• 9.374.477 stemmen

Geregisseerd door: Wolfgang Büld

Met onder meer: Joe Strummer, Gaye Black en Bob Geldof

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Punk in London

Muziekdocumentaire die de geest vastlegt van de bands die vooraan stonden in de punkexplosie in Groot-Brittannië rond 1976. Er is livewerk van onder andere The Lurkers, X-Ray Spex, Subway Sect, Chelsea, The Adventen, The Stranglers en The Clash. De film maakt het voor de kijker mogelijk te begrijpen hoe rauw de beweging was voordat het een levensvatbaar product werd voor de grote figuren van de platenmaatschappijen. Er zijn ook heel wat interviews die inzicht verschaffen in de punk van die tijd.

avatar van mikey

mikey

nice! staat op de netflix

avatar van Brandt

Brandt

Hoe die Duitse regisseur het voor elkaar speelt weet ik niet, maar hij zit er in 1977 met zijn neus bovenop in Londen en geeft zo een prachtig tijdsbeeld van de punkscene aldaar. Het eerste half uur is het wel even doorbijten qua muziek, want laten we eerlijk zijn: er is ook wel veel klote-muziek gemaakt in die tijd door muzikanten die er geen bal van konden. Maar ja, ook dat is punk, of nee, juist dat is punk! Intussen zien we wel een jeugdige energieke Billy Idol langskomen en dan plots zijn daar the Adverts met het One Chore Wonders. Ik ken ze niet, maar wat een geweldig nummer! Zo moet punk wat mij betreft klinken. Daarna wordt het alleen maar beter en leuker met oa The Stranglers en The Clash. Veel testosteron, veel opgepompte mannetjes (vrouwen komen niet aan het woord), veel preachtige quotes en beelden in dit mooie tijdsbeeld dat Punk in London schetst.

avatar van Vidi well

Vidi well

Mooie docu over de punk scene in Londen. Veel ruige obscure live muziek, smerige oude gebouwen, veel pogoënde jongeren, en diverse muzikanten komen in interviews aan het woord. Daaruit horen we ook hoe snel de punk commercieel werd, en hoe de beweging al in korte tijd aan haar eigen succes ten onder ging.

Voor wie een informatieve docu over punk zoekt kan deze beter laten liggen. Want hoewel de kern van punk, en de ondergang benoemd worden, is het vooral een sfeerbeeld van dit bijzondere tijdperk in de muziekgeschiedenis.

Hier en daar sleept het wat, maar al met al een fijne docu om eens gezien te hebben.

Een mooi tijdsdocument.