• 8.704.945 stemmen

If I Leave Here Tomorrow: A Film about Lynyrd Skynyrd (2018)

Muziek / Documentaire | 95 minuten

Genre: Muziek / Documentaire

Geregisseerd door: Stephen Kijak

Met onder meer: Ronnie Van Zant, Johnny Van Zant en Gary Rossington

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot If I Leave Here Tomorrow: A Film about Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd is een Amerikaanse southernrockband, afkomstig uit Jacksonville, Florida. Lynyrd Skynyrd verwierf begin jaren 70 bekendheid onder het leiderschap van zanger en songwriter Ronnie Van Zant, tot hij met enkele andere bandleden omkwam bij een vliegtuigongeluk op 20 oktober 1977.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Band waar ik buiten de bekende nummers Free Bird en Sweet home Alabama en het vliegtuigongeluk weinig van wist noch kende. Wel neigde ik naar de nodige vooroordelen. Zuidelijke Staten, Redneck verheerlijking, een 'Confederate Flag' en Sweet Home Alabama. Een beeld dat toch ver van de waarheid ligt...

Het ontstaan van de groep is vroeg, weliswaar komen ze pas samen als tieners maar kennen ze elkaar al eerder. Het ontstaan van de naam als gimmick, die dan per toeval gestalte krijgt als gymleraar, is al net zo grappig en wetenswaardig. Het beeld van een stel jammende rasartiesten die amper rond kunnen komen en in een zweethok in het moeras de ene na de andere inval finetunen spreekt bijzonder tot de verbeelding in tegenstelling tot al die verwaande, gemaakte en gemanagede artiesten van tegenwoordig, die amper met roem om kunnen gaan. Het is vechten voor een kans, een platencontract en succes. Iets dat bijna niet voor te stellen is met alle bekende nummers en het succes dat ze nog zouden gaan boeken.

Het succes is Skynyrd dan ook gegund en een toegankelijk beeld qua band, musicaliteit en alle bandleden die de revue passeren geven een bepaalde aaibaarheidsfactor. Het is verre van een gesloten groep. Vooral de beelden van het Stones voorprogramma en hoogtepunt op de voor de Stones 'gereserveerde' tong zijn genieten geblazen. Daarnaast is er het beeld van de charismatische Ronnie Van Zant en het tegendeel van mijn eerder genoemde vooroordelen.

Maar samen met het enorme succes zijn daar ook de kleine scheurtjes. Scheurtjes die zich vooral vormen rond het lange touren, alcohol en drugs gebruik en Van Zant die naast een begenadigd en charismatisch frontman tevens een kwade dronk heeft en regelmatig met agressief gedrag de bandverhoudingen op scherp zet. En uiteindelijk is daar de fatale vlucht in een vliegtuig dat men niet meer vertrouwde. Desondanks zette de band door met oude en nieuwe leden en werkt de hele geschiedenis mee aan een bijzonder soort mythe vorming waarin Lynyrd Skynyrd als band andermaal het Redneck beeld van zich afwerpt en nog verder boven zichzelf uitstijgt.

Mijn interesse voor deze band is definitief ontwaakt doormiddel van deze uitstekende documentaire.

avatar van Tarkus

Tarkus

Zeer mooie film over een band die ik eigenlijk alleen van naam ken en van één nummer, 'Sweet Home Alabama', maar me er verder nooit heb voor geïnteresseerd.

En als je deze documentaire hebt bekeken en meer over de band en zijn leden te weten komt is dat eigenlijk spijtig dat ik de groep altijd een beetje links heb laten liggen.

De geschiedenis van de groep is niet altijd over rozen gelopen, vooral de beginperiode had veel meer downs dan ups.

Maar uiteindelijk komt wel het grote succes, wereldwijd, tot... 1977.

Door een vliegtuigongeval verliest de band 3 van zijn belangrijkste leden waaronder leadzanger en bezieler van de band, Ronnie Van Zant.

Een ongeval dat het einde van de band betekent, vermits ook alle andere bandleden gewond zijn, sommigen zelfs zeer zwaar.

Tevens verliezen ze een achtergrondzangeres die het leven liet samen met haar broer die een belangrijk lid van de band was.

Kortom een tragisch einde, al was er niet gerekend op het doorzettingsvermogen van de andere bandleden die na lange herstelperioden opnieuw samen komen en samen met Johnny Van Zant, de broer van de overleden leadzanger de band nieuw leven in blazen.

Ondertussen zijn in de loop der jaren nog meerdere leden overleden, maar de band bestaat nu nog steeds, al was het maar om hun bandleden te herdenken.

Ook voor mij is dit een mooie kennismaking met een band die ik dus nooit goed heb beluisterd, iets wat ik zeker eens moet doen.

Deze documentaire is een schat aan informatie en een must voor elke muziekliefhebber.

avatar van T.O.

T.O.

• 1974 berichten

Wel mooi hoe Rossington, Pyle en Burns van echt simpele komaf zijn haha, en hoe die achtergrond wel eens botst(e) met opgeleide collega's van de kusten zoals King en Kooper. Die trage manier van spreken ook...

Desondanks had die Ronnie van Zant wel een interessante, visionaire aura over zich, op basis van de anekdotes en fragmenten van hem.