• 9.375.132 stemmen

Promises & Lies: The Story of UB40 (2016)

Documentaire / Muziek | 57 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Alternatieve titel: UB40 - Beloften en Leugens

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Roger Penny en Charlie Thomas

Met onder meer: Ali Campbell, Robin Campbell, Duncan Campbell

Plot Promises & Lies: The Story of UB40

De Engelse popgroep UB40 behoort tot de meest succesvolle bands aller tijden, met meer dan 70 miljoen verkochte albums en wereldwijde hits als Red Red Wine en I Got You Babe. Maar het succes en de roem eisten zijn tol en lieten de bandleden berooid en met grote financiële schulden achter. Het ooit relaxte reggaegroepje van acht vrienden, waaronder drie broers, raakt verscheurd door haat en verraad. Na de opsplitsing claimen nu twee bands de naam UB40.

Sjongejonge. Zo zie je maar dat muziek alleen je niet redt als band.

Een beetje zakelijk gevoel doet ook een hoop.

Wat een treurnis hoe dit is afgelopen.

avatar van cucciolo

cucciolo

Met verbijstering hiernaar gekeken. Had altijd het gevoel dat deze jongens de vredelievendheid zelve waren. Helaas ontkomen ook zij niet aan haat, nijd, verraad etc.

De film is heel boeiend gemaakt, en ookal geef het geen klinkklare antwoorden, het geeft wel een goede inkijk in wat er onderhuids allemaal speelt met de band.

Zeer sterk.

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

M'n zus was laatst bij een concert. De recensie: "Ze waren niet zo goed, het waren niet de echte." Ik direct op Wikipedia kijken wat het verhaal nu was... Deze docu verteld het verhaal.

Veel muziek, maar steeds korte stukken. Het begin verteld de geschiedenis van de groep, dat het ploeteren was om succes te krijgen. Altijd mooi om te zien vind ik. En het tweede deel ging over het uiteenvallen van de groep. Je krjgt de twee kanten van het verhaal te horen. En hebt dan toch wel de voorkeur voor één van de twee. Ik had nog wel meer willen zien WAT nu het verschil precies was (de 1 grote concerten de andere kleine optredens?) het verschil tussen de twee bands was. Of de fans... Maar deze focus is ook goed. Interessante film!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Wanbeheer, egocentrisme, naiviteit hebben de enorm succesvolle reggaeband uit Birmingham geen comfort en rijkdom bezorgd. Integendeel: het is een verscheurde band die kreunt onder een juridische strijd, onder een berg schulden en familiale twisten. Het feit dat er nu twee UB 40 bands zijn is daar het absurde dieptepunt van. De documentaire schetst de opkomst van de band begin jaren '80 en laat beide kampen aan het woord over wat er is misgegaan. Verhelderende documentaire.Ik heb de band met Duncan Campbell nog zien optreden en vond het maar niks zonder Ali, maar nu weet ik hoe de vork in de steel zit.

avatar van Kondoro

Kondoro

"Het ooit relaxte reggaegroepje van acht vrienden, waaronder drie broers, raakt verscheurd door haat en verraad."

De derde broer 'Duncan Campbell' kwam pas in 2008 bij de band na de oproep van zijn oudere broer Robin Campbell nadat de band inderdaad gesplit was tussen de twee broers door een ruzie. Mijn moeder die groot fan van deze groep is claimt nog steeds dat Robin de originele en 'echte' UB40 is samen met zijn groep. Ik heb Robin en Duncan live gezien in hun Ahoy show ergens vorig jaar en dat klonk zeker niet verkeerd al blijft Ali voor mij wel de echte UB40 stem, en ook hun show wil ik nog eens bezoeken om toch hem nog eens live mee te maken. Toch wel benieuwd na deze docu, binnenkort snel even opzoeken.