• 9.373.631 stemmen

Met onder meer: Rosa Marchant, Charlotte De Bruyne en Sebastien Dewaele

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 2 november 2023

Plot Het Smelt

Eva groeit samen met twee jongens op in het kleine dorp Bovenmeer. Bij het aanbreken van de puberteit bedenken de jongens wrede plannen en Eva staat voor de keuze om er al dan niet aan mee te doen. Een keuze die er eigenlijk geen is. Dertien jaar na de uit de hand gelopen zomer keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Ze wil afrekenen met haar verleden.

😄
💛
👍
👎

avatar van scorsese

Uitstekende film over een jonge vrouw die een trauma uit haar jeugd met zich meedraagt. Een goed verhaal waarbij de flashback structuur hier bijzonder goed werkt. Uitstekend acteerwerk van zowel de jonge, als oudere vertolkster van het hoofdpersonage. Een aantal heftige momenten in dit regiedebuut van Veerle Baetens.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Goh, ik kwam er gisteren achter dat de oplossing van het raadsel al op een single-cover van The Police stond.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Best aardig drama, gebaseerd op het gelijknamige boek. Zowel de jonge Eva (Rosa Marchant) als de volwassen Eva (Charlotte De Bruyne) waren sterk. Ik vond het alles bijeen goed neergezet en film keek best vlotjes weg. Het einde was ook echt goed.

Eerste song bij aftiteling bleef ook plakken, is opzoeken.

7,5/10

avatar van ibendb

ibendb

Potverdorie, ik zit in een tweestrijd.

Aan de ene kant ben ik erg teleurgesteld. Het boek heb ik niet gelezen dus kan geen vergelijking maken. Toch heb ik het gevoel dat ik het beter wel had gedaan.

Ik ben een verhaalstructuur als deze grondig beu. Dit is een erg cliché manier van vertellen en zorgt er onvermijdelijk voor dat een van de twee verhaallijnen minder interessant is. De switch naar het “saaiere” narratief zet de film automatisch op pauze en vraagt wat doorzettingsvermogen van de kijker. Het einde voelt meer aan als een poging om te eindigen met shock value dan als een onderbouwd statement.

Veerle Baetens heeft amper een stempel kunnen zetten op deze film. Het voelt aan als een standaard product zonder al te veel persoonlijkheid. Ook de dialogen zijn regelmatig lachwekkend onrealistisch. Dat ze door sommigen op erbarmelijke wijze worden uitgekraamd helpt ook helemaal niet. En moest de cameraman zijn toestel eens stil zou willen houden zou dat fijn zijn.

Aan de andere kant is het verhaal erg aangrijpend. Sommige scènes enorm hard en moeilijk om te aanschouwen. Enkele stukken omtrent Eva’s thuissituatie zijn bij vlagen pijnlijk herkenbaar waardoor ik het wel even zwaar had. De kleine Rosa Marchant is een talent om in het oog te houden.

Zoals ik zei: een mixed bag maar toch eentje waar je stil van wordt.

avatar van crowdsurfer

crowdsurfer

Redelijk saai en vooral traag

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

Weet iemand of er voor Nederland nog een releasedatum bekend staat voor een streamingdienst (incl NPO Start) of een Bluray?

avatar van K. V.

K. V.

Naar deze keek ik al een tijdje uit en hem eens meegebracht uit de bib. Na het raadsel begon de titel wat duidelijker te worden. In het begin is het nog een redelijk luchtige film, maar uiteindelijk komen toch een aantal zwaardere thema's voorbij.

De cast deed het goed en de jonge Eva leek nog goed op de volwassen Eva.

Het is niet meteen een film waar je blij van zal worden, maar vond hem wel het bekijken waard.

avatar van Creative-lady

Creative-lady

Geen mooie film. Eva die het wil afrekenen? Wat er gebeurd is met Evy op haar 13de was de laatste 20 min van de film; En de volwassen Eva? Wanneer nam ze wraak?

avatar van Hannibal

Hannibal

Zo dan, deze komt binnen zeg. Ongelofelijk goed gespeeld door beide actrices die Eva spelen als kind en als jong volwassene. Zeer ongemakkelijk om naar te kijken, in tijden niet zo’n heftige film gezien.

avatar van DiDa

DiDa

Deze hakt er zeker in! Sterke film en goed geacteerd. Weer een voltreffer van de Vlamingen.

avatar van sperwer 27

sperwer 27

De volwassen geworden Eva draagt trauma's mee uit haar jeugd. De situatie thuis was op zijn minst chaotisch. Er is geen stabiliteit. Moeder is wispelturig. Vader onbetrouwbaar. Dan maar naar de vriendjes. Helaas loopt ook dat uit de hand. Met een climax op haar dertiende. Een seksueel spelletje ontaard.
Eva neemt wraak op haar manier, maar het smelt ...
Een erg deprimerende film. Wel goed vertolkt. Prijs jezelf gelukkig als je soortgelijke situaties niet hoeft mee te maken. Het leven op zich is mooi, maar het kan verschrikkelijk verkeerd lopen. Zoals met Eva.
En dan wordt alles moeilijk. Ook als mensen van goede wil je willen helpen.

avatar van Rodger

Rodger

Goed drama, en ook de verhaallijn en de switch naar vroeger wordt goed gebracht.

Zonder enige voorkennis gekeken. maar een prima film.

3.5***

avatar van karilem

karilem

Echt deprimerend

avatar van nadrin

nadrin

Zeer goed geacteerd. Maar de film wil zo duidelijk een sfeer schetsen dat het hierdoor de kracht van het boek mist. En het geheel er langdradig door wordt.