• 9.376.793 stemmen

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Catherine van Campen

Plot Missie NS

Te laat, te duur, te vol. Iedere Nederlander heeft wel een mening over de NS, en niet altijd positief. Het spoornet van het nationale spoorbedrijf is als een aderstelsel dat moet opereren in een lichaam vol economische, praktische en politieke afwegingen. De Centrale Controlekamer is het kloppend hart waarin alles samenkomt: van calamiteiten tot praktische zaken. Vanuit hier worden twee sterk contrasterende werelden gevolgd: enerzijds het formele hoofdkantoor en anderzijds de werkvloer, waar vaak een heel andere realiteit heerst.

avatar van Noud

Noud

Af en toe lijkt deze docu op een sketsch.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11913 berichten

Bijzonder om te lezen dat het juist in de jaren dat deze film gedraaid werd het heel erg goed ging met de NS: vaak zie ik in deze film mensen alles doen behalve het op tijd laten rijden van de trein.

Catherine van Campen doet lijken alsof de film slechts observeert, maar er heerst ontzettend veel venijn in de documentaire waarin er vaak nét op juiste moment wordt weggesneden voor het grappige effect. Met dat effect had ze mij in ieder geval te pakken want ik heb vaak gelachen en met kromme tenen gezeten - alle managers-vergaderingen, de NS Communicatie, de Klantbeleving, allemaal waanzin natuurlijk - maar helemáál eerlijk vond ik het niet. Het voelt vaak aapjes kijken. Heel soms zit er iemand tussen die wél wat zinnigs te zeggen heeft, zoals een conducteur die vindt dat mensen waar willen voor hun geld door een conducteur die hun kaartjes controleert.

Maar de film is ontzettend grappig en vermaakte mij de volle 83 minuten. Had wat langer mogen duren omdat sommige interessante stukken - het filmen van de commercial, onder andere - een wel erg karige behandeling krijgen.

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Haar vorige film kon ik zeer waarderen. Ns vind ik interessant bedrijf. Baalde dat de film op tv twee maand was uitgesteld. Ook dit keer was het grappig en vaak pijnlijk, net als Garage 2.0 Maar het is me allemaal te fragmentarisch. Geen verhaallijn om te volgen, nergens duiding. Het proces met de reclame is bijvoorbeeld interessant, of de nieuwe honderd nieuwe treinen. Nu komt het even voorbij. Verhalen worden niet afgemaakt (conducteur vertelt over agressieve man). Teleurstellend. De echt grappige scènes en observaties kunnen de film helaas niet redden.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1924 stemmen

Ik vond het erg fijn wegkijken. Allerlei situaties rondom NS worden op zo’n manier vertoond dat het mijn interesse vasthield. Het is geen film waarbij er recht in de camera gepraat wordt en je allerlei informatie over NS krijgt. Je ziet gewoon stukjes van dagelijkse gebeurtenissen voorbij komen, op toeschouwende wijze, en juist dat spreekt mij aan in deze film. 4*