• 9.267.868 stemmen

De Dag Dat Mijn Huis Viel (2017)

Komedie | 47 minuten

Genre: Komedie

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Thessa Meijer

Met onder meer: Frieda Pittoors, Peter Van den Begin en Wim Willaert

Plot De Dag Dat Mijn Huis Viel

In een uitgestrekt niemandsland leven de drie broers Hein, Pé en Roemer samen met hun bejaarde moeder Hillie. Opmerkelijke figuren, wonend in een scheef huis. Ieder jaar wordt het huis met de hand weer rechtop getrokken. Dit gaat al lang goed, totdat moeder abrupt vertrekt naar het warme zuiden. De nestblijvers zijn voor het eerst op zichzelf en elkaar aangewezen. Hoe verder Hillie van huis is, hoe schever de verhoudingen tussen de broers. En hoe schever de verhoudingen, hoe meer het huis kantelt. Valt er nog iets te redden?

logo tmdbimage

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Mwoh. Film begint niet onaardig maar twee dingen staan me niet direct tegen. Ik ben niet echt fan van absurdisme (waar deze film wel iets van weg heeft) en ik ben geen fan van een Vlaams accent in films of series. Voor mij te opvallend, te nadrukkelijk aanwezig, waardoor zo'n film me lastig weet mee te sleuren in die wereld. Na het behoorlijke begin met een prima uitgangspunt wordt het allemaal een pak minder boeiend waarbij hetgeen gebeurt steeds net een verkeerde keuze lijkt te zijn en een andere invulling beter was geweest.

Wel aardig geschoten met een sterke kale omgeving (je hoort Morricone's muziek gewoon) en het tempo is prima, maar volgende keer een beter script voor deze jonge regisseur. 2,0*.

avatar van Reida

Reida

Een geweldige film, geheel in de stijl van Vlaamse series zoals eigen kweek en Chaussee D'Amour

Donkerwoud

Omdat er niks fijner is dan Peter van den Begin en Wim Opbrouck die samen pornofilms kijken of elkaar afschrobben in een badtobbe. Meer een losse verzameling sketches dan een coherent geheel, maar de jonge regisseuse Thessa Meijer weet een prettig tragikomisch Belgenland te creëeren. Alleen al dat scheefstaande huis in een westernesk niemandsland, spreekt tot mijn verbeelding.

Jij godverdomse klotetruckster!

avatar van Decec

Decec

Een redelijk komedie TV Movie...

Redelijk verhaal...

Komedie is mijn ding niet...

Maar wel leuk dat huisje stond scheef...

Redelijk acteerwerk...

Goed HD kwaliteit breedbeeld..

Prima achtergrond muziek/geluid

(Dolby Digital)...

avatar van J.Verschoor

J.Verschoor

Heerlijk absurde Nederlands/Belgische coproductie, waarbij het absurdisme als gewoon beschouwd wordt. Wat dat betreft past deze film prima binnen het oeuvre van een Alex van Warmerdam.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Leuk bedacht en aardig vormgegeven, maar het probleem met een absurdistische opzet als dit is dat het al gauw erg vrijblijvend aanvoelt : creëer een bizarre en niet-realistische omgeving, zet daarin min of meer realistische personages en laat ze hun relaties "uitleven", en wie weet eindig je zo met een soort laboratoriumopzet waarin essentiële menselijke basispatronen in geconcentreerde vorm zichtbaar worden als de uitgekristalliseerde condition humaine. Vroeger was ik er dol op, Ionesco, Pinter, Beckett, ik heb het allemaal verslonden, maar nu sta ik er wat kritischer tegenover, en voor mijn gevoel werkt het nu alleen maar als het echt goed gedaan wordt en als het echt schrijnt, en dat doet het voor mijn gevoel niet. Desalniettemin valt er hier nog best veel te genieten, inclusief de superbe lokatie en het spel van de broers (hoewel je met Vlaamse broers die de hele dag niets uitvoeren al gauw in de buurt van De helaasheid der dingen komt), en de jeugdigheid van de maakster is aan haar regie niet af te zien. De Americana op de geluidsband met z'n tragikomische contrastwerking is bijna een cliché.

Donkerwoud

Eens. Het voelt meer als een sociaal-realistische vertelling in een absurdistisch jasje dan dat de absurditeit op zichzelf een doel lijkt te hebben. Al was ik oprecht verbaasd over de jeugdigheid van deze vrouwelijke cineaste (waarschijnlijk door mijn eigen vooroordelen!) omdat ze scherp de dynamiek schetst van mannen van middelbare leeftijd onder elkaar. Best knap eigenlijk.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Heerlijke absurdistische film waarbij het met de minuut een gekkere geschiedenis wordt, totdat de film is afgelopen en dan is het geschiedenis.

7!

avatar van Toontje G

Toontje G

Wim Opbrouck niet vergeten. Sterke film van mij had hij wel 2 uur mogen duren. Thessa Meijer daar gaan we denk ik nog veel van horen en zien natuurlijk. Dit was in ieder geval TOP!

avatar van dimi303

dimi303

Het was absurd, absurd slecht!

avatar van Robi

Robi

Aparte film over drie broers die alleen gelaten worden door hun moeder. De symboliek van het scheve huis dat steeds schever zakt zolang moeder de controle niet meer heeft over de broers is wel leuk gevonden. Ook de decors en de entourage van het desolate landschap hebben zeker hun charme in de film. Maar verder heb je het dan toch wel gehad. Met alleen een goed idee heb je nog niet vanzelf een goede film. (film gezien op tv)

avatar van missl

missl

Wat flauwe bedoeling over 3 broers die het zelf moeten regelen nadat mama weg is. Beetje saai.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

Vermakelijk voor een keertje. Ik houd op zijn tijd wel van wat absurdisme, ik vind het leuk gespeeld en het verhaal beviel mij redelijk goed, maar het had van mij niet langer hoeven duren. Daarvoor vond ik het niet interessant genoeg. Het is niet helemaal mijn ding, maar wel voldoende. Een krap zesje. 3*