• 9.374.502 stemmen

Releasedatum: 21 oktober 2021

• meJane Bekijk via meJane
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Seance

De jonge Camille dient zich als nieuwe studente bij de Fairfield academie aan. Net daarvoor werd het college opgeschrikt door de dood van Kerrie, een meisje dat op gewelddadige wijze aan haar einde is gekomen. Die had met haar vriendinnen een seance gehouden en een geest opgeroepen. Ook Camille wordt door de vriendenkring uitgenodigd om deel te nemen. Dan worden de meisjes een voor een dood teruggevonden.

Vanaf 21 oktober in de bioscoop (Just Entertainment)

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

Klinkt vrij standaard, maar deze regisseur is de vaste partner van Adam Wingard. Dat maakt mij toch ergens wel nieuwsgierig naar dit werkje.

avatar van Shadowed

Shadowed

Aardig.

In een jaar waarin echt goede horrorfilms onmogelijk lijken te zijn is Seance toch wel een aardige binnenkomer. Echt goed is het niet, maar tegenover de films die vooral hun kracht halen uit budget laat Seance zien dat het dit keer qua regie echt wel wat moois neer kan zetten. Het jammere is dat het desondanks geen perfecte film is.

Seance ziet er op voorhand niet speciaal uit, maar eenmaal de eerste minuten rollen valt het allemaal toch wel erg mee. Barrett regisseert best goed, de film ziet er lekker grauw uit en cinematografisch is er weinig mis mee. Het geweld komt relatief hard aan, en de stijl weet een hoop moois te creëren. Gecombineerd met een goede, geslaagde locatie rijdt de film snel richting een voldoende.

Het acteerwerk is niet geweldig, maar kan ermee door. De actrices krijgen weinig ruimte, maar wel genoeg smoelwerk om wat te laten zien. De personages zijn karikaturaal, maar ook ergens wel realistisch neergezet. Geen overdreven personages, nee, in het begin lijken het echt mensen te zijn en dat weet de film in zijn voordeel te gebruiken.

Buiten een aantal oprecht spannende scenes valt de film echter tegen op het horrorvlak. Zeker als de tweede helft begint te naderen begint het allemaal wat te slepen en draaft richting een ietwat flauwe finale uit. Een finale die het als film toch wel een beetje onderuithaalt, en dat is jammer. Het ging namelijk richting iets moois uit tijdens het eerste gedeelte.

Verder is Seance een weinig originele, maar voor een groot deel vermakelijke film. De eerste helft is goed, de tweede helft begint wat traag aan te voelen na een tijdje. In z'n geheel niet slecht, zeker een van de betere horrorfilms uit 2021, maar tevens een film die veel beter had kunnen zijn als het schrijfwerk wat gedurfdere paden zou bewandelen. Iets meer tempo was soms ook wel welkom geweest.

avatar van joolstein

joolstein

Horrorfilms die plaatsvinden op exclusieve meisjeskostschool zijn er natuurlijk genoeg. In dat opzicht is het natuurlijk niet nieuw! Echter regisseur Simon Barrett is geen onbekende in verhalen schrijven! Hij heeft de scripts geschreven voor veel van Adam Wingard-films, waaronder ook 'The Guest' en 'You're Next' En ook met zijn eerste speelfilm weet hij door een paar subgenres te mengen er iets leuks van te maken!

Via de "Bloody Mary" oproep naar de Seance uit titel naar...de film had een fijn gestaag tempo en er gebeurde genoeg om mijn aandacht vast te houden. Zodra de lichamen beginnen te vallen, wordt het een best vermakelijke film. Hier en daar een kleine, goed uitgevoerde jump-scare en een minimaal aan bloed. Voor een tienerhorror (zeker in het einde) schuurde het wel fijn tegen wat toegestaan was aan! De film is dus niet eng en het heeft een plot dat vertrouwd aanvoelt! Als schrijver en regisseur voegt Barrett met een dansscène ook een heel klein Argento-eerbetoon toe.

Mijn enige moeite met de film is dat de tienermeisjes worden gespeeld door vrouwen die echt niet meer kunnen doorgaan voor tieners (de eerste twee krijgen nog voordeel van de twijfel); Ella-Rae Smith is met 23 de jongste, Madisen Beaty=26, Inanna Sarkis=28, Suki Waterhouse=30 en Stephanie Sy spant de kroon en is 44 jaar dit zijn dan ook zeker geen tieners! Maar verder deed Barrett het als regisseur zeker niet slecht!

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Euhm, naar wat heb ik gezien? Ni veel allesinds, spanningsloze boel, geen sfeer, een typisch tv drama'tje fzoiets.

avatar van TimF

TimF

Een krappe drie sterren van mij. Acteerwerk was niet altijd even sterk zoals al opgemerkt hierboven. Kwam misschien ook mede door het matige geluid van de dialogen. Ik had geen van de student-actrices 44 jaar gegeven trouwens:)

De finale vond ik dan juist wel weer leuk. Elementen van Scream en I know what you did last summer zijn aanwezig. (Al waren die beter.)

Al met al goed genoeg als leuk horror-tussendoortje.

avatar van Walter S.

Walter S.

Dit was wel erg goedkoop en zat wel erg vol uitgekauwde cliché’s, zeer slappe verklaring voor wat er gebeurt is middels een idiote en totaal ongeloofwaardige twist, daar is niet al te lang en diep over nagedacht. Ook niet echt goed geacteerd, kortom vleesch noch visch, had ik prima over kunnen slaan. Gelukkig duurde hij niet heel lang.

avatar van rep_robert

Wat een vreemde film is dit zeg. Eigenlijk is de hele film niet zo heel spannend en zijn alle kills erg mak, voorspelbaar en vooral ook heel erg offscreen. Zo erg als in deze film heb ik het zelden gezien. Ook de score is bijzonder irritant aanwezig. Alsof er continu een soort van dromerige sfeer gecreëerd moet worden. Het neemt de spanning weg en soms voelen scenes soms eerder dromerig aan dan dat het echt spannend is. Maar dan opeens die laatste 10 a 15 minuten draait de film wat, weet je hoe de vork in de steel zit en opeens komen er een paar gore kills in beeld. Het contrast met dat dikke uur ervoor is zo groot dat je eerder daardoor geshockt bent, dan van het verhaal dat een impact zou moeten achterlaten. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat ik deze verder matige film een half sterretje hoger waardeer dan dat ik aanvankelijk zou doen.

avatar van Walter S.

Walter S.

rep_robert schreef:

De botte bijl gaat er aan het eind inderdaad even in, maar dat ziet er dan weer erg nep uit, die schrammen op het gezicht van de hoofdrolspeelster, je gaat met de hand van iemand anders over een wang en gelijk ligt het tot bloedens open? Yeah right. Of de onthoofding van die jongen, zelden een hoofd zo soepel van een romp gescheiden zijn worden. Niet dat dat dagelijkse kost voor me is, zo ben ik nou ook weer niet, maar dan nog.

avatar van rep_robert

Walter S. schreef:

Ja, het werd opeens full on campy haast met al die onzin. Enorme stijlbreuk met dat eerste uur. Maar het voelt ook niet verdiend dat ze dit doen.

avatar van skinny_tie

skinny_tie

Vond juist het einde nog wel vermakelijk, na een ondermaats "begin" (de eerste 70 minuten van de film). De score vond ik juist een van de weinige positieve punten.

avatar van schumacher

schumacher

Wat was me dit alweer?

Saai en het kon me helemaal niet boeien.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

In een lange tijd niet zo`n sfeerloze horror gezien als dit wanproduct.

Nochtans houd ik erg van horrorfilms, zelfs al zijn ze nog zo afgelebberd. Probleem hier, is een totaal gebrek aan sfeer. Bam! Daar stonden wij gelijk in de eerste scene naar een ritueel te kijken. Geen introductie van het landschap, de kostschool, opmerkelijke trivia, helemaal niets. En het bleef helaas allemaal vrij nietszeggend en vooral erg duf, tuttig en lelijk gefilmd.

avatar van mrklm

mrklm

Na de mysterieuze dood van Kerrie [Megan Best] neemt Camille Meadows [Suki Waterhouse] diens plaats en kamer in op Edelvine Girls Academy. Daar krijgt ze het al snel aan de stok met een groep nare meiden onder leiding van opperbitch Alice [Inanna Sarkis], maar sluit ze vriendschap met Helina [Ella Rae-Smith] en Trevor [Seamus Patterson], de zoon van de strenge directeur Mrs Landry [Marina Stephenson Kerr]. Al gauw krijgt Camille het gevoel dat het spookt in haar kamer. Maar wie is daarvoor verantwoordelijk? En wat kan ze hieraan doen? Na een niet onaardige proloog en een suspensevol eerste half uur vervalt Barrett toch in de clichés van het genre, inclusief een overdaad aan wazige plotwendingen en bloederig geweld dat totaal niet overtuigt.

avatar van Daan258

Daan258

Mwah! Zeker niet wat ik er van had verwacht.
Bij de titel dacht ik echt aan een film met paranormale stuff, geesten en jumpscares. Helaas was dit niet helemaal het geval. Uiteindelijk valt de film meer onder een slasher! Dit had van mij juist niet gehoeven. Misschien als ik van te voren wist dat ik voornamelijk naar een slasher film zou gaan kijken dat het mij dan beter had vermaakt.

kleine 2,5*

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Vlees noch vis dingetje. Dat tieners worden gespeeld door twintigers of dertigers is iets waar ik geen problemen mee heb, erger is dat een in potentie spannende locatie van een kostschool voor mijn gevoel niet ten volle werd benut en dat de ontknoping uit de lucht komt vallen en me volledig koud liet. De aardige muziek doet gelukkig veel voor de sfeer. Helaas kom ik niet hoger dan een 2,5*.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

De slechtste film die ik de afgelopen tijd gezien heb. De setting sprak mij wel aan. Een verlaten kostschool met allemaal tienermeisjes (achteraf lachwekkend als je de leeftijden bekijkt) en horror. Alleen de uitwerking laat sterk de wensen over. Het wordt nergens boeiend, spannend of gruwelijk. De moorden zijn allemaal vrij basic, nauwelijks in beeld gebracht. De ontknoping is slap en het motief is al helemaal vreselijk. En om dan nog maar te zwijgen over het acteerwerk...