• 9.373.012 stemmen

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Carlson Young

Met onder meer: Carlson Young, Udo Kier en Dermot Mulroney

Plot The Blazing World

Sinds haar zesde wordt Margaret achtervolgd door het beeld van de verdrinking van haar zus. Het ongeluk gebeurde tijdens een knallende ruzie tussen haar ouders. Nu glijdt Margaret als een jonge vrouw steeds dieper weg in haar eigen wereldje tot ze op de rand staat van zelfdoding. Ze keert naar haar ouderlijke huis terug waar ze in een andere dimensie terechtkomt.

avatar van joolstein

joolstein

Met een titel die verwijst naar de 17e-eeuwse filosofische roman van Margaret Cavendish (één van de eerste sciencefictionverhalen) schept schrijver-regisseur-ster Carlson Young veel verwachting met haar speelfilmdebuut. Ze weet zeker een overweldigende hoeveelheid aan stijl in haar film te proppen, uitvoeringen en beelden zijn sterk. Ja het was een verbluffend mooie nachtmerrie in neonkleuren. Maar de eerste 40 minuten of zo zijn log. Er is een veel te lang stuk van Margaret die met vrienden rondhangt Vrienden die liedjes zingen maar voor de film nergens toedienen. Het verhaal neemt dus gewoon te veel tijd om de alternatieve dimensie te bereiken. Tja misschien kwam dat omdat dit eigenlijk eerst een gelijknamige korte film was? Als Margaret uiteindelijk de parallelle wereld betreed ontmoet ze in het nu vervallen landhuis, Lained gespeeld door Udo Kier.(in full-ghoul-modus) Deze verteld dat ze naar drie verschillende locaties moet via drie deuren en daar een speciale sleutel moet zien te bemachtigen. (eigenlijk barst het van zoveel Alice in Wonderland-beeldspraak dat je eigen afvraagt waarom er niet iets van Lewis Carroll voor de titel is gebruikt?). Tja en ondanks dat er werd verwezen naar filosofische werk, is dat juist in het plot aan de schaarse kant. Het was zelfs best eenvoudig; meisje worstelt met een kindertrauma over het verlies van haar zusje Dat de film oprecht en ambitieus was geloof ik wel maar veel horror of spanning was er niet en meer dan een sierlijke productieontwerp werd het voor mij niet!

avatar van Shadowed

Shadowed

Leuk.

Fantasierijke toevoeging aan het genre. The Blazing World vormt op visueel vlak zonder twijfel een van de meer interessantere films die ik in de afgelopen tijd heb mogen aanschouwen. Het narratief is niet al te duidelijk en een volbloed horror is het ook al niet, maar wel een lekker vervreemdende fantasiefilm die van begin tot eind boeit.

Zeker de stijloefeningen tussendoor weten deze film in een uniek jasje te hijsen. Ik kon de kleurrijke en creatieve beelden en manieren om kamertjes in te richten ten zeerste waarderen. Ook fijn dat regisseuse Young (die zelf het hoofdpersonage speelt) alle kamertjes wat extra's kan meegeven en me met de kleurtjes en look gemakkelijk en vlot kan charmeren.

Soms wel een beetje te traag en tussendoor had het een aantal keer ook wel iets duisterder gemogen, maar verder ziet deze film er haarfijn uit. Verhaal en de onderliggende boodschap werden me alleen nooit helemaal duidelijk, maar de film verliest zichzelf niettemin nooit. Onnodige rekscenes worden vermeden en trucjes worden niet te lang herhaald waardoor de film steeds kan uithalen met iets nieuws.

Acteerwerk is wel redelijk. Young weet hoe ze haar hoofdrol moet invullen en doet dat dan ook naar behoren. Tussendoor komen we allerlei creeps tegen waaronder bekend acteur Udo Kier, maar ik vond de invulling van die personages net wat te terughoudend. Een maskertje gaat echt niet genoeg zijn om zich te kunnen voegen bij het heerlijke visuele sausje.

De invloeden van Alice in Wonderland mogen duidelijk zijn hier en daar, verder vond ik het een plezierige film die best aardig wegkijkt. Duurt met een kleine 100 minuten net wat te lang en kan nooit echt in overweldigend terrein stappen, maar dat wat het wel laat zien dat weet indruk te maken. Lekker charmant, fantasierijk en vermakelijk. Een vreemde maar bevredigende film.

avatar van Shadowed

Shadowed

Er gaat na herziening toch een halfje af. Regisseuse Carlson Young verdient lof voor een dapper filmdebuut waarin creativiteit de absolute voorkeur krijgt, maar The Blazing World laat zich uiteindelijk toch te veel lijden door bronmateriaal dat als inspiratie heeft gediend. De film geniet van een aantal aparte decors, een kleurrijke vormgeving en overtuigend acteerwerk binnen complexe rollen. Toch ligt de dramatische onderlaag er tamelijk dik bovenop en zien bepaalde "werelden" er simpelweg te goedkoop uit, specifiek in de woestijnomgeving. De bijzonder lange aanloop levert bovendien geen pluspunten op voor Young, maar haar potentie is zeker te merken en die mag ze gerust doorzetten in de toekomst.