• 9.378.047 stemmen

Sierpniowe Niebo. 63 Dni Chwaly (2013)

Drama / Oorlog | 75 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titel: August Sky: 63 Days of Glory

Oorsprong: Polen

Geregisseerd door: Irek Dobrowolski

Met onder meer: Krzysztof Kolberger, Anna Nehrebecka en Anna Romantowska

Gesproken taal: Pools

Plot Sierpniowe Niebo. 63 Dni Chwaly

Op een bouwterrein wordt een oud dagboek gevonden met het schokkende verhaal van een professor die tijdens de begindagen van de Opstand van Warschau ondergedoken zat. Heden en verleden worden vervolgens afgewisseld, waar in het verleden een groep jonge mensen wordt gevolgd tijdens hun gevecht met de nazi's tijdens de opstand.

avatar van Shadowed

Shadowed

Uitermate vreemd.

Leek op voorhand een lekker korte en vermakelijke oorlogsfilm. Zeer onbekend alleen wel, zelfs op reusachtige Amerikaanse sites zoals Letterboxd heeft bijna niemand van deze film gehoord. Dat hoeft niet te betekenen dat dit een slechte film moet zijn, maar dat was het helaas wel. En niet zo'n beetje. Nee, echt serieus slecht.

Het moet een soort epos voorstellen waarin verhaallijnen uit de recente tijd en de oorlogstijd elkaar aanvullen. Ondanks dat deze verschillende tijdperken bijna geen connectie met elkaar hebben in deze film worden er toch steeds nieuwe lijnen aan toegevoegd, waaronder uiteindelijk rappers. Per minuut wordt de film rommeliger, totdat het uiteindelijk gewoon vreemd en ontoegankelijk is.

Wat nog wel geslaagd is zijn de settingen, want ze hebben de oorlogstijd best aardig opgebouwd. Dat was het dan ook weer, de andere punten van de regie falen genadeloos. Erg lelijk cameragebruik, onprofessionele editing en de scenes in de hedendaagse tijd voelen zeer onkundig aan. In het eerste kwartier leek er nog een beetje een normale oorlogsfilm te staan, maar uiteindelijk is het rommel van de hoogste plank met een film die voor zo'n korte tijd zo veel hooi op z'n vork neemt dat je je als kijker begint af te vragen of ze het resultaat nog hebben teruggekeken tijdens het editproces.

Acteerwerk is ook ondermaats verder, de dialogen zijn ook van het soort waar de cast niks mee kan. Sommige personages zijn er maar voor een aantal scenes, en moeten toch belangrijke personages voorstellen, die verschrikkelijke dialogen krijgen. Als ze dan ook nog niet kunnen acteren weet je wel hoe laat het is. Dat is echter niet het grootste probleem waar de film mee kampt, het is gewoon een onprofessionele rommel.

Als oorlog wordt vermengd met satanische rituelen, rapsongs en opgravingen van botten die bijna niet gelinkt kunnen worden aan de oorlogssequenties, dan weet je dat ze niet echt met een houding aan deze film zijn begonnen die positief was. Ik kan hier eigenlijk niks mee, behalve anderen afraden de film te kijken. Normaal ben ik daar niet zo van, maar dit is echt rommel. En dan bedoel ik ook echt rommel. Nog een halfje extra voor de mooie oorlogsets.