• 9.375.219 stemmen

Dr Jack et Mr Nicholson (2019)

Documentaire / Biografie | 54 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Alternatieve titels: Dr. Jack and Mr. Nicholson / Jack Nicholson: Le Loup de Hollywood / De Vele Gezichten van Jack Nicholson

Oorsprong: Frankrijk / Canada / Zwitserland / Brazilië / Spanje / Italië / Polen / Verenigde Arabische Emiraten

Geregisseerd door: Emmanuelle Nobécourt

Met onder meer: Jack Nicholson, Jean-Baptiste Thoret en Roger Corman

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Dr Jack et Mr Nicholson

"No one can resist his killer smile."

Jack Nicholson voldoet niet direct aan de uiterlijke idealen van de Hollywoodster, maar is toch al ruim een halve eeuw enorm in trek. Nicholson werkte samen met de grootste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar, onder wie Stanley Kubrick, Martin Scorsese en Roman Polanski, en won drie Oscars. In de documentaire ‘Dr. Jack and Mr. Nicholson’ verkent Emmanuelle Nobécourt de vele gezichten van de acteur en zijn blijvende aantrekkingskracht. Ze schetst een beeld van een volledig onafhankelijk man, die zich niets aantrekt van conventies, collega’s of critici.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Metalfist

Metalfist

Het mysterie Nicholson

Hoewel Jack Nicholson als één van de grootste acteurs ooit wordt gezien, is het niet meteen mijn favoriete acteur. Toch niet in de zin dat ik een film blindelings zal aanschaffen maar ik moet toegeven dat ik altijd wel benieuwd wat hij er van terecht gaat brengen. Het is in ieder geval wel een acteur die zijn eigen ding doet en hoewel ik dat niet altijd even goed kan waarderen (Prizzi's Honor, Easy Rider of Chinatown behoren niet echt tot mijn toplijsten), is hij met films als One Flew over the Cuckoo's Nest of The Shining niet van mijn netvlies weg te branden.

Maar Nicholson is al een tijdje op pensioen en eigenlijk is het zo iemand die altijd een zekere mysterie rond zich heeft gehad en eerlijk gezegd, daar brengt deze documentaire weinig verandering in. Je krijgt voornamelijk floating heads met één of andere Franse filmcriticus, iemand die een biografie over de acteur heeft geschreven (één van de zovelen die dat heeft gedaan) en een jeugdvriend. Altijd gevaarlijk dat soort mensen, want ze lijken volledig overtuigd te zijn van hun statements en dan zie ik toch liever materiaal zoals dat - veel te korte - fragment met bijvoorbeeld Roger Corman die effectief nog met Nicholson heeft samengewerkt. Gelukkig is er ook nog veel archiefmateriaal met Nicholson zelf en hoewel je daar dus geen spat wijzer van wordt, blijft het toch wel fijn om hem zo bezig te horen/zien. De documentaire wordt verder nog wat opgevuld met obligatoir materiaal uit One Flew over the Cuckoo's Nest of The Shining (A Few Good Men wordt vreemd genoeg zelfs niet benoemd, toch ook één van de meest bekende Nicholson momentjes) en met zijn speelduur van nog geen uur kijkt dit wel erg vlotjes weg.

Het is dan ook onder andere het interview met onder andere Christopher Lloyd en Roger Corman dat me nog over de streep trekt om hier een halfje extra voor te geven. Weinig echt nieuwe informatie, en dat komende van iemand die de carrière van Nicholson niet met een vergrootglas heeft gevolgd, maar vlotjes gemaakt en informatief.

avatar van dimi303

dimi303

Interessante docu maar wat te kort en niet echt diepgravend. Maar toch enkele dingen die ik nog niet wist.

avatar van Movsin

Movsin

"Ik ben voor 75% een stuk van mijn rol", zei hij, maar later hechtte hij toch veel belang aan het imago van wat het publiek van hem verlangde, deze ondoorgrondelijke man, hoe dan ook een topacteur die ook nadien, zoals nog al dikwijls in het filmwereldje, niet onverschillig was voor vrouwelijk schoon, drugs en alcohol maar dit toch wat uit zijn professioneel leven kon houden.

Wat korte documentaire met getuigenissen en fragmenten uit beroemde scènes en ook met een onthutsende onthulling uit zijn familiaal leven.

avatar van mrklm

mrklm

Hoewel deze documentaire op overtuigende wijze duidelijk maakt waarom Nicholson pas na jaren in relatieve obscuriteit te hebben gewerkt één van de grootste filmiconen van de laatste 50 jaar werd, lijdt het onder de afwezigheid van mensen die Nicholson werkelijk goed kennen. Jonathan Epaminondas was een jeugdvriend en er zijn bescheiden bijdrages van Roger Corman en Henry Jaglom, met wie Nicholson werkte vóór zijn grote doorbraak, en Christopher Lloyd geeft wat meer achtergrond bij Nicholsons werk in One Flew Over The Cuckoo’s Nest, maar ik voelde me wat ongemakkelijk toen het ging over schandalen uit Nicholsons carrière en de gemakkelijke conclusies die Nobecourt trekt over Nicholsons onafscheidelijke zonnebril. Dat riekt iets teveel naar roddeljournalistiek.

avatar van Film Pegasus

Ik hou wel van dit soort documentaires. Nog geen uur en een mooi overzicht van het palmares van een acteur of artiest. Met deze docu krijg je een beeld van de acteur Jack Nicholson met de nodige archiefbeelden. Het is vooral de moeite als je interesse hebt in het onderwerp, want creatief is het niet echt en de getuigen die aan het woord komen zijn eerder toevallige namen die wat dichter bij Nicholson stonden. Maar voor filmliefhebbers is dit zeker niet slecht.