Genre: Komedie / Horror
Releasedatum: 26 september 2019
Bekijk via NPO Start
Bekijk via NLZIET
Plot De Kuthoer
Columniste en auteur Femke Boot wordt elke dag geterroriseerd met anonieme nare berichten op sociale media en wordt soms zelfs dood gewenst. Op een dag is ze er helemaal klaar mee en ontvlamt de woede in haar. Femke besluit wraak te nemen op haar 'reaguurders'.
Femke Boot
Lois
Renate
Diederik
joolstein
“Waarom kunnen we niet gewoon aardig zijn tegen elkaar?”
Die ene zin ontkracht direct elke vorm van horror want Man, man wat was dit slecht! Nu kijk ik niet vaak Nederlandse films maar 'De Kuthoer' heeft een vrij in het oog springende naam en als er ook nog het genreaanduiding horror staat wilde ik weleens een poging wagen. Ander interessant feit was dat actrice Katja Herbers, van bekendheid geniet door haar carrière in de VS; met rollen in series als Manhattan, Westworld en Evil. Niets ten kosten van haar maar ik had natuurlijk beter moeten weten!
De telefilm kende ik wel van naam en was dus voorbereid op een tv-film, ik ga er verder ook niet teveel woorden aan vuilmaken maar tjonge wat was dit... Truttig! Wat ik niet wist was dat de film een actueel maatschappelijk thema moest hebben. Deze film noemt ze allemaal wel op maar nergens wordt het ook maar horror. Hooguit is er misschien ergens aan de horizon nog een zeer slap aftreksel van regisseur Jordan Peele te ontdekken? Nu hoor ik je denken maar.. er is toch een seriemoordenaar? Tja, als je een huis-tuin-en-keuken-killer-miep, die wat rommelt met vingers, eng kan vinden? Hiermee is dit weer een zo'n typisch Nederlands product. Een film met een boodschap, slappe er dik bovenop liggende humor en verder alleen maar knullig!
Het is uiteindelijk een film zoals we er al zovele van Nederlandse bodem kennen,een film met een boodschap. zucht... flauwe slappe humor en van horror hebben ze géén kaas gegeten! Deze film past ondanks die boodschap meer in het rijtje Costa!, Schatjes!, Feestje!, Filmpje! of Sneekweek. Ik had beter moeten weten maar tja... ik hou hoop!
perceived
Absurdistisch filmpje dat nauwelijks werkt. Een beetje een van Warmerdam light en ook een beetje amateuristisch. Leuk geprobeerd, dat wel.
ILDIB
Met momenten grappig maar het mist toch wel een beetje geloofwaardigheid, zelfs voor een film. Maar niet slecht.
Drulko Vlaschjan
Geen beste film natuurlijk, maar er zitten zoveel plotholes en toevalligheden in dat ik vrij zeker weet dat dat gedaan is voor het komische effect, of misschien gewoon als ode aan het genre. Dat moment dat dhr. Dood en de dochter elkaar veelbetekenend aankijken als hij met dat pak erwten staat, dat is zo belachelijk dat het grappig is - en zeer waarschijnlijk is het ook zo bedoeld. Verder helaas weinig gelachen. Hier had meer in gezeten.
JohanW1968
Viel me niet eens tegen, had er niks van verwacht. Geen film waar je een avond lekker voor gaat zitten, maar wel een redelijke "tussendoor" film..
GoodOldJack
Gelukkig dat de/één van de producer(s) het een meesterwerk vindt. Is er toch iemand en trots zijn op een creatie is altijd ok.
Ik zelf werd er niet bepaald warm van. Acteerwerk combinatie van matig overtuigend en overdreven karikaturaal (zal wel zo aangegeven zijn door mensen achter de schermen tegen bepaalde acteurs of actrices). Nauwelijks een ritme waar te nemen. Visueel nergens bijzonder. Van de twee thema's die zouden moeten aanwezig zijn volgens moviemeter heb ik eerder weinig gemerkt, gelachen heb ik niet (een uitzonderlijk geslaagd cynisch ideetje daargelaten) en angst om alleen in mijn bed te kruipen omdat er een op hol geslagen vrouw zou rondlopen die me een les kwam leren omdat ik iets fout op social media zou geplaatst hebben had ik ook niet. Boodschap die wil meegegeven worden is wees wat vriendelijker voor mekaar en wees het met respect oneens (zeker online)? Daar sta ik achter maar dan zou ik het hoofdpersonage toch aanraden eerst even met zichzelf te beginnen. Béétje uit de bocht gaat ze wel tijdens de film. Dat uit de bocht gaan kwam voor mij overigens ook stevig ongeloofwaardig over.
Nu goed, volgende keer beter laat ons zeggen, het onderwerp op zich is actueel en interessant, de uitwerking kon wat mij betreft aanzienlijk beter.
blurp194
Op zich een leuk en tamelijk fris idee, maar dat gaat ten onder aan te weinig durf en teveel moraal. Aan Herbers ligt het niet - wat mij betreft toch op zeker een van de allerbeste Nederlandse actrices van de afgelopen teveel jaren. Hoewel het een heleboel had geholpen als ze wat meer boosaardig plezier had uitgestraald op het juiste moment. Want vanzelf is wraak nemen nooit genoeg, je moet het ook proeven, uitdrinken tot de laatste bittere druppel. Meer over the top, en dan nog meer, gaan waar het bloed niet kruipen kan - dat is het recept waarmee je zoiets tot een culthit maken kan. Of de makers dat niet door hadden, of liever op veilig wilden spelen en een uurtje of wat beeldvulling wilden maken? kennelijk was na de titel de durf wel een beetje op.
Toch, begrijp me goed, deze film staat wel mijlenver boven de gemiddelde vaderlandse productie, van het Johan Nijenhuis-genre tot het gebroddel van Roel Reiné. En ik heb me er prima mee vermaakt, dat ook.
K. V.
Een opvallende titel is wel het minste dat je kan zeggen. Nu de film zelf viel gelukkig ook wel goed mee. Het verhaal boeide wel van begin tot einde. Ook de cast deed het zeker niet slecht.
Ik had geen grote verwachtingen, maar vond hem toch de moeite om gezien te hebben.
Film De Kuthoer met Katja Herbers gaat naar Azië | AD.nl
De zwarte komedie De Kuthoer, met actrice Katja Herbers in de hoofdrol, komt binnenkort uit in de bioscoop in Zuid-Korea. De satire is aangekocht door distributeur Nabisori Distribution, die de film nog dit jaar gaat uitbrengen.
UmbraVitae
Vond dit zeer vermakelijk filmpje, ben als Vlaming niet zo bekend met de cast, maar vond de hoofdrolspeelster haar rol vet goed neerzetten. Verhaal boeide mij ten zeerste, msschn tikkeltje overdreven, mr dat was hier geen dooddoener, integendeel.
jurriaan15
Eng hoe extreem dit realistisch is anno 2020 met Corona, voor wat betreft het social media gedeelte en de gelovigheid van mensen als het gaat om echt fakenews.. bezchuldiingen pedofilie bijv wat nu alle media en politici te horen krijgen..
Pete Del Fina
Zag hem zojuist op NPO3. Heb echt genoten van deze film. Heerlijk overdreven allemaal. Typisch Nederlands. Die scene met dat berustende kerkorgelmuziek, maar van berusting was bij haar nog geen sprake. Integendeel.
riefenstahl
Verwachtte er niet veel van na het lezen van de negatieve recensies alhier maar wat een enorme meevaller; heb er van genoten.
Uiterst cynische humor, uitstekend in beeld gebracht (ondanks het beperkte budget) en ook eindelijk eens goed te verstaan (nogal eens een probleem met NL films helaas, het slechte geluid).
Heel mooi bijv. hoe de aantrekkelijke Herbers in een witte outfit in een witte omgeving (muren,trappen) met als enige andere kleur het rood van het bloed een verpletterende entree maakt en iedereen aanvankelijk gechoqueerd lijkt maar dan begint te applaudisseren.
Ook de scènes in en rondom de prachtige woning van de oude doch taaie schoft (de Groot) vond ik erg goed gedaan.
Uitstekende rol ook van Bram van der Kelen. Het moment als hij en de dochter ontdekken wat er aan de hand is en zij het mes laat zakken...mooi.
Fascinerend hoe Herbers steeds harder en meer psychopathisch wordt.
De mix van humor, cynisme, drama en horror vind ik zeer geslaagd; een aangename verrassing deze film.
Rotterdam@1
Oorverdovend slecht en dus niet uitgekeken: tijdverspilling! Nadat buurman op het dak overmeesterd wordt en de rest. Deze film wordt aangekondigd als komedie, wie had dat ooit gedacht?
Fisico
Lekker over the top film die danig uit de hand loopt wanneer een columniste het niet meer aankan dat ze persoonlijk wordt aangepakt op social media. De boodschap die de film wil geven is niet onbekend. Social media is vaak een riool voor anonieme trollen die hun ongenuanceerde mening spuien en zelden stilstaan met de gevolgen ervan. Vaak een pest gewoon.
Het personage Femke heeft er ook genoeg van en neemt het heft zelf in handen wanneer ze wordt uitgelachen door de politie. De metamorfose is misschien wat met de haren getrokken, maar vermakelijk is het wel. Hier en daar een aantal leuke scènes, mooi einde ook met een bebloed Femke dat de menigte instapt.
bart007bond
Heerlijke Nederlandse film.
Leuk verhaal, goed geacteerd.
Prima mee vermaakt.
Dikke voldoende voor deze telefilm.
BlueJudaskiss (moderator films)
Vreselijke film zonder kraak of smaak. Een ivoren toren-columniste die het plebs wel eens zal vertellen besluit wraak te nemen op de trollen die haar het leven zuur maken. Waardoor ik dus een hele film lang mezelf zat af te vragen met wie ik in vredesnaam sympathie moest hebben want ik vond het allemaal nare mensen, behalve dan nog die lollige Belg.
Wraak moet zoet zijn - 'oooh Django!'- en dit was dat niet. Keurig, degelijk - en wat men hier zo boeiend vond aan dat bloed op de witte kleding van Katja snap ik niet want ik vond het te cliché voor woorden. Het gebrek aan politie en daarmee dus ook logica, het gebrek aan humor en vooral venijn: ik heb me rot verveeld. Nare, zelfgenoegzame film.
Fisico
Hoewel ik (een pak) minder streng ben, volg ik je enigszins. Het gebrek aan politioneel onderzoek is een groot manco, maar dat zou de film ook direct in een ander filmgenre duwen. Het plot kent inderdaad vele plotgaten, maar vooral de luchtigheid primeert hier. Komisch is het zeker niet al ken ik de rekbaarheid van het genre "komedie" en ook "horror" niet.
BlueJudaskiss (moderator films)
Heeft de film nu wél een genre dan? Voor mij is dit de zoveelste middle-of-the-road tv-film.
Vond je? Voor mij was het allemaal een Heel Zwaar Beladen Situatie voor de personages, iedereen nam zichzelf zo serieus.
Die is groot, maar ik zag hier echt geen van beiden in.
john mcclane 2
Nederlandse film De Kuthoer te zien in VS, Canada, Spanje en Australië Nederlandse film De Kuthoer te zien in VS, Canada, Spanje en Australië | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl (via @NUnl)
BlueJudaskiss (moderator films)
Het boek van Dick Maas leert dat dat soort berichten in de praktijk nooit zo heel erg veel betekenis hebben... Het is leuk voor de producent maar ik vraag me af hoeveel mensen in het buitenland daadwerkelijk de film zien. Maar ach, wat zou ik me druk maken om een film die ik het liefst zo snel mogelijk wil vergeten.
sinterklaas
Oh wat leuk weer.
Natuurlijk ook weer logisch dat deze film slechts in Nederland af moet doen als TV-film. Natuurlijk, omdat Imbeciel Nederland deze film niet begrijp. Maarja, niet getreurd, al die huisvrouwen en Naaienhuis-prullen en F*kking verliefd-klonen zullen niet gekocht worden door buitenlandse festivals... en deze dan dus weer wel.
En werd het niet eens een keer tijd dat er eens een film als deze kwam? Het was namelijk eens wereldwijd bekend gemaakt: Nederland is toch wel vrijwel het enige land die bekend staat om zijn Social Media-reacties met oeverloos gescheld; met smaad, name and shaming en doodsbedreigingen van dien. Zelfs in Amerika is het nog niet zo erg. Femke Boot, schrijver/columnist, krijgt daar dagelijks mee te maken. Ze heeft ooit eens een naam gemaakt met haar opinies over Zwarte Piet en die naam is ze bij de reaguurders niet meer kwijtgeraakt. Dag in dag uit vliegen via het scherm de meest weerzinwekkende tweets, berichtjes enz haar om de oren, het houdt haar dag en nacht bezig, belemmerd haar levenssfeer... en dan heeft ze ook nog een dochter die voor politieke controverse zorgt op haar school.
Maar het leuke van dit alles is dat De Kuthoer hier twee hele verschillende, zo dan niet vrijwel gescheiden werelden toont.
Want zelfs van haar buurman krijgt ze de meest smerige dingen toeverwenst, maar ondertussen staat de man wel de volgende dag met een schijnheilige lach voor haar deur en wenst hij haar goedemorgen. Maar dan besluit Femke er echt een stokje voor te steken. Welja... ze gaat wraak nemen op haar haters... en dit resulteert in heerlijke slapstick achtige horrorscenes met een in your face gehalte. Echter... ze raakt ook verliefd op een van haar tegenstanders; haar concurrent-auteur Steven Dood; waarvan ik eerst altijd had gedacht dat het een Belg was.
De film weet hier op een ludieke wijze af te rekenen met die kleuterschool op de Nederlandse Social Media en staat bol van vele leuke, zo dan niet, actuele verrassingen. Het einde was echt een klapper!
Helaas zijn er ook wel een paar blunders: Hoe kan je bijvoorbeeld gewoon met een jachtgeweer midden op straat in een woonwijk lopen en vervolgens iemand voor de portiek neerschieten, en vervolgens boven iemand gijzelen... en waar blijven de loeiende sirenes dan? Of waarom zou je als moordenaares zo stom zijn om de afgehakte vingers in een pak vissticks in de familiale vrieskast te verstoppen?
Maar afin...
Leukste verrassing uit Nederland van deze tijd.
BlueJudaskiss (moderator films)
Het werd niet 'af' gedaan, de film werd gemaakt onder de - respectabele - Telefilm-reeks.
Bron voor deze bewering?
sinterklaas
Bron voor deze bewering?
John Milton
Prima mee vermaakt. Sinds 5 jaar kijken we terwijl het vuurwerk verstomt een Nederlandse horrorfilm in de nieuwjaarsnacht; De Lift, Sneekweeek, Prooi... Dit jaar 'De Kuthoer'. Geen hoogstandje misschien, maar met een volle oliebollenbuik en de 2e fles bubbels naast je, is het al snel goed
Ivo van Aart heeft met De kuthoer, zijn zwarte komedie over een columniste die wraak neemt op online trollen, duidelijk een actuele snaar geraakt. De regisseur maakte de telefilm vorig jaar voor de NPO en verkocht de rechten al aan onder andere de VS , Spanje, Canada en Australië. Afgelopen week werd bekend dat ook Britse en Ierse bioscopen de film vanaf half maart gaan vertonen. De titel mag voor de internationale markt zijn opgeschoond tot The Columnist, de dialogen blijven volgens de maker ongecensureerd overeind.
bron: Filmkrant nieuwsbrief
Noodless
Best een degelijke horrorfilm van onze buren
met een donker kritische kijk naar al die social media reacties die soms toch wel een brug te ver gaan. Je kunt een eigen mening ook fatsoenlijk onderbouwen of reacties nog menselijk laten blijven. Bij onze buren gaat dat blijkbaar nog veel harder dan hier in België, al laat dat hier ook wel vaak de wensen over. De film weet dit op een spannende manier te brengen met een zwart komisch randje want de protagonist Femke Boot mag er lustig op los slaan met een koekenpan, met messen, tangen of iemand gewoon afduwen op een dak, met een geweer voor een voordeur staan en knallen maar....ze gaat volledig door het lint en ontziet niemand als erop aan komt. Voorspelbaar is het allerminst. Een minpunt wat je de film kunt kwalijk nemen is het politieonderzoek dat blijkbaar niet aan de orde is. Toch wel raar na zoveel moorden. Bizar is ook het feit dat ze de moordwapens niet echt verstopt heeft en dat de afgesneden vingers gewoon in een pak vissticks in de vriezer zitten. Maar ach, dit is misschien ook luchtig bedoeld van de regisseur. 6,5/10

Nederlandse horrorfilm 'De Kuthoer' is gratis te streamen op NPO Start: 'Uitstekende zwarte komedie'

Nederlandse horrorfilm 'De Kuthoer' vanavond te bekijken op NPO 2

Deze films zijn nu geheel gratis te zien op NPO Start

Nederlandse horrorfilm 'De Kuthoer' ook verkocht aan Rusland

High Life