• 9.371.086 stemmen

Geregisseerd door: Farnoosh Samadi

Met onder meer: Sahar Dolatshahi, Pejman Jamshidi en Hassan Pourshirazi

Gesproken taal: Perzisch

Plot 180 Degree Rule

Een lerares uit Teheran bereidt zich voor om een bruiloft bij te wonen in het noorden van Iran. Haar man verbiedt haar echter onverwacht naar het feest te gaan. Dan maakt ze een keuze die haar op een pijnlijk pad naar boetedoening zal doen belanden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Creative-lady

Creative-lady

Deze film bekeken op: www.sooner.be. Mooie film. Ik wist niet goed wat er met pijnlijk pad naar boetedoening betekende, maar was wel oké. Het einde? Vond ik misschien wat zwak

avatar van Fisico

Fisico

Een onbekende film hier blijkbaar. Het zou kunnen liggen aan de zwakke score op IMDB, maar zó slecht was deze film zeker niet.

Wat meespeelt in het plot van de film is de nog steeds paternalistische samenleving waarbij vrouwen toestemming moeten vragen aan hun echtgenoot om dingen te kunnen of mogen doen. Ik had nu wel niet de indruk dat we hier te maken hadden met een extreme vorm hiervan. De vader had best een punt, maar verbieden kan je natuurlijk nooit, toch niet vanuit Westerse blik.

En dan gebeurt het. Uit pure naïviteit wordt leugen na leugen aan elkaar geregen. Het is net dat wat de man enorm boos maakt. Terecht denk ik zo, al had hij ook bezwaar gemaakt als ze de waarheid had verteld, want uiteindelijk had ze hem niet gehoorzaamd.

Ik vond de pogingen tot verzoening nogal slordig uitgewerkt. Het ging wel erg vlotjes. Desondanks toch genoten van de film met als extra toch het schrijnende krachtige einde. Zoals vaak hebben Iraanse het kenmerk van sterk acteerwerk en indringend drama. Dat is hier niet anders. Licht aanbevelingswaardig.