit is de achilleshiel binnen Nike en er zijn zelfs plannen om de gehele divisie op te doeken. Het tekenen van aankomend talent Michael Jordan moet de uiteindelijke redding worden.

De uitkomst kent iedereen uiteraard al, maar de reis daarnaartoe is best de moeite waard. Het resultaat is een vlotte film die de tijdsgeest van de jaren '80 prima vangt en gevuld is met veel humor. Voor mijn gevoel gingen bepaalde dingen wel net iets te makkelijk, waardoor de nodige spanning soms ontbreekt. Daarbij had ik ook meer willen weten over de achtergrond van Vaccaro.

Aan de degelijk spelende cast is het te danken dat de film enigszins een eigen smoel heeft; fijn om Chris Tucker in zo een rol te zien. Met name in de geweldige dialogen komt dat tot uiting. Des te jammer dat men te veel grossiert in clichés, alhoewel de regie en soundtrack er zeker mogen zijn. Zelf had ik graag meer creatieve uitspattingen willen zien.

Al met al is 'Air' een luchtige biopic voor tussendoor.

3,0 Sterren.

kappeuter schreef:

Vanaf 12 mei te zien op Prime Video!

Blijkbaar niet in Nederland.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een schoenfabrikant een veelbelovende basketballer wil strikken voor de promotie van een nieuwe schoen. Alhoewel het verloop vrij voorspelbaar is, blijft de film onderhoudend. Een aantal prima dialogen en een fijne cast. De jaren '80 aankleding is redelijk dik aangezet, maar wel leuk om te zien.

avatar van scorsese

kappeuter schreef:

Blijkbaar niet in Nederland.

toch wel.

avatar van mister blonde

mister blonde

Begint erg sterk met geweldige dialogen. Jammer dat het geen hoogtepunt heeft om naar toe te werken. Je weet wat er komt en hoe het er gaat komen. Zorgde ervoor dat ik het een beetje een anticlimax, of beter helemaal geen climax, vond hebben. Maar verder erg vermakelijk en goed gemaakt.

avatar van Waku

Waku

Interessant verhaal over de combinatie van ( toen in jaren 80) nog kleinschalige en inmiddels nu kleding gigant Nike. Het verraste mij dat dit met name is te danken aan de eigenwijze en doortastende Sonny Vaccaro die in een klap van Nike een miljarden concern wist te maken.

"Air" kent een behoorlijke sterrencast en is een typische acteer film.

De jaren 80 soundtrack en sfeerbeelden direct aan het begin geven de film een extra plezierig tintje.

De twee uur kijken gemakkelijk weg

3.5*/4*

avatar van wouds601

wouds601

Verhaal is erg voorspelbaar, maar daarentegen ook makkelijk te volgen. Prima cast, fijn jaren 80 sfeertje en de bijna 2 uur vliegen voorbij. gewoon boeiend van begin tot eind. 3,5*

avatar van Jason28

Jason28

Toffe film, je moet wel wat met de 80s en Nike hebben en van alleen maar praten in een film houden. Maar uiterst interessant te zien hoe Nike eigenlijk groot is geworden.

avatar van james_cameron

Leuke, zij het wat onevenwichtige en voorspelbaar uitgewerkte film over schoenenverkoper Sonny Vaccaro (Matt Damon) die, teneinde een iconische sneaker voor Nike te creëren, probeert basketbalspeler Michael Jordan onder contract te krijgen. De eersteklas cast weet wel raad met het materiaal, maar herhaaldelijk zet regisseur Ben Affleck de boel een beetje te dik aan, waardoor bepaalde scenes niet naar behoren werken binnen het grotere geheel. De sympathieke, nostalgische feelgood-sfeer weet dit gelukkig grotendeels te compenseren.

avatar van filmkul

filmkul

Prima sport drama. Het verhaal is enigszins bekend en wordt goed uitgewerkt door Affleck. Het enige minpunt is dat je als kijker al weet hoe het afloopt en dat maakt het geheel toch minder verrassend. Verder is het een prima film die lekker wegkijkt. Voor degene die in de jaren 80 zijn opgegroeid is het een feest van herkenbaarheid. De soundtrack is ook passend met heerlijke eighties klassiekers. Verder wordt er een sterk staaltje acteerwerk neergezet. 3.5/4.0

Fantastische 80s sfeer en dito soundtrack.

Ook al weet je de uitkomst het is toch nog heel boeiend om de totstandkoming en ontstaansgeschiedenis van de historische deal in detail te zien.

Erg goede cast, die is perfect gekozen.

Je leert ook nog eens wat over de verhoudingen van de schoenen- en kledingmerken destijds. Toen Nike nog een betrekkelijk klein merk was en Converse bij basketbal de dienst uitmaakte.

Het is wel een gewaagde en opmerkelijke keus om Michael Jordan niet prominent in beeld te tonen, je ziet hem eigenlijk alleen op archiefbeeld.

Ik hoop dat Prime Video vaker met dit soort leuke titels komt in de toekomst.

avatar van schumacher

schumacher

Net gezien, schitterende film is het met top acteurs, geen seconde verveeld en toen het einde er was had ik zoiets van fuck, is het al gedaan haha. Het mocht van mij nog half uurtje langer duren maarja, dan kan het mss zijn dat het te lang gerekt zou worden.

Hele goeie film en ik hou van waargebeurde films.

avatar van Mondragon

Mondragon

Aardige film maar nooit een echt hoogtepunt ofzo. Leuk voor een keer te kijken, maar geen topper.

avatar van HorrorFan007

HorrorFan007

Gezien via Amazon Prime.

Heb niet zoveel met basketbal , maar deze toch maar eens opgezet want ik vindt Ben affleck wel een degelijk acteur.

Het verhaal bleef me boeien en het mocht met de fantastische acteurs zelfs wat langer geduurd hebben.

Kort gezegd gewoon een solide wegkijker , ik heb me kostelijk vermaakt

4.0