• 9.373.163 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jenny Ash

Met onder meer: Laura Dodsworth

Plot 100 Vaginas

De één fotografeert weidevogels, de ander zijn kleinkinderen. De Britse kunstenares Laura Dodsworth schiet liever andere plaatjes. Voor haar project 'The Bare Reality' heeft ze de vagina van honderd vrouwen in de leeftijd van 19 tot 77 jaar gekiekt. In deze documentaire vertelt een aantal van hen over hoe de fluwelen portemonnee hun leven heeft gevormd.

avatar van Theunissen

Deze documentaire van de Britse kunstenares Laura Dodsworth was afgelopen dinsdag en woensdag te zien op RTL7 en mijn eerste gedachten, toen ik de titel zag, gingen daarbij uit naar de legendarische "pussy pussy pussy" scène uit de Horror / Misdaad film "From Dusk till Dawn (1996)"

Er zijn inderdaad vele verschillende vagina's (beter gezegd vulva's) van vrouwen te zien, maar in deze documentaire draait het om de verschillende facetten van de vulva's, namelijk het scheren ervan, de clitoris, masturberen, het orgasme, menstruatie, squirten, ontmaagding, porno, godsdienst, de geur ervan, seks, verkrachting, de bevalling, miskraam, baarmoederhalskanker, transgenders, de menopauze en het ouder worden.

Laura Dodsworth maakte al eerder controversiële werk over penissen (was ook te zien op RTL7 en na het maken ervan werd ze uitgemaakt als hoer, perverseling en cockaholic) en borsten en nu dus over vagina's, waarmee ze de trilogie afsluit, waarbij ze 100 vulva's heeft gefotografeerd van 100 Britse vrouwen (allemaal vrijwilligers). Laura Dodsworth gebruikt overigens bewust het woord vulva (en niet vagina) omdat de vulva de juiste benaming is van wat je aan de buitenkant ziet van het vrouwelijk geslachtsorgaan. De vagina is de term voor het kanaal dat tussen de vulva en de baarmoeder zit.

Van deze 100 Britse vrouwen interviewt (ze fotografeert eerst hun vulva en stelt er daarna vragen over, waarbij ze de gemaakte foto laat zien aan hun) ze er 18 van in deze documentaire en het zijn allemaal vrouwen van verschillende leeftijd en afkomst en er zitten ook twee transgenders bij, waarvan eentje vroeger een man was.

Tijdens het interviewen komen er veel verschillende verhalen naar boven en veel van die verhalen waren best moeilijk en heftig, zoals traumatische bevallingen, slechte seksuele ervaringen en soms zelfs onschuldige dingen als de eerste keer menstrueren. Met name het thema godsdienst m.b.t. de besnijdenis van Somalische vrouwen vond ik heftig (de Somalische vrouw die geïnterviewd werd moest ook huilen) en zeker toen er gezegd werd:

"Mijn clitoris werd verwijdert. De kleine en grote schaamlippen werden aan elkaar genaaid. Er bleef een gaatje over waar net een lucifer in past."

En daaruit moest ze dan plassen en menstrueren, wat natuurlijk vreselijke en pijnlijk moet zijn geweest.

Al met al is dit zeker een aardige en interessante documentaire van Laura Dodsworth, die in deze documentaire ook eventjes naakt is te zien in het begin. Ze zit dan namelijk naakt op een kruk, waarbij ze dan van achteren gefilmd wordt en daarbij zie je dan haar billen en over dat laatste zou ze eigenlijk nog een documentaire kunnen maken.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

Bizar dat er nog steeds zo'n taboe op het onderwerp rust. Absoluut niet slecht en lovenswaardig, maar ik merkte dat ik na verloop van tijd toch mijn aandacht verloor ondanks de korte speelduur. Het is aan de ene kant een portret van een kunstproject en de kunstenares, aan de andere kant wordt het dan toch uitgezonden op Channel 4 / Videoland... Heeft misschien eerder te maken met het in de markt zetten van de film dan de daadwerkelijke film zelf, maar toch. Film is vooral een serie korte documentaire verhalen rond zaken als gender, verkrachting en genitale verminking en de foto's zijn slechts een kapstok. Maar ach, misschien ben ik gewoon niet de doelgroep. Docu is hoe dan ook de moeite waard.