Genre: Actie / Biografie
Geregisseerd door: Wladyslaw Pasikowski
Met onder meer: Marcin Dorociński, Maja Ostaszewska en Patrick Wilson
Gesproken taal: Engels, Pools, Russisch en Duits
Plot Jack Strong
"The spy who challenged an empire"
Terwijl hij de militaire oefeningen van het Poolse leger in kaart brengt, heeft kolonel Ryszard Kuklinksi toegang tot de meest vertrouwelijke geheimen. Hij ontdekt dat de Amerikanen van plan zijn om op Pools grondgebied een nucleaire tegenaanval tegen het Sovjetleger uit te voeren. Vastberaden en met gevaar voor eigen leven en dat van zijn gezin, gaat hij samenwerken met de CIA.
Jack Strong
Rakowiecki
Putek
Gendera
Brzeziński
HALVE TAMME. (moderator series)
De laatste tijd bevalt de Poolse cinema mij wel, dus mijn interesse is gewekt.
gauke
Een solide, ouderwetse, indringende en onvervalst spannende spionagethriller, die bovendien vakkundig geregisseerd werd en gebaseerd was op ware gebeurtenissen. Het verhaal, waarbij je de kop moest bijhouden, ging vergezeld van koude oorlog details, historisch achtergrondmateriaal en de bij de situatie passende claustrofobische sfeer. De cast speelde werkelijk uitstekend.
Aanrader!
Mood Indigo
oei, als dit op de schaal van gauke een 4,0 scoort is mijn belangstelling gewekt.
Norman Mailer
Wellicht ben ik abuis - geruime tijd geleden dat ik deze film gezien heb - maar speelde de eerste ontmoeting tussen Kuklinksi en de CIA zich niet af in Nederland?
Staat me een scene bij waarin hij, begin jaren '70, middenin een polder uit een lijnbus stapt.
gauke
In de buurt van Noordwijk bij een aantal windturbines.
knusse stoel
Prima film die gelijk al sterk start op een manier die niet iedereen zal aanspreken, de verbranding van een contraspion.
Het mooie van de film is dat het zich op de originele plaatsen opgenomen is, waaronder vlak bij Noordwijk waarin nog een oude lijnbus in voorkomt uit de jaren '70. Prachtige authentieke film die iedere thriller liefhebber moet zien.
Windmolens waren er toen toch helemaal niet. Beetje raar ??? Dat is pas een techniek van de laatste jaren.
Norman Mailer
Klopte inderdaad geen klap van. Voorts, ik kom oorspronkelijk uit de Bollenstreek, staan daar überhaupt geen windmolens.
gauke
Wellicht heeft de regisseur zomaar ergens een bordje Noordwijk geplaatst.......
Toch wel, windmolens en windenergie bestaan al veel langer. Alleen was het toen veel kleinschaliger en zagen de windmolens er anders uit.
Norman Mailer
Wellicht heeft de regisseur zomaar ergens een bordje Noordwijk geplaatst.......
Wellicht................
Evenwel klopt er geen klap van.
Bacchero
Via Moviemeter kwam ik op het spoor van deze film (die volgens mij hier niet veel publiciteit heeft gekregen) en besloot gezien mijn interesse in het genre deze dan ook eens te bekijken. Ik was aangenaamde verrast, het is een goede spionagefilm gebaseerd op waargebeurde feiten. De film straalt authenticiteit uit en geeft een goede kijk op het leven in Polen (eens iets anders dan bijvoorbeeld de DDR) achter het ijzeren gordijn in de jaren 70 en 80. De film geeft ook goed de machtsverhoudingen weer op militair en politiek vlak. De Poolse taal (het is natuurlijk ook een Poolse film) afgewisseld met Engels (voor wat betreft de mensen van de CIA) stoort niet en geeft het verhaal nog meer originaliteit. De acteurs komen zeer overtuigend in hun rol over met een bovengemiddelde vertolking van Ryszard door Marcin Dorocinski. Kortweg een sterke thriller die zeker eens de moeite waard is om te bekijken.

Rommel
Biografie / Oorlog, 2012

Escape to Athena
Actie / Oorlog, 1979
spionciaman vrouw relatiejaren 70koude oorlogsovjet uniekgbjachtmartial lawbiografieanti-communismgebaseerd op een waargebeurd verhaalvoortvluchtigeuitvoeringcommunismedrunkennessjaren 80jaren 90warsaw, polandanthemcheckpoint charliesoviet defector vader-zoon-relatiepolish historycia agent