• 9.369.475 stemmen

Releasedatum: 26 september 2019

• NPO Start Bekijk via NPO Start
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot De Kuthoer

Columniste en auteur Femke Boot wordt elke dag geterroriseerd met anonieme nare berichten op sociale media en wordt soms zelfs dood gewenst. Op een dag is ze er helemaal klaar mee en ontvlamt de woede in haar. Femke besluit wraak te nemen op haar 'reaguurders'.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Noodless schreef:
...Een minpunt wat je de film kunt kwalijk nemen is het politieonderzoek dat blijkbaar niet aan de orde is. Toch wel raar na zoveel moorden... Maar ach, dit is misschien ook luchtig bedoeld van de regisseur. 6,5/10

Als je aardig wat horror/slasher films kijkt, dan zie je dat de politie vrijwel altijd steken laat vallen. Ik heb in ieder geval nog nooit zo'n film gezien waarbij na 2 moorden de antagonist werd opgepakt d.m.v. gedegen politiewerk.

sinterklaas schreef:

...Nederland is toch wel vrijwel het enige land die bekend staat om zijn Social Media-reacties met oeverloos gescheld; met smaad, name and shaming en doodsbedreigingen van dien. Zelfs in Amerika is het nog niet zo erg...

Die laatste zin...

Heb jij jarenlang in een bunker geleefd? In Amerika had men zelfs een PRESIDENT die mensen op Twitter beledigde en aan het afzeiken was.

Leuk linkje naar de NPO, maar die zijn binnen dit verhaal natuurlijk niet echt neutraal te noemen.

Altijd een beetje schraal, zo'n zelf hatende Nederlander.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ripley's Believe It or Not schreef:

Die laatste zin...

Ondanks ik het een dieptepunt van de 21ste eeuw vind; bedreigde hij de burgers ook oeverloos met de dood? Nee toch? Anders was de US hem toch al veel sneller kwijt als president, toch?

avatar van bart007bond

bart007bond

Te gek leuke film.

Gelukkig nu te koop op dvd.

Shadowed schreef:

De boodschap is wel overduidelijk

Ik kon er eigenlijk maar weinig van maken. De hypocrisie van de mensen die wel ijveren voor vrijheid van meningsuiting, maar er zelf niet goed mee opkunnen? Anderzijds lijkt Femke me toch wel de "heldin" van de film te zijn. Vond het eigenlijk een nogal warrig gebeuren.

Onderhond schreef:

De Kuthoer als je 10.000ste stem heh

kos schreef:

De Kuthoer als je 10.000ste stem heh

Hier wel ja, maar op MM ontbreken nog een 300-tal films.

avatar van Gish

Gish

Onderhoudende satire met horrortrekjes. Vreselijke nasynchronisatie, nogal houterige dialogen waar we in Nederland patent op hebben en een wel erg relaxte hoofdrolspeelster. Maar het moet gezegd, die eindscene was geweldig.

avatar van david bohm

david bohm

Ik heb De Kuthoer een kans gegeven.

De cast is best in orde met Katja Herbers. Dat het een telefilm is druipt er vanaf. Van mij had er wel wat meer afwisseling in perspectief mogen zitten, die bezoekjes aan haar tegenstanders zijn wel geinig gedaan.

Redelijke film, wat eentonig en eendimensionaal.

avatar van TronMan

TronMan

Goed voorbeeld van een bnn/vara film, alleen de titel klopt niet, dat moet zijn; 'De volkomen kutfilm'.

avatar van Theunissen

Ondanks dat ik niet zo'n hoge pet op heb met Nederlandse films, moest ik deze Komedie / Horror film natuurlijk wel zien, want films met zo'n titel trekken natuurlijk mijn aandacht.

Kort door de bocht draait het in dit verhaal om Femke (Katja Herbers), die columniste is bij de Volkskrant. Ze krijgt op sociale media allemaal vervelende verwensingen naar haar hoofd gegooid, waar ze op een dag klaar mee is. Wraak volgt!

"De kuthoer" is een zwarte komedie, die stiekem gaat over veel meer dingen dan akelige reaguurders en hun al dan niet verdiende loon. Zo heeft Femke als succesvol columniste al een boekdeal, maar heeft ze nog geen idee waar haar roman dan over moet gaan. Haar redacteur praat zoals veel managers tegenwoordig praten, namelijk ze horen alleen zichzelf en vinden dan een dialoog geslaagd. Ook de rol van Femkes dochter Anna (Claire Pollo) is best belangrijk. Anna is een intelligente puber, die uit durft te komen voor haar mening én niet bij de pakken neerzit. Haar gesprekken met het hoofd (Harry van Rijthoven) van de school zijn best leuk en datzelfde geld voor haar kledingkeuze en met name de t shirts met opdruk. Ook de invulling van Femkes lover en collega-schrijver, Steven Dood (Bram van der Kelen), met een diabolisch uiterlijk is een fijne, omdat hij heel anders is dan je in eerste instantie denkt.

Katja Herbers speelt haar rol als doorgedraaide columnist heerlijk, waarbij ook de kant dat ze zelf helemaal niet zo perfect is goed uit de verf komt. Katja Herbers is perfect gecast voor deze rol en ze heeft precies de juiste uitstraling en is absoluut geloofwaardig, zowel als moeder, schrijver en wraakzuchtig type.

Het verhaal m.b.t. akelige reaguurders (die Femke o.a. uitmaken voor pedofiel, en waarvoor ook de politie langskomt, omdat ze vroeger een relatie heeft gehad met een 16 jarige jongen) was opzicht leuk gevonden, speelt ook goed in op het actuele thema van internettrollen, en ook is het leuk om te zien hoe Femke afrekent met deze personen, die allemaal mannen zijn. Zo gooit ze haar irritante (zorgt o.a. voor veel geluidsoverlast) buurman van het dak, vermoordt ze iemand met een koekenpan (die moord staat dan ook bekend als de "koekenpanmoord"), elektrocuteert zie iemand in bad met een laptop en schiet ze verschillende personen dood (al dan niet terecht). Van alle slachtoffers hakt ze ook hun middelvinger af, die ze dan thuis bewaart in een doos in het diepvriesvak bij de erwtjes.

Hoewel "De kuthoer" een zwarte komedie is, miste ik wel de echte humor die daar bij hoort, want echt gelachen heb ik eigenlijk nergens om. Daarnaast was de verhaallijn van de twee concurrenten die ineens geliefden zijn, ongeloofwaardig. Ook zitten er wat open eindjes aan en qua logica schort er ook het één en ander aan. Dat er moorden gepleegd worden zonder al te veel voorbereiding en dat de dader daar zonder meer mee weg komt, of lijkt te komen, bijvoorbeeld. Maar dat neemt niet weg dat het cirkeltje op het eind keurig rond is en de finale van de film mocht er best wezen.

Laat alle akelige reaguurders maar eens naar "De Kuthoer" kijken, misschien reageren ze na het zien van deze film dan normaal en gaan ze niet schelden, iemand enge ziektes wensen of iemand met de dood bedreigen.

avatar van mrklm

mrklm

Femke [Katja Herbers] schrijft columns op het scherpst van de snede en wordt daardoor mikpunt van trolls in de vorm van zware beledigingen, laster en doodsbedreigingen. Collega’s adviseren haar het te negeren en ook de politie voelt zich niet geroepen om in actie te komen en dus besluit Femke het heft in eigen hand te nemen. Begint veelbelovend, maar al snel blijkt scenarist Daan Windhorst dit actuele en uiterst relevante onderwerp met de botte bijl behandelt. Het resultaat is een oppervlakkige zwarte komedie die geen enkel inzicht geeft in de oorzaken van trolling en de emotionele gevolgen die het heeft op het slachtoffer. Herbers onevenwichtige spel lijkt te bevestigen dat Van Aart ook niet goed wist wat hij ermee aan moest.

avatar van panax

panax

deze film neemt zichzelf wat mij betreft niet serieus

grappig om te zien

mensen die maar allerlei verwensingen twitteren

worden onaangenaam verrast

met een leuke cameo van matthijs van nieuwkerk

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Gisteren nacht gekeken op NPO en ik vind het niet echt een horrorfilm, maar best wel aardig filmpje. Ik had tenminste niet verwacht dat ik het helemaal tot het einde kon kijken. Een prima Nederlandse komedie/thriller

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

panax schreef:

mensen die maar allerlei verwensingen twitteren worden onaangenaam verrast met een leuke cameo van matthijs van nieuwkerk

Dit is het! De oplossing voor het twitterprobleem.

avatar van BBarbie

BBarbie

Onderhoudende wraakkomedie over een columniste die zich op rücksichtsloze wijze afreageert op reaguurders. Die zijn een echte plaag aan het worden. Dat iedereen zo nodig overal een mening over moet hebben is nog tot daaraantoe, maar het is toch niet zo moeilijk om je reactie betamelijk te houden. Scheldkanonnades en/of bedreigingen maken een reactie allesbehalve geloofwaardig. De man of vrouw met de grootste mond heeft zelden of nooit gelijk.

Natuurlijk treedt deze film in het tweede deel buiten zijn oevers, maar over het geheel genomen vind ik ‘m best vermakelijk. Te meer omdat ie de aandacht vestigt op het onfatsoen en misinformatie die sociale media zo vaak ontsieren.

Katja Herbers zit lekker in haar rol. Mede dankzij haar een prima film.

avatar van clubsport

clubsport

Theunissen schreef:

Met andere woorden : schelden online ( zeker tegen vrouwen ) is een doodzonde en dient bestraft te worden met de dood .

Maar moorden met psychopatische trekjes alsof je Bundy of Gacy bent is doodnormaal geaccepteerd ( zeker als vrouw ) ?

een enge moraal als je het mij vraagt .

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Als alternatieve titel hebben ze er maar The Columnist van gemaakt. 'Cunt whore' is te grof voor in het buitenland. Volgens mij heb ik deze film al gezien, maar zal vanavond eens kijken want tussen 06:00 uur en 20:00 uur is het bij NPOstart vanwege leeftijdsbeperking niet mogelijk om te kijken.

avatar van Han Solo 420

Han Solo 420

Horror Challenge (2024) registratie #22

Nadat een nieuwsberichtje hier op MM melde dat deze film gratis te streamen is, heb ik deze kans direct met beide handen aangegrepen. Met zo'n opmerkelijke titel was ik toch wel nieuwsgierig. Helaas is de film me tegengevallen. Ik zal mijn berichtje netjes formuleren om te voorkomen dat ik straks een mes in mijn rug eindig.

De grootste schrik van de film vindt plaats tijdens de eerste scène, wanneer we de stem van Mathijs van Nieuwkerk te horen krijgen. Een van de weinige personen die ik onaangenaam vind. Bij het praatprogramma aan tafel, wordt een discussie gevoerd over vrijheid van meningsuiting. Het meningsverschil aan tafel dient als rode draad voor de hele film. Een leuk uitgangspunt voor een horrorfilm, alleen laat de uitwerking te wens over.

Een groot aspect van de film is de invloed van sociale media op het hoofdpersonage. Dit wordt gedaan door heel veel tweets over het scherm heen te blazen, wat ik zeer vervelend kijken vind. Zelf leef ik onder een steen qua sociale media. Ik heb geen idee waar het over gaat als ik iemand een emmer water over zichzelf heen zie gooien en dan wat namen roept. Na wat online een kort onderzoekje te hebben gepleegd, ben ik er achter gekomen dat het 'the ice bucket challenge' is. Ik denk dat dit soort humor vrij slecht oud wordt, omdat trends op dit soort platforms meestal van korte duur zijn.

Verder vind ik het thema, dat het hoofdpersonage slecht met haar eigen standpunt om kan gaan, slecht uit de verf komen. Ze kampt namelijk met doodsbedreigingen en beledigingen van andere mensen, en niet met degelijk geformuleerde meningen.

Wel ben ik te spreken over het einde. Hier wordt goed gebruik gemaakt van visuele componenten om een verhaal te vertellen. De toename in bloedspetters op haar witte kleding geven een sterk signaal van wat er plaats heeft gevonden. Ook vind ik het eindshot op de trap sterk. Dit geeft een duidelijk en satirisch beeld van hoe de maatschappij dit soort zaken als statement kan interpreteren.

Een zwakke film met een sterk einde. 2*

avatar van teigertje

teigertje

• 2075 stemmen

Naar Nederlandse begrippen een spannende film met enige horror scenes.

Met prima acteer spel van Katja Herbers die de Column schrijfster Femke Boot speelt.

Die door haar schrijf werk gemene reacties en doodsbedreigingen ontvangt via sociale media.

Zij draait door hierdoor en gaat op een bloedige wraak tocht.

De gehele cast speelt goed.

Echt een komedie kan ik dit niet noemen.

Ook de film muziek is goed.

Een echt goede film.

avatar van MovieMac

MovieMac

Parkeert midden op straat in een woonwijk. Stapt uit met een enorm jachtgeweer. Belt ergens aan, zwaait nog even naar de buurvrouw die net naar buiten komt, de deur gaat open en ze knalt de man die open doet direct neer. Nou, gillende buurvrouw en loeiende sirenes toch? Nee hoor, ze loopt rustig naar boven, neemt alle tijd en knalt er nog twee neer. Loopt onder het bloed rustig naar haar auto die nog steeds de hele straat blokkeert. En gaat daarna gezellig onder het bloed naar haar boekpresentatie en krijgt een staande ovatie.

Het is weer Hollands top entertainment op het witte doek hoor mensen...