• 9.373.705 stemmen

Met onder meer: Meera Devi, Suneeta Prajapati en Shyamkali Devi

Gesproken taal: Hindi

Releasedatum: 31 maart 2022

Plot Writing with Fire

In Uttar Pradesh, een van de meest conservatieve deelstaten van India, wordt een lokale krant gerund door vrouwen uit de laagste sociale klasse, de dalits. In een land waar journalisten juist tot de elite horen, is dat vrij uniek. De camera volgt de verslaggevers als de krant overstapt naar ‘digitaal’. Ze maken kennis met smartphones en leren filmen voor het gestaag groeiende YouTube-kanaal.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 31 maart 2022 in de bioscoop (Amstelfilm)

avatar van mrklm

mrklm

Goed, in feite is dit een promo voor Khabar Lahariya (“Nieuwsgolven”), de eerste en enige Indiaanse krant waar alleen vrouwen aan meewerken, maar de aandacht is volkomen gerechtvaardigheid. Binnen het eeuwenoude Indiaanse Kastensysteem staan vrouwelijke ‘Dalits’ helemaal onderaan. Maar het zijn juist deze vrouwelijke dalits, die in de meeste gevallen geen opleiding hebben kunnen volgen, die bij deze krant het heft in eigen handen nemen. We zien hoe deze vrouwen op slimme, maar vooral volhardende wijze de waarheid boven tafel proberen te krijgen in een maatschappij die op hun neerkijkt. We zien ook hoe ze door hun kritische houding en hun groeiende vaardigheid in het publiceren van hun reportages resultaten behouden die de status van de krant, ongeacht de status van de vrouwen in het kaste-systeem, stukje bij beetje verbeteren.

avatar van Thomas83

Thomas83

Inspirerende docu. Wat een leeuwenhart moet je hebben om tegen de geïnstitutionaliseerde discriminatie van het kastesysteem op te durven boksen, met gevaar voor eigen leven. Sommige scènes brengen ook echt een zekere dreiging met zich mee. En het mooiste is dat het deze underdogs nog echt lijkt te lukken om overwinningen te boeken met hun werk. Voor het grotere plaatje zal het weinig uitmaken vrees ik, maar op lokaal niveau hebben ze wel degelijk impact.

Verder is het ook interessant om te zien hoe relatief amateuristisch de krant wordt gerund. Die vrouwen krijgen niets aangereikt en moeten vaak echt nog alles leren, vooral wat betreft de overgang naar het digitale tijdperk, wat ook een rode draad vormt in de documentaire. Daarnaast is er ook de nodige aandacht van de toenemende polarisatie in India (verpersoonlijkt door die griezel hindoe-nationalist met zijn zwaard), en de docu toont echt maar weer het belang aan van educatie en goede en integere journalistiek.