• 9.377.091 stemmen

Geregisseerd door: Wladyslaw Pasikowski

Met onder meer: Philippe Tłokiński, Julie Engelbrecht en Bradley James

Gesproken taal: Pools

Plot Kurier

Het verhaal van Jan Nowak-Jeziorański die tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de sleutelfiguren was in het Poolse verzet. Hij diende als afgezant tussen de bevelhebbers van de AK-verzetsbeweging en de Poolse regering in ballingschap. Jan had meerdere vijanden en kreeg de bijnaam "De Koerier".

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Jan Nowak-Jeziorański

Pułkownik Kazimierz Iranek-Osmecki

Kazimierz Wolski

avatar van parcivalis

parcivalis

Kurier is een degelijk en tikkeltje droog portret van de Poolse verzetsheld Nowak-Jeziorański. Het is Pasikowski gelukt om het verhaal te vertellen zonder te vervallen in de dramatische of patriottistische taferelen die dit soort epossen vaak eigen zijn en daarvoor hulde. De film ontbeert echter de rauwheid, de kleur en de humor van films als Soldaat van Oranje. Wat dat betreft had de film misschien wel wat gelikter gemogen.

Kurier blijft hoedanook in gebreke want er wordt aan het einde niet duidelijk wat het verzet in Warschau tot gevolg had. Nergens zien we de massa executies (60.000 burgers in 1 week) nergens leren we dat het verzet in de stad op niets uitliep. De nazi's bombardeerden Warschau tot aan het laatste huis (Hitler wilde er een 'Mehr' van maken) de geallieerden gaven niet thuis en Stalin wachtte rustig aan de andere kant van de rivier tot de laatste verzetsstrijders door de Duitsers waren geëxecuteerd. Toen de stad volledig was verwoest en door de Duitsers verlaten, namen de Russen de puinhopen pas in. De verzetsstrijders die nog werden aangetroffen werden zonder pardon doodgeschoten of naar de Goelag gestuurd.

Wie wil weten hoe het afliep kan terecht bij de film Miasto 44. Deze, eveneens Poolse productie, excelleert juist in vorm en bloedige chaos en laat genadeloos zien wat er aan het einde van de oorlog met de stad Warschau en haar bewoners gebeurde.

Toen Hitler Polen binnenviel bestempelde hij de bevolking als untermenschen. Dit betekende dat duitse soldaten om het even welke Poolse burger mochten doodschieten. Polen verloor behalve haar hoofdstad 60% van haar bevolking.

avatar van joolstein

joolstein

Doordat in 2019, de Opstand van Warschau, (1 augustus 1944) 75 jaar geleden heeft plaatsgevonden werd er deze film gemaakt. De film gaat over de beginsituatie, wat gebeurde er voordat men in opstand kwam, over de Duitsers die zich langzaam terugtrekken uit Polen terwijl het Rode leger vanuit het oosten oprukken en de Britten die een andere agenda hebben. Naargeestig (en uiteindelijk tevergeefs) zoeken naar hulp om niet van de ene bezetter in de handen van de andere te vallen.

Dit is het relaas van de Poolse soldaat Lt. Jan Nowak-Jezioransk, een koerier tussen Londen en Warschau Hij wordt met het bericht aan de Poolse AK-verzetsbeweging gestuurd om de opstand stoppen. Terwijl medestrijders (waaronder Tadeusz Komorowski (pseudoniem Bór) worden opgepakt en geëxecuteerd, en met de Duitse spionnen op de hielen probeert hij hen te ontwijken en voor te blijven. Daarnaast is de situatie in Polen zoveel anders. Het bericht doet hem dus twijfelen en resulteert uiteindelijk in de opstand.

Deze Poolse actie-spionagethriller is verder degelijk gemaakt. In uitvoering doet het niet veel onder voor Amerikaans drama/oorlogsfilms. Het is goed uitgevoerd maar niet heel speciaal. De speciale effecten zag er verder ook prima uit. En omdat de film zich richt op de internationale markt spraken de Polen voornamelijk Engels. De cast deed het zeker niet slecht. Echter worden de personages ook niet echt uitgewerkt. Minder was dat de film zonder verklaarbare reden 15 minuten besteedt om zichzelf op te zetten en ook zijn er enkele momenten die wel erg gekleurd aanvoelen. Genoten dus slecht was het niet!

avatar van eempag

eempag

Helaas, het zal allemaal goed en spannend bedoeld zijn maar deze film kon me letterlijk niet zo boeien.

Een heel gedoe om een koerier naar Warschau te krijgen om de op stapel staande opstand te stoppen wat niet lukt.

De opstand begint toch, de Russen doen niets, tienduizenden Polen worden afgeslacht en alle moeite dus voor niets.

Jan Nowak-Jeziorański zal vast een belangrijke Poolse held zijn geweest die herdacht wordt maar hier faalde hij.

Hij had beter in Londen kunnen blijven, dan had deze film niet gemaakt hoeven worden en had wellicht een film gemaakt kunnen worden waarin de aanloop naar deze opstand van 2 kanten uit echt goed was neergezet.

avatar van jippie2010

jippie2010

eempag schreef:

maar deze film kon me letterlijk niet zo boeien.

Geen enkele film kan je letterlijk boeien... gelukkig maar!

avatar van kinkymen

kinkymen

Redelijke oorlogsfilm waarbij vooral de eerste 30min mij het meest bekoorde. Dit leek een supergoede oorlogsfilm te worden. Richting het einde ging de film als een nachtkaars uit.

Soms had de film wat b-film achtige trekjes. Zoals de ss-soldaten. Dit was de elite-eenheid van nazi-duitsland. In deze film waren de ss-soldaten oude, dikke of weinig uitgelaten soldaten. Het lijkt of ze voor de soldaten vooral figuranten hadden gebruikt en alleen voor de commandanten acteurs hebben ingehuurd.

avatar van BBarbie

BBarbie

Teleurstellende Poolse verzetsfilm over een officier die vanuit Londen naar Polen wordt gestuurd om het ondergrondse verzet aldaar aan te sporen een opstand tegen de Nazi’s te beginnen voordat het Rode Leger te dicht in de buurt is. De film richt zich vooral op de hindernissen en tegenwerkingen die de “koerier” moet overwinnen. Vanaf het moment dat hij daadwerkelijk in Polen is, begint de film stoom te verliezen. Helaas.