• 9.377.648 stemmen

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Tatsuo Sato

Gesproken taal: Japans

Plot Nekojiru-sô

Nyatto de kat onderneemt een reis om de ziel van zijn zus te redden. Deze is in tweeën gereten toen Nyatto haar van de dood probeerde te redden. Zij reist hem hersendood achterna. Op hun reis beleven zij mysterieuze en magische gebeurtenissen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

In Film > Overige films > Nekojiru-sou / Cat Soup (2001):

Bij Nekojiru-sou (2001):

Ik lees overal dat dit filmpje maar 35 minuten duurt. Is er ook een 'extended' versie van?

Overal? Op imdb staat ook de 68 minuten lengte, en pjotr heeft de film met die lengte gezien.

Misschien kan pjotr nog even een toelichting geven.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Ik bedoel: de sites die deze film te koop aanbieden/bespreken. Alleen IMDb zegt dat er twee versies zijn.

En in een van de tekstjes staat: "CAT SOUP is a short anime based on the legendary manga Nekojiru. It won the award "Best Short Film" at The 6th Fantasia Film Festival and also won the "Excellence Prize" at Japan's Media Arts Festival."

Is normaal een kortfilm inderdaad (30tal minuutjes), zal ook es rondhoren of er een soort van extended edition bestaat. Verder wel zeer cool filmpje, en een goeie aanrader voor fans van 'andere' animatiefilms.

avatar van pjotr

pjotr

Ik weet eerlijk gezegd niet meer welke versie ik gezien heb....ik geloof dat het de lange was...

Op het internet zijn er - buiten IMDB - gewoon sites te vinden die het over de 68 minuten versie hebben (zelfs over een 2 x 34 min. versie).

Maar ik weet verder ook niet hoe het nou precies zit, ik weet wel dat dit een absolute must-see is als je een beetje animé-liefhebber bent.

Ondanks dat het uiterlijk van deze film aziatisch aandoet is het niet in het standaard 'animé-jasje' gegoten.....en dat is een pré.

Door het kleurgebruik, geluidseffecten en de tekenstijl wordt er een unieke sfeer geschapen die je niet in veel tekenfilms tegenkomt - alleen al zo'n bleekgroene zinderende zomer-namiddag met krassende blaadjes tegen de ramen en tsjirpende krekels op de achtergrond: je kan de warmte bijna voelen.

Over het verhaal kan ik verder niet zo veel vertellen: het is een surrealistische zoektocht naar het zieltje van Nyaako.

Tijdens deze tocht passeren ze allerlei wonderlijke lokaties en ontmoeten ze vreemde personages - let vooral op de details (zoals bijvoorbeeld het plassende katje op de boot en de visjes) en de prachtige aftiteling.

Verwacht trouwens geen zoetzappig kattenfilmpje....morbide gebeurtenissen in overvloed...:)

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Ik vond dit filmpje (korte versie) visueel wel heel boeiend maar de onsamenhangendheid van het verhaaltje gaat je na een half uur toch een beetje tegenstaan. Gelukkig is het dan ook alweer afgelopen

avatar van Koek

Koek

Geweldig kort animatiefilmpje. Lekker psychedelische stijl, maar redelijk te begrijpen (na een tweede keer kijken). Symboliek viert hoogtij, dus niet voor iedereen weggelegd denk ik.

Chr.s

ahh dit lijkt me wel wat ^^

Chr.s

Erg cool animatie filmpje, waar de achterliggende gedachten (althans voor mij) er niet toe doen. Gewoon genieten van alles wat er gebeurt, super.

Persoonlijk had mij wat duistere electronische muziek wel cool geleken bij een film als deze. Juist omdat het helemaal niet past bij de tekenstijl. (denk bijvoorbeeld aan het gejuich, en het applause bij Rabbits). Verder hadden sommige scénes van mij wel wat trager gemogen.

4* voor een zeer cool filmpje.

avatar van Bigking.nl

Bigking.nl

Persoonlijk vind ik dit werkelijk een meesterwerk. Prachtige animaties, geweldige unieke en ongemakkelijke sfeer, veel bijzondere (terug-)verwijzingen, een zeer bijzondere afwisselnde experimentele stijl en een briljant oog voor detail.

Enkele details die mij opvielen(sommige pas na een paar keer kijken):

1. De walvis die je boven het circus ziet kom je later weer tegen als de tijd stilstaat (zit vast in de golf zoals ook bij het circus)
2. Het enorme vogelachtige wezen in het circus zie je later weer terug op een schilderij aan de muur van die geflipte kerel
3. Bij diezelfde kerel zie je als ze binnenlopen in het hoekje een irritante vogel met rode schoenen kraaien. Vervolgens zie je daarna dat de katjes een gebraden vogel geserveerd krijgen... met rode schoentjes

Wat mijn persoonlijke favoriete stuk is:

is wanneer de tijd terugdraait en je de executies achterstevoren afgespeeld ziet worden. Echt gruwelijk gedaan.

Ik ben een liefhebber van aparte dingen en geef dit filmpje 5*, ondanks dat ik weet dat dit enorm hoog is voor zo'n kort tekenfilmpje. De reden waarom ik dit toch heb gedaan is omdat ik de stijl gewoon ongeëvenaard vind en dit weer typisch zo'n uniek filmpje is dat je waarschijnlijk nooit zal vergeten.

Vind ik niet. Ik vind de meer onderhuidse sfeer zo veel beter tot z'n recht komen, danzij de opgewekte melodietjes en vrolijke tekenstijl, terwijl er soms aardig morbide dingen gebeuren.

Chr.s

Nja, maar deed me denken aan die klote MTV serie; happy treefriends. Maja, verder erg cool filmpje hoor. En zeker 40 niveau's hoger dan Happy tree fags.

avatar van Cosoco

Cosoco

Uit het 'Knock-out: tekenfilmpersonages' topic:

pjotr schreef:

Nou vooruit...

Een katje dat de ziel van haar zusje weet af te pakken van de 'dood' lijkt me toch een waardig tekenfilmpersonage.

Hoe zoet de katjes er ook uitzien, ze zijn heel wat ruiger dan hun uiterlijk doet vermoeden....anyway....kijk dit prachtfilmpje zou ik zeggen...

Inmiddels gedaan.

Geweldig filmpje, ik heb echt genoten. De sfeer, de tekenstijl, de muziekjes bij sommige stukken, heerlijk. 4,5*

Hoe je door zulke simpele spelletjes toch leuke dingen kan ontdekken.

Volgens mij is dit echt gewoon 34 minuten (kan niks anders vinden tenminste).

avatar van Banelion

Banelion

Apart. Niet mijn smaak, maar waarschijnlijk wordt deze film elke keer dat je hem bekijkt, beter. Symboliek in overvloed.

En ik sluit me volledig aan bij bigking;s standpunt over zn favoriete stuk. Gruwelijk, voornamelijk door het contrast.

avatar van Alastor

Alastor

De videoclip van Boards of Canada - An Eagle in your Mind is een bewerkte versie van deze animatiefilm.

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Met superstip binnen in de Tip150

Er bestaat toch nog gerechtigheid

Volgens mij moet hij nog steeds van de site af .

avatar van kinjutsu

kinjutsu

4. Ook zie je de olifant, die ze in het circus hebben oproepen, op een affice aan de muur als de 2 naar huis lopen nadat ze de ziel gevonden hebben.

avatar van PeterNL

PeterNL

Heel aparte (of beter gezegd bizarre) animatie, echt iets voor mij.

"Big sis my arm came off"

avatar van Linn

Linn

mooi symbolisch en ook cute filmpje , Al zijn die katjes toch niet zo schattig als ik dacht..arm varkentje 4.5*

avatar van getyourchucks

getyourchucks

hehe, zo'n eindeloze, bodemloze fantasie verhaal... een wereld waar je steeds verder in terecht komt 5.0

avatar van horsie

horsie

gaaf filmpje!

kent iemand nog meer van zulke films???

ik ken wel wat anime's maar daar komen voornamelijk mensen in voor, daarom is deze zo leuk! beetje n evil-"hello-kitty"

avatar van remorz

remorz

Geweldig fris filmpje.

Bizarre avonturen worden met veel flair en gevoel voor stijl op het scherm getoverd. Prachtige kleuren, erg diverse animatie- en tekentechniek met een geweldig oog voor detail.

Film doet soms wat haastig aan, de ene scene is nog niet voorbij of de setting is weer compleet veranderd. Nergens storend, maar een rustiger tempo had misschien beter bij de sfeer gepast.

Voor de rest erg weinig op aan te merken, afgezien van de korte duur. Door het veelvuldig gebruik van symboliek (die niet altijd even doorgrondelijk is, maar soit) wel een erg rijk animatiefilmpje, maar had wat mij betreft makkelijk een uur of anderhalf kunnen vullen. 4*

PS. Iemand anders een Paranoid Android déjà vu?

avatar van aegron

aegron

Erg bizarre, maar mooie film.

Het was een beetje alsof ik naar een japanese Dalí zat te kijken.

avatar van kiriyama

kiriyama

Prachtig filmpje, ik begrijp er geen snars van maar het is wel erg leuk en hartverwarmend.

avatar van Prudh

Prudh

Ik vond er maar weinig aan. Veel te onsamenhanged, veel te veel hak-op-de-tak werk. Surealistisch, maar anders dan ik had gehoopt. Ik kijk liever naar de fuzzy filmpjes van David Firth (weliswaar minder mooie animatie). Ik denk dat liefhebbers van Nekojiru-sou deze flash cartoon in het bijzonder wel kunnen waarderen: ptikobj.

2* hiervoor

N.B. De muziek is wel vernoemenswaardig, past precies onder de scenes - Geinige deuntjes die vooral door het contrast met sommige beelden het morbide aspect wat versterken.

avatar van remorz

remorz

Net een kleine dertig episodes achter de rug van de anime waar dit op gebaseerd is. Korte sketches in compleet 2D. De animatie is erg eenvoudig, basic, naar het armzalige toe, maar het draait vooral om de grofheden.

De afleveringen zijn soms haast omgekeerd moralistisch, maar meestal gaat het gewoon nergens over, spat er iemand uiteen op een muur en is het einde aflevering. Wel geinig, maar na een half uur (afleveringen van ongeveer een minuut dus) verveelde het al.

Film is wat mij betreft grote sprong vooruit, zo niet compleet anders. Nodig herzien.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Relaxt filmpje, dat helaas erg kort duurt maar wel onvergetelijke ervaringen weet op te roepen. Vooral de briljante cameravoering is mij erg bijgebleven.

De overgangen tussen de landschappen zijn mooi geanimeerd, vooral omdat sommige dingen grofmazig in beeld worden gebracht en anderen weer fijnmazig.

De belevenissen van de poesjes zijn constant boeiend om te volgen. Daarnaast zijn ze ook grappig en worden ze perfect ondersteund door coole muziek. Het hoogtepunt in deze film was voor mij het moment dat er razendsnel achter elkaar verschillende executies plaatsvinden.

Zeker een film die ik nog veel vaker ga zien, en niet alleen vanwege de toegankelijke speelduur. 4*

avatar van Ramon K

Ramon K

Zeer aangename, surrealistische anime. Uniek filmpje. 4*

Maar dan kom ik op het volgende: waarom staat ie op de site? Ik heb overal gezocht en ik heb niets, maar dan ook helemaal niets kunnen vinden over een eventuele langere speelduur. 34 minuten: that's it. Enkel een site als amazon.com geeft als speelduur 68 minuten aan, maar dat lijkt me pure dvdpromotie (op de dvd staat een commentary-track die ook 34 min. duurt. 34 + 34 = 68 min. speelduur). Filmpje is een aanrader, maar hoort niet op MM thuis.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Echt een geweldig filmpje. Echt briljante vondsten die niet echt logisch zijn, maar waarbij ik toch wel vaak een heerlijk gevoel kreeg. Hij was nog vreemder dan ik had gedacht en ook een heel stuk lomper, maar dat zorgde er alleen maar voor dat je gewoon alles kon verwachten en het filmpje erg boeiend bleef. Gewoon top! 4,5*