• 9.378.059 stemmen

Genre: Actie / Thriller

Geregisseerd door: Antoine Fuqua

Met onder meer: Will Smith, Ben Foster en Grant Harvey

Plot Emancipation

'Emancipation' volgt een slaaf, Peter genaamd, die weet te ontsnappen uit de handen van koelbloedige stropers. Vervolgens trekt hij naar het noorden, door de moerassen van Louisiana, op zoek naar zijn familie. Uiteindelijk zal hij zich bij de Union Army aansluiten.

Vanaf 9 december te zien op AppleTV+.

mcdaktari

Vanavond eens kijken de nieuwe Will Smith. Ziet er niet verkeerd uit. Verwacht ook wel dat dit een heel aardig filmpje zal zijn.

mcdaktari

De nieuwe film van Will Smith is meteen weer een prima film zeg. Trouwens ook een mooie rol van Ben Foster, die heeft ook wel bij uitstek een kop om zo'n redneck te spelen. Ik verwacht wel dat deze film hoog gaat scoren, want het is gewoon een film die je moet zien. Goed geacteerd en harde scenes. Wat mij betreft een topper.

avatar van Petina

Petina

Aardig filmpje, aan de ene kant snap ik dat zwart wit wel maar aan de andere kant geef ik toch de voorkeur aan een kleurenfilm.

avatar van John Milton

John Milton

Het is hevig desaturated inderdaad, maar het niet echt zwart-wit. Komt er wel in de buurt, dat geef ik toe.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Kan ermee door. Het verhaal is op zich best oké en er gebeurt genoeg. Het gebruik van zwart-wit / desaturatie staat me wel wat tegen, geef mij maar gewoon kleur. En dan nog Will Smith... Dat hij iemand een bitch slap heeft gegeven boeit me niet maar ik vind hem gewoon geen beste acteur, misschien leuk in komedies maar in serieuze films schiet hij toch tekort. Ook in deze film weet hij niet te overtuigen. De hele film trekt hij een vreemde smoel en z'n nepaccent irriteerde me mateloos. Ik had liever een andere (betere) acteur gezien. Verder toch geen slechte film, het ziet er allemaal best aardig uit.

John Milton schreef:

Inderdaad ja, het is niet echt zwart wit. Klopt

avatar van scorsese

Goeie film over een slaaf die weet te ontsnappen en een helse tocht moet maken. Niet bepaald een origineel verhaal en ook de personages zijn vrij clichematig, maar wel goed ingevuld door Will Smith en vooral Ben Foster. Ook blijft het onderhoudend en redelijk spannend. De film ziet er goed uit met mooi camerawerk en de moerassen zijn rauw in beeld gebracht en ontdaan van bijna alle kleur.

avatar van The Brain

The Brain

Erg mooie monochrome beelden van de moerassen in Louisiana toch voelt het wel een beetje als een kunstje om meer dramatiek te creëren. Will Smith als ontsnapte slaaf met een irritant accent en een vreemde smoel. Het verhaal gaat over Wipped Peter, slaaf en soldaat die ontsnap aan gewetenloze slavendrijvers onder leiding van Jim Fassel subliem gespeeld door Ben Forster. Peter probeert het leger van Lincoln te bereiken in hoop op vrijheid, hier worden ex-slaven echter ingezet in de frontlinies als kanonnenvoer en moet er gevochten worden voor vrijheid.

De film weet voldoende te boeien en brengt op nietsverhullende wijze deze tijd in Amerika in beeld: op een paar losse ledematen meer of minder wordt niet beknibbeld. Echt gruwelijk wordt het nergens en de spanning stijgt niet ten top, de regisseur blijft aan de veilige kant. Geschikt voor het grote publiek maar zeker geen uitschieter binnen het genre.

mcdaktari

IMDb beoordeling: 5,4 (4.451) dat vind ik nou echt onvoorstelbaar. Ik vond het best wel een top film. Of zou dit nou echt komen door die klap die Smith gaf tijdens de Oscars? Dat kan ik me bijna niet voorstellen.

avatar van HeaVyRaiN

HeaVyRaiN

mcdaktari schreef:

Ja dat komt door de klap dat die een lage cijfer heeft . Ik vind het ook nergens opslaan, maar goed . Het is gebeurd en ga lekker verder met je leven zou je zeggen haha .

HeaVyRaiN schreef:

Heb je dat ergens gelezen dat het daar mee te maken heeft? En als het nou een slechte film zou zijn oke, maar dat is het beslist niet he.

avatar van willwill1967

willwill1967

pfff weer een slaven film voor de zoveelste keer, omdat het momenteel een slaven woke moment is en iedereen zich moet verontschuldigen... voor de rest als je Roots hebt gezien dan heb je alle series en films gezien over slavernij, en Roots is gewoon het beste om te kijken..

avatar van Debo

Debo

mcdaktari schreef:

Nee niet door die klap van Smith maar omdat deze film maar weer eens weergeeft wat voor soort volk die yanken waren (en nog steeds zijn trouwens). De gemiddelde yank wordt hier liever niet mee geconfronteerd dus vandaar.

Debo schreef:

Oke, zou kunnen ja. Al weet ik niet 100% of dat nou de reden zou zijn dat de film zo laag beoordeeld wordt.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijk sterk drama. Het verhaal is 'actueel' en op feiten gebaseerd. De uitwerking is origineel en aardig geslaagd. De opbouw is redelijk en de vaart zit er goed in. De film verveelt geen moment. Daarnaast kent de film naast drama meer dan genoeg spanning en actie. Verder is de film behoorlijk hard en confronterend. Her acteerwerk is goed met een sterke rol van Smith. Visueel is de film zoals gezegd origineel door grotendeels alles in zwart-wit te filmen en daar soms wat lichte kleur accenten in aan te brengen wat een mooi effect geeft en fraaie beelden van de moerassen van Louisiana. 4.0

avatar van blurp194

blurp194

Nogal een tegenvaller, als ik heel eerlijk ben.

Will Smith is best een goede acteur, maar wel met een aantal beperkingen - hij speelt eerst en vooral toch altijd zichzelf, is de manier waarop ik het het duidelijkst kan uitleggen. Past niet heel goed op deze rol, en het moeizame accent dat hij zich hier aanmeet komt ook nog eens erg artificieel over - tot dat het afleidt van het verhaal.

En hetzelfde heb ik met het bijzondere kleurgebruik. Ja, het is anders, mooi dat iemand het aandurft om zo'n experiment aan te gaan met een als blockbuster bedoelde film - maar met experimenten komt ook dat er een kans is dat het niet werkt. En dit werkt dus echt niet, vind ik - alweer, het leidt af, het laat de film verworden tot een zoekspelletje waar de kleur in het volgende shot zit. Zoals de spelletjes die mijn ouders vroeger verzonnen om mij en mijn broer en zus bezig te houden in de auto. Gewoon kleur had wellicht gewerkt, maar misschien wat saai. Zwartwit, en wellicht met een geel-rood filtertje was waarschijnlijk beter geweest, en had mooi ondersteunend kunnen zijn aan de historische duiding - er zijn tenslotte foto's uit die tijd bewaard gebleven. Zwart-wit met een verzadigde kleur kan mooi werken, maar zou met dit onderwerp te potsierlijk geweest zijn - te cartoonesk. Maar dit? nee, bah, lelijk, en het doet af aan de film.

Jammer, het verhaal had wat mij betreft meer verdiend.

avatar van MelB

MelB

Kritiek op visual effects/

Man o man! Ik als ervaren hobbyist film/video bewerker was niet prettig kijkervaring van de beeldovergangen tussen de scenes (ik let op details). Dat is nou net mijn sterk punt als ik video's ga monteren.

Wanneer een film begint met een cinematic drone shot die over de vlakte vliegt (ben dan meteen verkocht), dan weet ik dat de camerawerk in vervolg in de film wel goed zit.....not! Niet in deze film. Echt een beginnende regisseur /montage fout/keuze.

Drone beelden geven automatisch een wow-factor. Wanneer je iets ziet vanuit een ander perspectief (vanuit de lucht in dit geval), tilt dit de visuele ervaring naar een heel ander niveau. Je ziet bijvoorbeeld meer vanuit vogelperspectief en dit kan betoverend zijn. Het is soms ook heel verleidelijk om meteen je mooiste shots bij elkaar te zetten en daarmee te beginnen met monteren, want de mooiste shots zijn natuurlijk het leukst om mee te werken! Maar helaas wordt dit shots teveel gebruikt tussen de scenes. Bijna misbruikt. Ja, het zijn prachtige landschapsbeelden.....ja ja, dat weet ik nu wel boring pff.

Het verhaal van de film kwam mede hierdoor niet ten goede. Het heeft mij in ieder geval niet meegenomen in het verhaal, terwijl ik Will Smith een goed acteur vind.

Edit: Het bijzonder kleurgebruik vond ik wel gedurfd. Niet storend maar het leid ook een beetje af wat @blurp194 ook hierboven zei.

MelB schreef:

Kritiek op visual effects/

Hobbyist? Je doet alsof het je dagelijks werk is. Misschien de regisseur een berichtje sturen dat jij hem bij zijn volgende film helpt? Dat moet de film haast wel ten goede komen, als ik je bericht hier lees

avatar van MelB

MelB

mcdaktari schreef:

Naast webdesigner ben ik met de filmpjes bijna dagelijks mee bezig. Ik krijg daar om eerlijk te zijn aardig voor betaald. Ben zelfs gevraagd om bij een reclamebureau te werken. Wat een belediging. Hoe durven ze!

Ik ken de regisseur niet, maar ik wil hem heel graag helpen om een fatsoenlijk verhaal te vertellen. Het leek wel kermis. Ingrediënten was wel aanwezig, alleen gebruikt de regisseur te veel drone shots naar mijn mening.

Nog iets. Dit wilde ik eigenlijk niet zeggen maar ik doe het toch. Je hebt me getrigged...lol.

De scène waar Will Smith omhoog keek naar het mooie blauwe lucht met prachtige bewegende witte wolken (CGI). Op andere camera standpunt (gefocus op Will Smith) zag je op de achtergrond dat het lucht zwaar bewolkt was. Oeps, dit is toch wel een hele grove beginners fout zeg van de regisseur. De regisseur doet alsof we dom zijn. Nee joh dat zien ze niet.

Als ik de film montages in me handen had, dan was ik zeker genomineerd. Oscar voor beste Camerawerk (Academy Award for Best Cinematography).....

avatar van Master Blaster

Master Blaster

Goede film. ondanks lange speelduur heb ik me niet verveeld.
Wil Smith en Ben Foster doen het goed.
Het oorlog gedeelte op het einde hadden ze weg mogen laten van mij. Zo krijg je toch een soort van 2 verhalen in de film

avatar van Megapearl

Megapearl

Ik heb me vreselijk geërgerd aan de slechte saturatie, de beelden zelf zijn mooi, maar ik vond de film te langdradig.

avatar van james_cameron

Gruwelijk en grimmig, zoals je mag verwachten van een film met een dergelijk onderwerp, maar inhoudelijk valt er weinig te beleven. Plot en personages zijn erg zwart/wit (!) en nogal clichematig uitgewerkt, met weinig ruimte tot identificatie. De film heeft een aparte look, met de kleuren grotendeels weggetrokken uit het beeld, maar meer dan een aardige gimmick is dit niet. Net wanneer de verveling begint toe te slaan worden we gelukkig nog getrakteerd op een grootschalige en enerverende oorlogsscene, waarna het onvermijdelijke sentimentele einde zich aandient.

avatar van Waku

Waku

Er is heel veel aandacht aan dit historisch drama besteedt en dat is te zien.

De vlakke kleuren ( alleen bloed is duidelijk te herkennen aan de kleur , waarschijnlijk ook bewust gedaan) geven de film een nog rauwer randje. Smith acteert overtuigend net als in zijn rol als tennis vader in 'King Richard".

Nu zet hij vol overgave de rol van Peter een slaaf op de vlucht neer.

Maar hoe spannend en dramatisch de film ook is , het laat bij mij niet de indruk achter die "12 Years a Slave" uit 2013 wel achterliet. Het is toch een beetje herhaling van zetten.

Verder wel een prima film deze "Emancipation" dat zeker.

3.5*/4*

avatar van Flavio

Flavio

avatar van mrklm

mrklm

Nadat Abraham Lincoln op 1 januari 1865 de Emancipatie van Slaven heeft uitgeroepen, besluit Peter [Will Smith] zijn gezien achter te laten in de hoop dat hij zich kan aansluiten bij het leger van Unionists. Maar slavendrijver Jim Fassell [Ben Foster] zit hem op de hielen. Peter is intelligent, kan lezen en schrijven en heeft een dusdanig grote mond (en een brutale houding) dat iedere slavendrijver hem allang een kogel door de dag kop had gejaagd of op andere wijze onschadelijk had gemaakt. Maar tja, dit is Will Smith en dus komt hij overal mee weg. Fuque zwelgt in ellende en gaat op de melodramatische tour, Will Smith combineert amper ingehouden woede met een traan op commando in dit exploitatiedrama met Foster al even over-the-top als Smith. Bijna lachwekkend, het relevantie onderwerp ten spijt.

avatar van schenkowiets

schenkowiets

willwill1967 schreef:

De oude serie Roots,of de nieuwe ?

schenkowiets schreef:

De oude serie Roots,of de nieuwe ?
de oude uit 1977, die nieuwe troep is vaak niet om aan te zien teveel woke

avatar van schenkowiets

schenkowiets

de oude uit 1977, die nieuwe troep is vaak niet om aan te zien teveel woke
Ah oke thanks ,ja die oude serie was inderdaad erg goed.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

willwill1967 schreef:

lekker genuanceerd gast . Als je een film jaws hebt gezien nooit meer een haaien film , Een film over Al Capone : skip the soprano's , the untouchables , skippen die handel . Saving private gezien ,,man je kan je hele blu-ray kast wel weg gooien met al die oorlogs onzin ..