• 9.374.935 stemmen

Geregisseerd door: Ugis Olte

Met onder meer: Boris Benko, Tomaz Cubej, Milan Fras

Gesproken taal: Engels, Koreaans en Sloveens

Plot Liberation Day

De ex-Joegoslavische cultband Laibach heeft sinds haar oprichting meer dan 35 jaar geleden al veel stof doen opwaaien. Niet alleen de muziek, met onder meer beruchte covers van 'Sympathy for the Devil' van de Rolling Stones, 'Live Is Life' van Opus en 'One Vision' van Queen, maar ook de opvallende beeldtaal waar de band zich van bedient en waarin elementen uit militaire en industriële films en kleding worden gebruikt, roepen zowel bewondering als afkeer op. De band werd zelfs geassocieerd met het nazisme. Ironisch genoeg krijgt Laibach een uitnodiging uit Noord-Korea om te spelen bij de festiviteiten rond Onafhankelijkheidsdag in de hoofdstad Pyongyang. De film volgt de bandleden, hun entourage en kunstenaar/concertorganisator Morten Traavik vanaf de dag van aankomst tot aan het concert, afgewisseld met oudere videoclips en nieuwsitems.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Prachtig, een van de meest interessante documentaires die ik heb gezien. Van Laibach wist ik van te voren helemaal niks dus ik kon hier met open blik in gaan en heb uiteindelijk de hele speelduur gefascineerd zitten kijken. Noord-Korea is sowieso al een interessant onderwerp - als het ware een andere planeet - en dan ook nog de clash met een manager die het bizar genoeg lukt om op het randje te blijven van respect voor NK aan de ene kant maar ook wel stevig in zijn schoenen moet staan aan de andere kant... Ik vond dit enorm spannend om te zien.