• 9.371.106 stemmen

Geregisseerd door: Ali Vatansever

Met onder meer: Saadet Işıl Aksoy, Erol Afşin en Onur Buldu

Gesproken taal: Turks

Plot Saf

Stedelijke transformatie in de wijk Fikirtepe (Istanboel) drijft arme gemeenschappen weg en Syrische vluchtelingen zoeken hun toevlucht in verlaten gebouwen. Kamil en zijn vrouw Remziye lopen het risico hun huis te verliezen. Kamil heeft al een tijd geen werk en kan niet anders dan in het geheim een ​​baan op een bouwplaats accepteren. Hij neemt niet alleen het werk van een Syrische vluchteling aan, hij werkt ook voor het bedrijf dat de wijk sloopt. Gevoelens van onderdrukking en angst veranderen hem langzaam. Op het werk heeft hij een laag loon aanvaardt dat normaliter aan vluchtelingen wordt betaald en thuis en in de wijk probeert hij te verhullen waar hij werkt. Wanneer Kamil plotseling verdwijnt, moet Remziye de gevolgen van zijn acties onder ogen zien, die niet passen bij de man die ze kent.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Johoni

Johoni

Deze film kruipt onder je huid. Een man en een vrouw van rond de 30, in een schrijnende situatie van "eten of gegeten worden". Maar hoe kun je dat over een hart van goud verkrijgen? Prachtig verbeeld en vervat in anderhalf uur film.

avatar van Fisico

Fisico

Een interessante Turkse film waarbij de macht van multinationals nietsontziend is ten aanzien van een arme volkswijk in Istanboel waar vooral minderbedeelden en Syrische vluchtelingen gehuisvest worden. De Syrische vluchtelingen zijn geen graag geziene gasten omdat ze ook nog eens de job van locals inpikken. En morele principes laat ook best varen als je tewerkgesteld wordt bij je boeman om toch maar te overleven.

Saf levert een rauw portret van de dagelijkse strijd van deze mensen. Zeker de moeite om eens te zien. Je leeft echt mee met het gezin en de acteerprestaties ogen zeer authentiek.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Dit sociale drama snijdt zeker actuele onderwerpen aan. Dat maakt het voor mij op voorhand al een interessante film. Toch viel het mij op dat het eerste deel erg voorspelbaar en tam is. In het tweede deel slaat de mistroostigheid toe. De rol van Remziye In het tweede deel maakt de film alsnog de moeite waard. Als Europeaan krijg je al met al een aardige kijk op de overeenkomsten (“ze pakken onze banen af”/ stadsvernieuwing) en verschillen (familiebanden) van het Turkije van nu en onze Nederlandse samenleving. De kritische noot treft enkel het grootkapitaal. Wat me fascineert is dat de regisseur net niet de grote stap lijkt te willen maken door de politiek en het grootkapitaal nader te duiden. Het drama blijft dan ook “klein”, dichtbij de gewone man. Ondanks de nadruk op de familiebanden en de mores in de bouwput, kruipt de film wat mij betreft net niet “onder de huid”. Ruim 3*

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Voordat dit in 2020 een Zomergastenfilm was, had deze film nul stemmen op de site. Nu dus 18. Ik had hem ook van toen opgenomen en bijna een jaar op m'n decoder laten staan. Maar blij dat ik Saf nu toch gezien heb. Het doet een beetje denken aan Ken Loach in Turkije (en Saadet Aksoy is dan weer een soort Olivia Wilde). Daarmee ook wel gelijk het manco van de film aangeduid, want de film is allemaal nogal nadrukkelijk in z'n schets van de maatschappelijke problematiek: het gaat over inhalige bouwondernemingen en een overschot aan arbeidskracht vanwege de Syrische oorlogsvluchtelingen. De sfeer van de bouwplaats is mooi getroffen. Een stukje na de helft neemt Saf een beetje een ander karakter aan, maar eigenlijk is de personage-uitwerking niet sterk genoeg om dit goed te volbrengen. Toch vond ik het over de hele linie een prima film. Eentje over de echte problemen.

avatar van Robi

Robi

Treurige film over schrijnende toestanden in Istanbul. Er is een hoge werkloosheid onder de Turkse bevolking die ook nog eens dreigen uit hun huis gezet te worden omdat de huizen plaats moeten maken voor dure appartementen. En dan zijn er nog een hoop Syrische vluchtelingen die de baantjes van de Turken "inpikken" omdat ze voor een veel lager salaris willen werken. We zoemen in op een Turks echtpaar waarvan de man een baan terug "pikt" van een Syriër door voor het zelfde salaris als de Syriër te werken. En daarmee maakt hij zich niet geliefd. Niet bij de Turken en niet bij de Syriërs. Op zich een boeiend onderwerp dus, maar de film is helaas wat saai en afstandelijk gemaakt, meer als een soort documentaire. En door die afstandelijkheid raak je als kijker helaas niet echt betrokken bij de schrijnende situatie. Al zal de film best realistisch zijn voor hoe het er daar aan toegaat. Zo komt het althans wel over.

Gezien op tv.