• 9.374.710 stemmen

The Children in the Pictures (2021)

Documentaire | 84 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Australië

Geregisseerd door: Akhim Dev en Simon Nasht

Plot The Children in the Pictures

"A crime that thrives in silence."

Het Australische Task Force Argos is een politieonderzoeksteam dat zich inzet voor het redden van kinderen van online seksueel misbruik. Het is de snelst groeiende vorm van zware criminaliteit ter wereld en daders worden steeds geraffineerder. Onder leiding van rechercheur-inspecteur Jon Rouse besteedt het team elk moment van de dag aan het doorzoeken van enorme hoeveelheden materiaal met seksueel misbruik van kinderen, op zoek naar essentiële aanwijzingen die hen kunnen helpen de jonge slachtoffers te redden. En naarmate de technologie zich ontwikkelt, neemt ook de bedreiging voor de kinderen toe.

avatar van mrklm

mrklm

Deze documentaire tracht de medewerkers van Task Force Argos in Queensland Australia neer te zetten als helden, maar die laten er geen twijfel over bestaan dat zij slechts dweilen met de kraan open. Deze Task Force tracht netwerken van pedofielen en verspreiders van kinderporno te ontmantelen door het te infiltreren. Daartoe moeten ze het gruwelijk spel meespelen en dat is mentaal loodzwaar werk. Nasht en Dev verhogen het sensatiegehalte met een stortvloed aan vervaagde beelden van kinderporno, terwijl ze beter in hadden kunnen gaan over de concrete gevolgen die dit werk heeft op het persoonlijke leven van deze mensen, alsmede over de vraag waarom er niet veel meer wordt gedaan om pedofiele en kinderpornografie op het Internet te bestrijden.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Ik heb wel bewondering voor mensen die dit werk doen. Ik zou het niet kunnen. Op de Vlaamse televisie zag ik ooit en dit kwam toevallig in een of ander nieuwsprogramma voorbij, nee beter gezegd: ik hoorde ooit... want het betrof een geluidsopname... van een kind (een baby) die verkracht werd.
Dat geluid ging door merg en been en ik heb daar jaren nog last van gehad, omdat ik het steeds bleef terughoren. Ook erg respectloos hoor om dat zonder enige waarschuwing vooraf uit te zenden.
Gelukkig kwam dat in deze docu niet voor. Ergens kwam er wel een geblurd filmpje voorbij met audio en dacht ik even een baby'tje te horen en heb ik vlug het geluid uitgezet, maar daar was verder volgens mij niets aan de hand.

Na het zien van de docu blijf ik vooral met een hoop vragen zitten. Want: wie zijn al die kinderen? Oké, het misbruik kan plaatsvinden binnen een familie, door een vader, of door een oppas... Op een gegeven moment is er een kindermisbruiker die ze weten op te sporen aan de hand van het interieur van een hotelkamer. Waar trouwens een jaar of 8 over gedaan wordt, dat snap ik dan ook weer niet, dat na 7 jaar pas iemand op het idee komt om een paar dekbedovertrekfabrikanten te gaan bellen. Er komt ook geen verklaring over waarom dit zo lang heeft moeten duren, dus mijn enige conclusie is laksheid van de politie.
Die man wordt dus gearresteerd en het meisje dat hij jarenlang met bruut geweld heeft uitgebuit bevrijdt. Maar meer informatie daarover wordt niet gegeven. Wie was die man? Wat voor straf heeft hij gekregen? Kende hij het kind persoonlijk? Wie is het kind? Waar is haar moeder?
Waar zijn sowieso al die moeders?
De connectie tussen vermiste kinderen (wat ook schijnt toe te nemen) en seksuele kinderuitbuiting komt ook helemaal niet aan bod. Zoek dat eerst eens goed uit voor je aan zo'n docu begint.

Dat je beter kinderuitbuiting kunt zeggen ipv kinderporno vond ik op zich wel een goeie. Al dekt 'kinderuitbuiting' ook niet echt de lading vind ik. Kinderporno klinkt dan toch net iets harder.
Ze kunnen verdorie een megabom uitvinden die 60 meter door gewapend beton doordringt, maar deze gruwelijkheden kunnen ze niet van het web afkrijgen.