• 9.374.549 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Elbe Stevens

Met onder meer: Mimoun Oaïssa

Plot Behind the Wall

Volledig dialoogloze korte film met een sprookjesachtige sfeer. Een hardloper stuit midden in een bos op een metershoge, schijnbaar oneindige muur. Dan hoort hij geluiden vanaf de andere kant, door een klein houten deurtje. Haast obsessief probeert hij te ontdekken wat er achter de muur is, eerst via het kleine deurtje, later door er overheen te klimmen. Maar het is nog maar de vraag of wat hij vindt hem zal bevallen.

John Milton

Dat basisidee van mens <-> kamer of mens <-> muur heeft me altijd wel geïntrigeerd. Twee jaar na deze short zou Martina Gedeck opeens een muur tegenkomen in Die Wand (2012). Volgens mij is het los van de aanvankelijk intrigerende premisse behoorlijk lastig om van dat gegeven echt een goed geschreven film te maken die blijvend onderhoudend is, en een bevredigend plot/ontknoping heeft.

Ook Behind the Wall lukt dat niet helemaal, al doet Mimoun Oaïssa het prima en oogt alles wel in orde. Ik bleef alleen wat schouderophalend achter.

avatar van Quentin

Quentin

John Milton schreef:

Leuk om te lezen Jeroen, ik heb deze film 11 jaar geleden geproduceerd.

John Milton

Ah wat tof! Ik snap de fascinatie, moet ik zeggen. Waar is het opgenomen eigenlijk? Ergens in België, gok ik zo

avatar van Quentin

Quentin

John Milton schreef:

Nee, alles is in Maastricht gedraaid. De befaamde muur is onderdeel van de Nieuwe Bossche Fronten maar werd digitaal verlengd en alles 'achter de muur' is gefilmd in de baroktuin van Château Neercanne, maar elk van die shots is eigenlijk een digital composite. Het standbeeld is een miniatuur.

John Milton

Ah wat leuk, ik had het niet herkend daardoor. Nu ben ik geen kind aan huis in Maastricht als Noorderling, maar toch zeker X aantal keer geweest. Leuk om te weten! Bedankt dat je je even ‘gemeld’ hebt