• 9.216.597 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Rupert Goold

Met onder meer: Tim Pigott-Smith, Oliver Chris en Richard Goulding

Plot King Charles III

Voor prins Charles breekt het belangrijkste moment van zijn leven aan: hij wordt de koning van Engeland. Kort na de dood van de koningin doen er zich enkele problemen voor. Het gevolg daarvan is een politieke crisis en het feit dat de familie van Charles zich grote zorgen begint te maken. William en Kate zijn bang dat de acties van Charles hun toekomst in gevaar brengt. Ondertussen begint de gefrustreerde prins Harry een relatie met een doodgewone burger.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van cornelis2

cornelis2

Toch wel een interessante film. Hij stelt aan de orde hoe de situatie wordt na het overlijden van Queen Elizabeth II en Prins Charles dan geroepen wordt tot de troon, het koningschap. Hoe gaat hij zich gedragen wanneer zaken escaleren en hoe gaat hij dan met zijn verstand en gevoel om? En William en Kate en Harry? Voor hen zijn deze veranderingen ook ongekend en ingrijpend. De acteurs doen hun best en lijken ook wel enigszins op deze royals. De teksten die zij uit te spreken krijgen doen regelmatig toneelmatig aan. Dat doet afbreuk aan het geheel. Maar voor de rest is het een alleszins genietbaar geheel. Alleen toch wel heel pijnlijk dat de film begint met de uitvaart van de Queen. Als zij de film zou zien, zal dat toch een heel aparte ervaring voor haar zijn. Mijn score komt net boven de

3 *** uit. Vooruit 3,5 omdat het een interessant onderwerp betreft.

avatar van hdehoon

hdehoon

Ik zag het toneelstuk dat de basis was voor deze film, in Londen. Ik was toen al erg onder de indruk van de Shakespeareaanse stijl waarin de tekst is gegoten, het komt ook in de film een paar keer duidelijk naar boven, waardoor het een tijdloze indruk geeft.

Het verhaal roept interessante vragen op over wat het koningschap nu eigenlijk inhoudt, tot hoever een moderne koning zich mag bemoeien met politiek. Die vraag blijft in feite open. De slotscene is meesterlijk, als Charles nog een laatste kans grijpt om zijn stempel te zetten en zichzelf als koning gestalte te geven.

avatar van mrklm

mrklm

Kort na de begrafenis van Koningin Elizabeth ontstaat er wrijving binnen de koninklijke familie. Charles [Tim Pigott-Smith] heeft recht op de troon maar omdat zijn zoon William [Oliver Chris] en schoondochter Kate [Charlotte Riley] zich wat beter weten te presenteren voor media en publiek neemt de druk toe om de troon aan William af te staan. Maar Charles wil zijn positie gebruiken om het politieke klimaat op te schudden. Op subtiele wijze opgestookt door de oppositieleider [Priyanga Burford] en gesteund door echtgenote Camilla [Margot Leicester stuurt Charles III aan op een confrontatie met PM Tristan Evans [Adam James]. Ondertussen vergroot Harry [Richard Goulding] de problemen van de koninklijke familie met zijn affaire met Jessica [Tamara Lawrance]. Verfilming van het gelijknamige toneelstuk dat zowel op West End als Broadway veel succes oogstte waarvoor een groot deel van de cast terugkeerde om hun rollen op fraaie wijze te herhalen. Goold probeert het geheel filmisch interessant te maken maar deze verfilming had baat gehad bij een aanzienlijk groter budget.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Feitelijk een Shakespeariaans koningsdrama, compleet met klassiek taalgebruik, spookverschijningen (van de Queen en Diana) en monologen tegen het publiek – alles zeer theatraal, maar wie daar bij Hamlet geen probleem mee heeft zal het hier ook kunnen smaken, en bovendien wordt zo duidelijk dat binnen koningshuizen sommige dingen van alle tijden zijn. Knap gebracht door een cast die soms verbazingwekkend veel gelijkenis vertoont met de originelen, en dat de acteurs wel raad weten met de formele en toch vileine dialogen mag binnen dit acteergilde geen wonder heten. Ook leuk voor wie niets met het Engelse koningshuis heeft en/of niet van de saillante ontwikkelingen aldaar op de hoogte is.