• 9.374.044 stemmen

Pretend It’s a City (2021)

Documentaire / Biografie | 203 minuten (miniserie, 7 delen)

Genre: Documentaire / Biografie

Speelduur: 203 minuten (miniserie, 7 delen)

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Fran Lebowitz, Martin Scorsese, Alec Baldwin

Plot Pretend It’s a City

Tijdens een zwerftocht door New York voert Martin Scorsese gesprekken met de ironische schrijfster en vertelster Fran Lebowitz, terwijl ze haar fascinerende ideeën met hem deelt. Lebowitz weet waar ze van houdt en waar ze niet van houdt. Haar mening geeft ze gevraagd en ongevraagd. Al decennia geeft de criticus en essayist haar mening over allerlei zaken, soms humeurig, maar altijd uitgelaten; ze is een New Yorker in hart en nieren. Lebowitz heeft klare taal tot kunst verheven. Ze verpakt haar no-nonsense observaties over de stad en zijn bewoners in een pittig commentaar, dat niemand spaart. Pretend It’s a City is een stadsgids met humoristische inslag, waarbij tal van onderwerpen aan bod komen, zoals toeristen, geld, de metro, kunst en een handleiding voor het lopen op Times Square. En passant komt Lebowitz’s eigen verleden aan bod, een leven gekenmerkt door continue nieuwsgierigheid en een hang naar steeds meer onafhankelijkheid.

Ik had nog nooit van Fran Lebowitz gehoord, maar wat een geweldige vrouw.

Ze is een larger than life persoon, met de ene grappige oneliner na de ander. Ze heeft veel rake observaties. Ze is iemand die ultiem trouw is gebleven aan zichzelf, een echte non-comformist.

Lebowitz kan zo in een Woody Allen film spelen, als zichzelf.

Pretend It’s a City is een gevarieerde serie met veel leuke inzichten en originele denkwijzen. Met gesprekken op locatie, fragmenten uit talk shows en lezingen, en lopend door New York.

De bijna even kleine Martin Scorsese kan zijn lachen meestal niet bedwingen, wat erg aanstekelijk werkt.

Mocht er ooit nog eens een tweede reeks komen, ik juich het zeer toe.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

kappeuter schreef:

Mocht er ooit nog eens een tweede reeks komen, ik juich het zeer toe.

Er is een eerdere! Public Speaking

avatar van Pinguin#13

Pinguin#13

Heheh, wat word ik hier goedgezind van! Ben ik het met alles een wat deze dame beweert? Nee, maar ze maakt haar punten wel op origineel wijze en met de nodige panache. Grommelpot met geweldige humor en een frisse blik op de wereld.

avatar van scorsese

Uitstekende documentaire de bestaat uit 7 afleveringen waarin schrijfster Fran Lebowitz in gesprek is met regisseur Martin Scorsese. Dit kan misschien als saai en stoffig gezien worden, maar dat is het zeker niet. Vlot gemonteerd en de persoonlijke kijk op het leven (in New York) van Fran Lebowitz brengt ze zelf met gevatte en scherpe teksten.

avatar van Pinguin#13

Pinguin#13

Wat leuk is bij Lebowitz, is het feit dat de kritiek nergens gratuit of makkelijk is… zo betreurt ze uiteraard dat de jeugd (in haar geval en in mijn geval stilaan ook ongeveer heel de wereldbevolking) continu als zombies over hun smartphones gebogen staan… Anderzijds is ze slim genoeg om dat als onvermijdelijk te beschouwen en zich niet per se beter te voelen.

Haar vader regerende zich ook 'In our time, we didm't have television'… 'Yes, but I do!' … en zo regent het constant witzen, maar ze gaat er niet naar op zoek, haar scherpzinnigheid duikelt ze spontaan op… dat is haar gave.

avatar van melkboef

melkboef

Wat een saaie vrouw.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11906 berichten

melkboef schreef:

Wat een saaie vrouw.

Over hoe smaken totaal, maar echt totáál kunnen verschillen.

avatar van charmie

charmie

Na twee afleveringen had ik het wel gezien en gehoord. Beetje makkelijke humor van Lebowitz met inkoppende oneliners en gevolgd door bulderende lachsalvo`s van Scorsese. Men is daar kennelijk niks gewend. Ik denk dat onze entertainers hier wel wat beter, raker en brutaler dergelijke zaken belachelijk weten te maken.