• 9.373.068 stemmen

Krigsseileren (2022)

Drama / Oorlog | 150 minuten / 175 minuten (miniserie)

Genre: Drama / Oorlog

Speelduur: 150 minuten / 175 minuten (miniserie)

Alternatieve titel: War Sailor

Oorsprong: Noorwegen / Duitsland / Malta

Geregisseerd door: Gunnar Vikene

Met onder meer: Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen en Ine Marie Wilmann

Gesproken taal: Noors

Plot Krigsseileren

Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, zijn Alfred, een pasgetrouwde vader van drie kinderen uit de arbeidersklasse in Bergen, en zijn jeugdvriend aan het werk op een koopvaardijschip in het midden van de Atlantische Oceaan. Plotseling bevinden ze zich in de frontlinie, vechtend in burgerkleding, zonder wapens, omdat hun schip het doelwit is van Duitse onderzeeërs. Tegelijkertijd volgen we Alfreds vrouw en kinderen thuis in Bergen en hun dagelijkse leven in oorlogstijd.

avatar van Kondoro

Kondoro

Waarom als mini-serie?

avatar van lang pee

lang pee

Een prachtige Noorse serie met twee Scandinavische topacteurs, vooral Hagen vind ik echt een heerlijk acteur zoals in de geweldige serie EXIT. Ook Wilmann deed mee in EXIT en dat zij kon acteren wisten we al. Dit op waar gebeurde feiten gebaseerde film (mini serie) verveelde geen minuut ook al was het een thema dat mij normaal minder boeit....

avatar van cor1946

cor1946

Zoals alle Noorse series prima

avatar van cor1946

cor1946

Gezien op netfix

Ik heb de 3 afleveringen afgekeken. Met moeite moet ik zeggen. Ik kreeg géén enkele band met de hoofdpersonen en de reden daarvoor was dat de aanloop tot dramatische ontwikkelen nooit geshowd werd. De boot waarop ze zaten was gezonken maar je zag nooit een U-boot aanval. En dat gaat zo de hele serie door. Je wordt alleen geconfronteerd met de aftermath maar nooit met de aanloop waardoor het je 'meezuigt'. Ook aan het einde ging de serie uit als een nachtkaars en dacht ik: pfff, eindelijk afgelopen. Een mager zesje van mijn kant

avatar van Diederik58

Diederik58

Mooi maar triest verhaal over de Noorse koopvaardij en de bewoners van Bergen in de 2de wo. Geeft een beeld van een vergeten maar essentieel onderdeel van de strijd van de geallieerden tegen de Nazi's. Vriendschap en met name ware vriendschap tussen twee zeevaarders staat centraal. Uitstekend geacteerd: ingetogen, emotioneel, korte dialogen.

CGI had mooier gemogen. De make up van de baarden had beter gekund. Stoorde mij.

Uitstekend drama dat geen moment verveeld.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Een serie die War Sailor heet moest ik wel zien, want de inzet en het offer van al deze mensen en schepen in de konvooien zijn ontzettend belangrijk geweest. Toch zal dat naast de bekendere momenten en kantelpunten in de oorlog zoals Normandië of Stalingrad weinig of geen kennis bij de gemiddelde mens opleveren. En poeh...wat moet dat iets geweest zijn, en dan vooral de befaamde arctische konvooien ploeterend door slecht weer, storm, ijs en U-boten, en dan is met name PQ-17 een verhaal op zich met 35 vertrokken schepen waarvan er 25 naar de kelder gingen onder bare omstandigheden. Dan zijn er natuurlijk nog de gewone konvooien die net zo goed zuchten onder dreiging vanuit het water en vanuit de lucht, om niet te vergeten het gevaar van pech krijgen of overboord vallen. Het konvooi stopt namelijk niet.

En ja, dan verwacht ik wel iets met de titel War Sailor die zich aanvankelijk rustig op lijkt te bouwen met de kennismaking van de karakters Fred en Sig, lastige omstandigheden qua werk en inkomen en de bijna vanzelfsprekende keuze huis en haard achter te laten en in de oorlogskoopvaardij te gaan. De serie ontwikkelt zich daarna in een breed beeld qua intro dat we al min of meer weten hoe het eventueel afloopt, de mannen onderweg en een blik op het thuisfront waar veel gebeurt met uiteraard de Duitse bezetting en acties van de geallieerden richting Noorwegen. Maar daarmee heb ik het meeste positieve wel gezegd, benoem ik de cast nog even die er het beste van proberen te maken, maar verzand War Sailor daarna toch vooral veel gelul en verder vooral niets. Het broeit, het rommelt tussen de karakters, maar waarom is de focus daarop? Het is oorlog, de spanning, en aan boord van zo'n konvooi zitten is genoeg toch? Want het heet toch immers War Sailor. Maar nee, zoals reeds gezegd, de serie blinkt uit in vooral aftermath en dialoog. Van een beschadigd schip in de Middellandse Zee krijgen we net als de torpedering halverwege nagenoeg niets mee.

Nu lijkt het eenmaal op het vlot met de naderende u-boot iets te verbeteren maar het is van erg korte duur en zie ik behalve dat korte moment nergens de termen 'duister en rauw' die ik in een artikel gelezen had. De derde aflevering zie ik weliswaar nog uit maar kan me in principe gestolen worden. Uiteraard gaat het om het grotere plaatje met de cirkel die rond gemaakt wordt en 'de terugkeer ' maar dit doet mij niets, zegt mij niets en brengt zeker niet wat ik met een dergelijke titel verwacht had en blijkt dit ook alweer een teleurstelling in oorlogsweek die vooralsnog weinig nieuws of erg goeds oplevert. En drie voor de moeite waar de inhoudt beter geclassificeerd kan worden als drama dan oorlog.

avatar van Marsman

Marsman

Een prachtige serie. Mooi gemaakt en zeer geloofwaardig gespeeld. Grote klasse dit. Maar kijk de serie alleen als je al een beetje depri bent. Want je krijgt me een bak ellende over je heen.