• 9.374.535 stemmen

The Albanian Virgin (2021)

Alternatieve titel: Luanas Schwur

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Bujar Alimani

Met onder meer: Rina Krasniqi, Shkurte Sylejmani en Mimoza Azemi

Gesproken taal: Albanees

Releasedatum: 9 november 2023

Plot The Albanian Virgin

Diep in de Albanese bergen woont Luana met haar familie, in een dorp dat traditie hoog in het vaandel draagt. Ze groeit op met haar beste vriend Agim, de zoon van communisten. Geleidelijk aan evolueert hun vriendschap in prille liefde, maar als dochter van een vooraanstaande dorpsleider mag Luana niet kiezen met wie ze trouwt. Wanneer ze de man ontmoet die haar familie voor ogen heeft, wordt het steeds duidelijker dat ze als vrouw enkel geacht wordt om te gehoorzamen. Een rol als tweederangsburger ziet Luana niet zitten en ze zweert om niet te trouwen. Ze besluit daaropvolgend als man door het leven te gaan en zelf het gezinshoofd te zijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van dimi303

dimi303

De film die er boven uitstak op het filmfestival van Oostende waar hij ook de publiekslieveling werd met een score van 96.6/100.

Ook mijn persoonlijke favoriet.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 9 november 2023 in de bioscoop (M&N Film Distribution)

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

IJzersterke film die me heel authentiek aanvoelde, hoewel ik natuurlijk besef dat het enorm gedramatiseerd is en ik sowieso niets kan zeggen over het leven in Albanië gedurende verschillende perioden in de tweede helft van de vorige eeuw.

Maar oei, wat voelde dit gemeend en eerlijk. Dat is een pluim en een goed cijfer waard.

avatar van Richardus

Richardus

IJzersterk, valt weinig op af te dingen al had ik misschien een snufje magie gewild, op wat voor manier dan ook. Maar het verhaal is krachtig, screenplay en regie smetteloos, visueel clean en met duidelijke "focus"/beeldkeuze, acteerwerk zeer overtuigend. Het lijkt allemaal zo eenvoudig... Twee uur vlogen voorbij, ik heb willen zitten applaudisseren en joelen, en zat zeker enkele keren met natte oogjes. Wat wil je nog meer.

Eén van de betere films die dit jaar in roulatie kwam.

avatar van Hannibal

Hannibal

Adembenemend prachtige cinematografie en een heerijke muziescore. De film maakte me boos op al die vreselijke mannen met hun klotetradities die letterlijk de levens van vrouwen verwoesten. Indrukwekkende film.

4.5* of toch de volle mep...ik laat hem nog even sudderen.

avatar van Movsin

Movsin

Weergaloos.

Vendetta-films zagen we wel meer, Corsica, Sicilië..., maar deze springt toch echt uit de band.

Niet verwonderlijk dat alles zijn oorsprong vindt in het feit dat ook in Albanië toen de keuze of het woord van een vrouw van geen tel was.

Erg open, natuurlijk en vlot in beeld gebracht. Sensatieloos maar pakkend en boeiend tot het einde.

Overtuigend vertolkt.