• 9.373.533 stemmen

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Gianfranco Rosi

Met onder meer: en Pope Francis

Plot In Viaggio

“De globalisering van onverschilligheid heeft ons doen vergeten hoe we moeten huilen.” Dat zei paus Franciscus tijdens zijn reis naar Lampedusa, de plek waar veel bootvluchtelingen voet op Europese grond proberen te zetten. Het veelvuldige reizen van de kerkleider kun je zien als een poging om de onverschilligheid te doorbreken. In negen jaar maakte hij 37 trips en bezocht hij 53 landen.

avatar van mrklm

mrklm

Na het overlijden van Paus Franciscus in 2025 was deze terugblik op de eerste 9 jaar van zijn pontificaat te zien in Nederlandse filmzalen. Samengesteld aan de hand van archiefbeelden van het Vaticaan en toont de Paus tijdens de reizen die hij gedurende deze periode maakte. Dat overzicht begin kort na zijn aanstelling in 2013 in Lampedusa, op dat moment het epicentrum van de vluchtelingencrisis waar hij pleitte voor barmhartigheid en solidariteit. Ook de verzoening (na meer dan 900 jaar) tussen de Katholieken en de Orthodoxe christenen komt voorbij. Maar er is ook aandacht voor zijn commentaar over de beschuldigingen van seksueel misbruik door de Chileense bisschop Juan Barros en zijn uitspraken over het lot van de Armeense bevolking tijdens de Eerste Wereldoorlog. Helaas geen kijkje achter de schermen en de visuele stijl doet wel erg vaak denken aan dat van Riefenstahls Nazipropagandafilm Triumph Des Willens alhoewel de beelden van de Pausmobiel bij 50-plussers mogelijk herinneringen oproept aan Popie Jopie uit het satirische televisieprogramma ‘Pisa’. Sancta Maria, dat kan niet de bedoeling geweest zijn!