• 9.376.464 stemmen

Geregisseerd door: Edith Kiel

Met onder meer: Charles Janssens, Jan Cammans en Co Flower

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Plot Min of Meer

Kontraregem is een klein dorp met mensen die eigenlijk allemaal min of meer zondaars zijn. De burgemeester en pastoor van het dorp liggen al lange tijd met elkaar in de clinch. Dit bereikt een hoogtepunt wanneer jonge paartjes staan te vrijen in de inrijpoort van schoenmaker Frans Nagel. De pastoor wil dat Frans deze "poort der zonden" meteen sluit. De burgemeester heeft daar echter een andere mening over.

avatar van Metalfist

Metalfist

De Stalin, den Churchill en den burgemeester

Ik heb het hier al eens vaker gezegd maar die Eclips TV, het is toch een fijne zender. Het blijft eeuwig zonde dat ze blijven steken in het analoge concept van televisie (en reageren op mails doen ze ook niet) maar ze hebben wel een leuk filmaanbod voor de liefhebber van de oude Vlaamsche film. Veel films die door Jos Hoeyberghs verkocht worden op RetroFilms maar dat is niet zo'n verrassing aangezien het diezelfde Hoeyberghs is die zijn catalogus ter beschikking heeft gezet voor EclipsTV. Mijn voorkeur gaat vooral uit naar de Edith Kiel films en liefst dan nog eentje met Charles Janssens.

Een acteur die ik blijkbaar wel al in meerdere films heb gezien maar in bijvoorbeeld De Ordonnans is hij me niet opgevallen. Zijn dubbelrol in De Spotvogel lag me al een stuk beter en ook in Mira kon ik hem wel waarderen. Min of Meer is echter tot nu toe wel mijn favoriete rol. Janssens is dan ook denk ik de enige die het vreemde subplot van de film tot een goed einde kan brengen. Het klopt dat de primaire focus op de vete tussen de burgemeester en meneer pastoor ligt, maar Kiel voegt nog een verhaallijn toe over hoe Frans Nagel (Charles Janssens) zijn vrouw 6 maanden geleden is gestorven en dat hij opeens een telegram van het ziekenhuis krijgt dat hij vader is geworden. De moeder blijkt dan zijn schoonzus te zijn (die hij al 10 jaar niet meer had gezien) en die sterft wat later in de film ook waardoor Frans met die baby zit. Het blijkt dan allemaal echter ook allemaal een plan te zijn geweest van zijn vrouw omdat ze wist dat hij zo graag kinderen wou. Het is allemaal nogal redelijk bizar te noemen maar kom, het zorgt wel voor een paar leuke scènes met uiteraard flink wat misverstanden en op het einde komt alles goed. Met uitzondering dan voor de zus van de burgemeester..

Janssens is dus wel op dreef als schoenmaker Nagel en dan vooral in de samenwerking met een aantal andere acteurs. De combinatie met zijn meestergast Nand (iemand trouwens een idee wie die acteur is, ik vermoed Theo Van den Bosch?) is in ieder geval geweldig. De twee zijn heerlijk op elkaar ingespeeld en nemen een aantal van de beste scènes voor hun rekening. Wie al eens eerder een Edith Kiel film heeft gezien weet waar hij/zij zich aan moet verwachten qua cast. Zo is er een vrij grote rol weggelegd voor Co Flower (die volgens mij onlosmakelijk verbonden is met Janssens) als de zus van de burgemeester. Veel beter gedoseerd dan in De Spotvogel en ook Magda Lausanne is een fijne toevoeging als de hulp die alles uit haar handen laat vallen. Het is misschien iets te geforceerd dat ze een koppel wordt met Nand (en het wordt helemaal zoetsappig wanneer ze nog eens allemaal in zingen uitbarsten in het café) maar ook Jaak Germain (de burgemeester) en Jan Cammans (meneer pastoor) zijn de moeite.

Je ziet het, zowat de volledige cast van De Spotvogel komt terug voor deze Min of Meer en het levert zowaar een betere film op. Waar ik bijvoorbeeld Jaak Germain en Co Flower in De Spotvogel nog op het randje van het vervelende vind, klikt het hier allemaal veel beter in elkaar. Toch benieuwd naar nog meer films van Edith Kiel, hopelijk zitten er bij de opnames nog een aantal. Het is echter een loterij want Proximus laat geen informatie bij de films op EclipsTV zien..