• 9.375.045 stemmen

Les Choses Humaines (2021)

Alternatieve titel: The Accusation

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Yvan Attal

Met onder meer: Charlotte Gainsbourg, Mathieu Kassovitz en Camille Razat

Gesproken taal: Frans

Plot Les Choses Humaines

Een jonge man wordt beschuldigd van verkrachting van een jonge vrouw. Wie is deze jongeman en wie is deze jongedame? Is hij schuldig of onschuldig? Is zij een slachtoffer of alleen uit op wraak, zoals de beschuldigde beweert. Is er maar één waarheid?

avatar van BBarbie

BBarbie

Pijnlijk rechtbankdrama over een “Me Too”-zaak. De film belicht een verkrachting vanuit de tegengestelde invalshoeken van de dader, resp. het slachtoffer. Wat er precies is gebeurd en wij moeten geloven laat de film in het midden. Buitenechtelijke dwarsverbanden geven extra kleur aan het plot. Mooie rol van Charlotte Gainsbourg die worstelt met tegenstrijdige loyaliteiten.
Het knap geconstrueerde drama trekt je van lieverlee naar het puntje van je stoel. Een uitstekende film.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Zeer goed rechtbankdrama over een jonge vrouw, Mila, die Alexandre beschuldigt van verkrachting. De #MeToo beweging en de cancel cultuur spelen aan de rand een rol, maar het is vooral de eigenheid van ieders persoonlijke seksuele beleving die hier opgevist wordt. De beschrijvingen van seksuele handelingen zijn vaak erg rauw en het feit dat de beschuldigde en het slachtoffer uit hetzelfde nieuw samengestelde gezin komen geven het verhaal sociale relevantie en maken het pijnlijk. De geweldige eindspeech van Alexandres advocaat is tevens een beschouwing waar men allemaal eens bij stil zouden moeten staan, zeker in een maatschappij waar mensen steeds meer vooraf hun vonnis klaarhebben zonder kennis van zaken. De interpretatie is dus dat beiden op seksueel vlak totaal niet matchten. Alexandre's dominante seksualiteit werd door Mila als een verkrachting ervaren en gaat dus niet zo zeer over schuld en onschuld. Heel boeiend om te volgen...