• 9.373.071 stemmen

Queen Marie of Romania (2019)

Alternatieve titel: Maria, Regina României

Oorsprong: Roemenië

Geregisseerd door: Alexis Cahill en Brigitte Drodtloff

Met onder meer: Roxana Lupu en Daniel Plier

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits en Roemeense

Plot Queen Marie of Romania

Na de Eerste Wereldoorlog is Roemenië verwoest. De politici zijn het niet met elkaar eens. Alle hoop is gevestigd op koningin Marie. Ze gaat naar Parijs om daar te lobbyen voor haar land tijdens de vredesbesprekingen. Ze hoopt op internationale erkenning voor de gebiedsuitbreiding van haar land.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Queen Marie

Woodrow Wilson

Edith Wilson

avatar van Fransman

Fransman

Voor deze film zijn ze in Roemenië duidelijk geïnspireerd geweest door de Britse tv-serie The Crown, over de eerste jaren van koningin Elisabeth en haar familie. Verrek, moeten ze gedacht hebben, wij hebben toch ook een vorstenhuis gehad en dat was heel wat kleurrijker dan die saaie Windsors. We beginnen gewoon met koningin Marie, en daarna zien we wel hoever we komen.

Het niveau van The Crown haalt deze film niet, maar het is zeker aardig om naar te kijken. Hoe een klein landje groot werd. In Roemenië moet daar zeker belangstelling voor bestaan, want daar weten ze bijna niets over de geschiedenis van hun land, na veertig jaar communisme. En de latere generaties al helemaal niet, want de recente geschiedenis is ruim zeventig jaar uit beeld geweest.

In deze film gaat het over het bezoek van koningin Marie met haar dochters aan Parijs om de oorlogsbuit van haar land veilig te stellen. Roemenië had in de Eerste Wereldoorlog aan de goede kant van de Geallieerden gestreden, maar gaandeweg waren er wat hobbels op de weg gekomen. Haar echtgenoot, de zwakke koning Ferdinand kon weinig potten breken, dus toog Marie naar de vredesonderhandelingen in Parijs. Daar maakte ze indruk, tenslotte was ze een kleindochter van koningin Victoria, en kwam ze thuis met een vrijwel verdubbeling van het grondgebied van haar land.

Koningin Marie was wat ze zo mooi noemen 'a caracter': dominant, arrogant en op eenzame hoogte. Met de zeden nam ze het niet zo nauw, van een deel van haar kinderen was het onduidelijk wie nu precies de vader was. Maar daar keek niemand van op in het toemalige Roemenië. Roxana Lupu speelt haar rol verdienstelijk, maar de karakters van de verschillende personages, ook die van koning Ferdinand, komen niet uit de verf. Het blijft een beetje te braaf, er had meer pit in gemoeten.

En nu hup naar de volgende aflevering. Die gaat natuurlijk over haar zoon, de flamboyante koning Carol en zijn maitresse Magda Lupescu. En dan gelijk door naar deel drie over diens zoon, koning Michael, die zelfs twee keer koning werd van zijn land. In de eerste 26 jaar van zijn leven gebeurde er van alles en in de volgende 70 jaar niets meer. Da's pas drama. Ik zou het wel weten...