• 9.374.811 stemmen

Ik Kom Wat Later naar Madra (1965)

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Adriaan Ditvoorst

Met onder meer: Hans Oosterhuis, Yvonne Grosfeld en Chris Baay

Gesproken taal: Nederlands

Plot Ik Kom Wat Later naar Madra

Het verhaal gaat over een soldaat, nr. 14 genaamd, die tegen zijn zin in toch zijn dienstplicht moet vervullen. Tijdens een militaire cursus krijgt hij ineens een telefoontje dat zijn vriendin een ongeluk heeft gehad. Ze ligt in het ziekenhuis van Madra. De soldaat wil verlof vragen, maar krijgt dit niet. Hij ontsnapt uit de kazerne en rent naar het station om daar de trein naar Madra te nemen. Hij mist de trein en besluit te gaan liften.

avatar van starbright boy

Nederlandse films die onder invloed stonden van nouvelle vague zijn er wel, maar ook weer niet zoveel. Dit is er een. Het debuut van Ditvoorst is een korte film die ik een stuk interessanter vond dan het latere Antenna eerder deze maand. Juist de stijlmiddelen uit de nouvelle vague maken dit boeiend. Gespeel met chronnologie, tijdlijnen en geluid dat al dan niet aansluit op het beeld. Figuren als Bertolucci, Godard en Pasolini vonden het goed en hoewel het behoorlijk van die tijd is is het absoluut boeiend en een mooie aanloop naar zijn eerste lange film Paranoia.

Antenna lijkt eerder op iets wat tussen de Paranoia en de opvolger inhangt en voelt minder zeker en daardoor minder goed.