• 9.373.905 stemmen

Street Gang: How We Got to Sesame Street (2021)

Documentaire / Familie | 107 minuten

Genre: Documentaire / Familie

Geregisseerd door: Marilyn Agrelo

Met onder meer: Joan Ganz Cooney, Jim Henson en Frank Oz

Plot Street Gang: How We Got to Sesame Street

"The story of the street that changed history."

Maak een wandeling door Sesamstraat en wees getuige van de geboorte van de meest impactvolle kinderserie in de tv-geschiedenis. Van de iconische harige personages tot de liedjes die je uit je hoofd kent. Zie hoe een groep baanbrekende televisiemakers onze wereld heeft veranderd.

avatar van james_cameron

Leuke, zeer interessante HBO-documentaire over de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling door de jaren heen van iedereen's favoriete kinderprogramma. Het is vooral geweldig om de intense samenwerking te zien tussen Frank Oz en Jim Henson in de beginjaren van het programma, maar ook de interviews met vele betrokkenen en het overige gebruikte archiefmateriaal is eersteklas.

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Gek dat ie niet op HBO MAX staat.

Op 2 november te zien bij Canvas. 23 tot 00.50 uur.

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Interessante goede documentaire. Het ging alleen over de start van Sesamstraat, dat vond ik jammer. Als dat 15 minuten korter had geduurd - het ging ook iets te lang door - dan had best de overige 30 jaar belicht kunnen worden.

Tevens stond er (bij de CANVAS versie) niet bij iedereen een naam. Of bizar kort. Of een naam zonder fuctie. Niet iedereen weet wie de zoon van Jim Henson is.

avatar van mrklm

mrklm

Het boek “Street Gang: The Complete History of Sesame Street” van Michael Davis is het uitgangspunt voor deze documentaire die mensen die ervoor zorgden dat Bert, Ernie, Grover, Clarence Cookie, Kermit, Big Bird, Oscar, Elmo en The Count de harten van meerdere generaties kinderen wisten te veroveren en ze de basisbeginselen van taal bijbrachten. Speciale aandacht gaat uit naar Joan Cooney, de bedenker van het concept dat experts op het gebied van televisiemarketing koppelde aan experts op het gebied van onderwijs en didactiek. Ook Jon Stone, de producer en regisseur van die eerste seizoenen, komt nadrukkelijk in de schijnwerpers te staan. En er is aandacht voor de sleutelrol die Sonia Manzano, Emilio Delgado en Roscoe Orman speelden in de integratie van etnische minderheden. Houd de zakdoeken in de aanslag de volwassen bewoners van Sesame Street Big Bird uitleggen dat Lloyd, de zogenaamde ‘vader van Sesamstraat’, is overleden en aan het einde van de sketch met Kermit, de pijlen en een ontwapenende peuter. Zo mooi en waardevol kan (en moet) televisie zijn.

avatar van K. V.

K. V.

Deze was onlangs op tv en eens meegepikt. Vond het een heel interessante documentaire die vooral over de beginjaren van de reeks ging. Het liet ook zien dat er meer in de serie zat dan wat poppetjes.

Gelukkig geen saaie docu, vond het de moeite om gezien te hebben.

avatar van ibendb

ibendb

Wie is niet opgegroeid met Sesamstraat? Het is een begrip in de wereld van de kinder-tv en enorm succesvol in elke taal. Natuurlijk was het bij ons de Nederlandstalige versie die op tv kwam maar ik heb ondertussen wel wat gezien van de originele versie vanwege mijn fascinatie met de Jim Henson Company.

Deze documentaire neemt een grondige duik in het verleden van Sesamstraat. Van het prille begin tot het grote succes maar ook de tragische gebeurtenissen binnen het team en hoe ze dat willen aankaarten bij jonge kinderen. Je merkt dat het een gigantisch werk geweest moet zijn dit allemaal op poten te zetten en je kan niks anders voelen dan respect en verwondering. Er mocht wel wat meer gesproken worden over de uitbreiding naar andere landen.

Uiteindelijk was het enorm fijn de making-of van dit geliefde kinderprogramma te zien. De bloopers zijn dan ook enorm grappig. Een deeltje van je kindertijd sterft wel als je ineens Bert & Ernie hoort vloeken terwijl een hand in hun poep zit maar het is zo verschrikkelijk amusant.