• 9.372.714 stemmen

Genre: Documentaire / Drama

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Lucifer Valentine

Plot Black Metal Veins

Docudrama waarin vijf junkies een tijdje gevolgd worden. Alle vijf gebruiken ze heroïne en andere harddrugs. We zien hoe de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de hoofdpersonen langzaamaan afneemt, terwijl zij doorgaan met het gebruiken van drugs.

avatar van Shadowed

Shadowed

Matig.

Lucifer Valentine, enkel onder het publiek bekend die actief naar zijn films zoeken. Ik heb er tot nu toe 1 van hem gezien buiten deze documentaire, en dat gaan er meerdere worden, maar tot nu toe vond ik die ene film erg slecht. Bijzonder dan ook dat de beste film onder zijn naam een documentaire betreft, terwijl zijn normale films toch van een heel ander kaliber zijn.

Een documentaire kan je het alleen niet echt noemen, meer een registratie van een aantal mensen die diep in de drugswereld verstrikt zijn geraakt. Je komt dan ook waarschijnlijk niet dichter bij dit soort mensen dan deze documentaire. De verstikkende, smerige sfeer is voelbaar en de docu weet daarnaast ook regelmatig te choqueren. Zonde dat Valentine het alleen niet kan laten zijn eigen trademarks erin te vermengen.

Zo wordt alles redelijk overdreven aangezet. De situatie zelf is rauw genoeg, maar Valentine monteert er vervolgens een nogal bijzondere soundtrack onder die compleet onnodig is. Daarnaast vliegt de editing compleet uit de bocht. Heel veel cuts in dezelfde scene. Het heeft totaal geen meerwaarde, en het went pas na een hele lange tijd, maar dan zit je al op de helft.

Daarnaast valt het op dat er toch een aantal dingetjes voor effect zijn gedaan. Een paar scenes, zeker richting het einde, lijken simpelweg nep te zijn. Het internet zegt dat overigens ook. Heel veel is uiteraard echt, maar hou dat dan ook zo. Verder zit er nog wat naakt in deze film, waar ik geen problemen mee heb, maar de regisseur duidelijk ook niet, aangezien er tot een ongemakkelijk niveau op ingezoomd wordt.

Erg informatief is het verder niet, maar het schept wel een uitstekend beeld van de levens van verslaafden die tot het extreme in de drugs zitten. Het boeit deze mensen ook duidelijk helemaal niets wat ze doen. Bij vlagen ook hartverscheurend aangezien je diens condities ook daadwerkelijk ziet verslechteren. Dat doet Valentine wel goed, maar probeert dit vervolgens te hard, waardoor er toch een deel van het effect verloren gaat.

Het is jammer dat deze film niet best geregisseerd is dus, want verder is het idee wel iets waar je respect voor moet hebben. Het beeld krijg je dan ook uitstekend te zien, en daar kan ik de regisseur dan ook enkel voor applaudisseren. Black Metal Veins vormt waarschijnlijk de meest bijzondere "documentaire" die je in tijden zal zien, maar het is het op bepaalde manieren wel waard, op te veel echter niet.