• 9.372.292 stemmen

Seed: The Untold Story (2016)

Documentaire | 94 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Jon Betz en Taggart Siegel

Met onder meer: Vandana Shiva, Andrew Kimbrell en Jane Goodall

Plot Seed: The Untold Story

"Which future will you grow?"

Zaden zijn misschien wel ons meest kostbare bezit, maar vele zijn net zo bedreigd als de ijsbeer of de reuzenpanda. In de twintigste eeuw verdween 94 procent van onze zaadvariëteiten. Is dat erg? Ja, leert een voorbeeld van een van de gepassioneerde zadenverzamelaars die hier wordt geportretteerd. De Ierse hongersnood van de negentiende eeuw ontstond doordat er voornamelijk één aardappelsoort werd geteeld. Minder diversiteit betekent een grotere kwetsbaarheid, daarover zijn alle verzamelaars het eens.

avatar van hekoning

hekoning

Alhoewel deze documentaire duidelijk vanuit maar één perspectief is gefilmd - die van de benadeelde agrariër - vond ik hem ontzettend sterk en informatief. Deze documentaire schijnt een vernieuwend en schrikbarend licht op een sector waar we elke dag mee te maken hebben: de landbouwsector. Het zet je flink aan het denken over de gevolgen van het bezit van patenten op zaden van multinational biochemische pesticide bedrijven ...