• 9.373.809 stemmen

Geregisseerd door: Santiago Caicedo

Met onder meer: María Cecilia Sánchez, Alejandra Borrero en Diego León Hoyos

Gesproken taal: Spaans

Plot Virus Tropical

Paola wordt geboren in een traditioneel Colombiaans gezin, althans dat is wat ze proberen te zijn. Haar vader is priester, haar moeder is 'helderziende' en haar zussen zijn niet wat hun ouders verwachtten. Ze is een jonge Latijns-Amerikaanse vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid in een harde wereld vol stereotypen. Ze past niet in een hokje. Met een unieke vrouwelijke visie van de wereld leert dit meisje te leven, terwijl ze getuige is van een reeks kleine crises die haar persoonlijkheid bepalen.

Paola (Teen) (stemrol)

Chavela (stemrol)

Grandmother (stemrol)

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Lichtvoetige coming of age animatie die in een vrij hoog tempo de levensbelevenissen van Paola weergeeft van 0-circa 18 jaar. Lichtvoetig en doorspekt met onderwerpen die in menig Damesblad voorkomen. En ja: die las ik (broertje, vriend, man) ook weleens door! Gaandeweg krijg je een vrij optimale indruk van de sfeer die heerst in het gezin (al met al goed gedaan!) en de samenleving en cultuur. Dat alles onder begeleiding van een plezierige soundtrack. Daarmee zijn de sterke punten van de film benoemd. Minpunten zijn voor mij: de vaart, het (aanvankelijke) gebrek aan diepgang en subtiliteit, al trekt dat laatste gaandeweg wel iets bij. Aan het eind van de film is het beeld van de vrouw Paola completer maar nog lang niet af. Zo hoort dat wellicht bij dit type coming of age.

Sidenote:

Gezien op MUBI. Mijn eerste MUBI ervaring was een aangename. De film heb ik ooit toegevoegd, hopende dat ie zou draaien @IFFR. Het werd het filmfestival Berlijn en SXWX ! Erg leuk om de film alsnog te zien!

avatar van Collins

Collins

De eerste indruk van Virus Tropical is niet per se positief. De film ziet er op het eerste gezicht uit als een kinderfilm. Alsof de animaties door kinderen zjn getekend. Perspectieven kloppen niet. Proporties kloppen niet. De figuurtjes zijn wat vormeloos. De achtergronden simpel. En dat alles ook nog eens heel confronterend gepresenteerd in priemend zwart-wit. Nee, Virus Tropical maakt geen goede eerste indruk.

De tweede indruk is positiever. Hoewel het uiterlijk van de film misschien kinderlijk is, slaat dat niet op het inhoudelijke aspect. De film begint met een seksscène. Ook drugs, geweld, mobbing en geldnood komen voorbij. Bepaald geen kinderachtige thema’s. Het gezin dat in deze film centraal staat kun je bovendien als disfunctioneel betitelen. Het is geen kinderachtige setting waarin de personages vertoeven. De eerste indruk is absoluut bedrieglijk.

Virus Tropical ontwikkelt zich tot een aardig coming-of-age drama. De Columbiaans-Ecuadoriaanse tekenaar Powerpaola baseert zich op haar eigen jeugdjaren en vertelt hoe zij zich als ongepland nakomertje door het leven worstelt omringd door een instabiel gezin en voortdurende veranderingen. De film volgt haar en de hordes die ze moet nemen op weg naar de volwassenheid.

Alleen al door de vele wendingen die het verhaal neemt is Virus Tropical een boeiende film. Voorspelbaar is de film absoluut niet. De film houdt zich niet aan de regels der verwachting en bouwt niet op gepaste tijden drama, feelgood en spanning in. Aan het verhaal ligt geen bedacht en berekenend scenario ten grondslag. De film volgt gewoon heel spontaan het leven zoals dat geleefd wordt.

En dat leven is onstuimig en meestal niet wonderschoon. Het leven loopt heel vaak gewoon niet lekker. Virus Tropical toont een jeugd die is getekend door teleurstelling, tegenwerking en vreemde keuzes (vaak van anderen). Naarmate het verhaal zich ontvouwde begreep ik de zwart-witte kleurstelling en de visueel onstuimige stijl steeds beter. Eigenlijk past die stijl uitstekend bij de roerige trip van Paola op weg naar de volwassenheid.