• 9.373.998 stemmen

Rikugun Nakano Gakko (1966)

Alternatieve titels: Nakano Spy School / The School of Spies

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Yasuzô Masumura

Met onder meer: Raizô Ichikawa, Sachiko Murase en Mayumi Ogawa

Gesproken taal: Japans

Plot Rikugun Nakano Gakko

Een jonge luitenant is aangenomen op een geheime academie, waar men militairen opleidt in spionage. Hij moet bizarre en soms onmenselijke trainingen doorstaan, waar sommige van zijn medestudenten aan onderdoor gaan. Uiteindelijk zal hij moeten kiezen tussen zijn trouw aan het land of zijn privéleven.

avatar van starbright boy

Als je een Masumara-film gaat kijken weet je nooit wat je krijgt. Dit was mijn zesde en de films die ik al gezien had lijken hier geen van allen op. Maar er zit vrijwel altijd veel kwaliteit in zijn werk.

Deze film speelt zich af in 1938 in een zeer oorlogszuchtig Japan waar een ambitieuze oudere man in het leger op eigen houtje getalenteerde militairen rekruteert om spion te worden. De keuze tussen werk of prive komt al vroeg in de film en gaat ook wel gepaard met enige druk. We zien vervolgens delen van de opleiding die ze krijgen. Daarna neemt het verhaal een afslag die een beetje vergezocht is als zijn verloofde gerekruteerd wordt als spion voor de Britten en ze tegenover elkaar komen te staan. Geloven deed ik het niet zo, maat boeiend was het eigenlijk wel. Vergeleken met zijn andere werk is dit een tamelijk ingetogen spionagedrama met een thrillerrandje. Heel toegankelijk en niet zo uitbundig als Masumara ook soms kan zijn.

Masumara's werk is de laatste jaren op vrij grote schaal opgeknapt en er zijn vijf films te zien op Camera Japan dit jaar (dit is er een van). Zondag heb ik er nog een gepland.