• 9.371.613 stemmen

Danza Macabra (1964)

Horror | 87 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Castle of Blood / Coffin of Terror / The Long Night of Terror

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Antonio Margheriti en Sergio Corbucci

Met onder meer: Barbara Steele, Georges Rivière en Margrete Robsahm

Gesproken taal: Italiaans

Plot Danza Macabra

"The living and the dead change places in an orgy of terror!"

Een schrijver wordt op All Soul's Eve uitgedaagd om een nachtje door te brengen in een verlaten kasteel. Hij neemt de uitdaging aan, maar zijn nacht in het kasteel wordt danig verstoord als de schrijver wordt aangevallen door de ondoden in het kasteel. De zombies willen zijn bloed stelen, zodat ze langer zouden kunnen leven.

Elisabeth Blackwood

Edgar Allan Poe

Lord Thomas Blackwood

Herbert the Gardener

William Blackwood

avatar van ichi

ichi

Deze staat hoog op mijn wishlist. Een film met Barbara Steele(Black Sunday en Shivers) is voor mij altijd een aanrader. Deze schijnt erg atmosferisch en geslaagd te zijn.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Sfeervolle (meta-fysische) gotische film in zwart-wit. Er is door dezelfde kineast een remake geweest zes jaar later. (WEB OF THE SPIDER). Ook toen werkte componist Riz Ortolani mee aan de sfeerschepping. Je kunt de Synapse DVD kopen in de States. Maar verwacht geen blood and gore.

Ik kan je zeker ook VIRGIN OF NUREMBERG aka HORROR CASTLE aanbevelen. Deze is meer een horrorfilm dan LA DANZA MACABRA.

Halcyon

Prachtig gotisch schouwspel waarin de begrippen leven, dood, droom en realiteit mooi in mekaar overlopen. De hele prent is in een briljante zwart-wit fotografie geschoten met uitstekende belichting. Spijtig van de brakke geluidsband die om mij onbekende redenen in twee talen is opgenomen, maar dat kan de pret van dit sfeervol werkje niet drukken. De slotscène is er trouwens eentje om in te lijsten, zo zwartgallig!

avatar van dragje

dragje

Na het lezen van de commentaren hier toegevoegd aan mijn lijstje van films die ik wil zien.

dragje schreef:

Zeker doen! Er zijn nog een aantal gelijkaardige, weliswaar meer bekende films, die ook erg de moeite waard zijn.

avatar van Quentin

Quentin

Zag je die Synapse DVD Halcyon, zo ja hoe is die?

Quentin schreef:

Zag je die Synapse DVD Halcyon, zo ja hoe is die?

Jep, uitgave is op zich wel OK. (Zit nu op m'n werk dus heb even geen idee van de extra's) Het blijft een oude film natuurlijk. Was alleen niet tevreden over de geluidsband zoals ik eerder zei. Vooral in het begin van de film wordt nogal eens gewisseld tussen Frans en Engels. Heb er verder geen research naar gedaan, dus ik heb geen idee hoe de oorspronkelijke audio in mekaar zit.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

De opening credits geven enkel Anthony Dawson (alias van Antonio Margheriti) als regisseur, maar volgens imdb en deze site zou Sergio Corbucci dus mede hebben geregisseerd. Volgens imdb heeft laatstgenoemde ook meegeholpen met het screenplay.
Ik was nog niet heel erg bekend met Margheriti's werk. Daar waar ik van Corbucci al de nodige westerns heb gezien, heb ik nog geen enkele van Margheriti gezien. Enkel zijn Apocalypse Domani (Cannibal Apocalypse) heb ik al eens gezien.
Goed, in deze film neemt Alan Foster (Georges Rivière) een weddenschap aan om de 'nacht van de dood' (nacht van 31 oktober/1 november) door te brengen in het oude kasteel van de Blackwoods. Het belooft een nacht te worden vol met bizarre ontdekkingen en gebeurtenissen.
Barbara Steele schittert in de rol van Elisabeth Blackwood en ook Margrete Robsahm ziet er prachtig uit als Julia Alert. Maar goed, ik vind vrouwen in dergelijke jurken vaak wel mooi. Ik kan de kledingstijl wel waarderen en dat tegen de gotische achtergrond van het kasteel. Geweldig!
Verder weet Arturo Dominici nog voor wat onheilspellends te zorgen in zijn rol als Dr. Carmus.
Helaas ligt het accent heel erg op de relatie tussen Elisabeth en Alan. Mede hierdoor komt de horror minder goed over. Daarnaast werkt de soundtrack van Riz Ortolani niet altijd even effectief. Vooral het deuntje dat te horen is tijdens de scene met het bewegende schilderij of de scene met de rook/mist komt over als zo'n clichématig 'griezelmuziekje'.
Het zwart-wit beeld zorgt wel voor wat extra sfeer en de wisseling tussen scenes in het heden en scenes uit het verleden komt ook wel goed over.
Over het algemeen nog een best aardige gotische (horror)film, maar wat mij betreft had het accent iets minder op de romantiek mogen liggen.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Richard_Voorhees heeft het eigenlijk wel goed verwoord. Ik vond het accent ook teveel op de romantiek liggen en te weinig op de horror. Het verhaal en de background story van de geesten vond ik heel cliché en zwak. Wel best interessant die lesbian angle tussen de twee dames maar dat einde vond ik echt wel idioot ook omdat de liefde tussen Foster en Elisabeth mij helemaal niet kon overtuigen. Qua sfeer en zwart/wit cinematografie heel goed vooral met dat schilderij maar nergens iets waar ik het warm of koud van kreeg. Geef mij dan maar Black Sunday die heeft tenminste nog een goed verhaal en nog veel betere sfeer.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Dit kon me niet bekoren.

Het verhaal sprak me niet aan en sommige scènes duurden echt te lang zonder dat het iets toevoegde aan het verhaal.

Bijvoorbeeld die scène in het begin leek het wel alsof je met de verkoopmakelaar door een huis loopt. "Dit is de schuur. Dit is de ruime hal. Dit is de van alle gemakken voorziene woonkamer met authentieke details".

En de scènes met Carmus, de ghost from Christmas past noem ik het maar, wekten bij mij ook een soort van irritatie op. Het zwart-wit en clichématige soundtrack gaven de film desondanks wel de sfeer maar de conclusie is toch dat ik me stierlijk heb verveeld bij deze film.

avatar van joolstein

joolstein

“My heart doesn’t beat – it hasn’t for ten years.”
Doordat Corman-Poe films een succes waren, werd dit vermoedelijk ook gepresenteerd als een Edgar Allan Poe-verhaal.. Niet dus...Toch zijn veel dingen in de film, gotische eenzame kasteel, zwarte kat, necrofilie, schatplichtig aan de verhalen van diezelfde Poe. Een film die ten tijde van uitgave zelfs controversieel was door een geïnsinueerd lesbisch verlangen

Tijdens een avond in de kroeg probeert schrijver Alan Foster, de verhalen van Edgar Allan Poe in twijfel te trekken en accepteert daarom een weddenschap van Lord Blackwood om de nacht door te brengen in zijn spookkasteel op All Soul's Eve...het zorgt voor een bovennatuurlijke verassing.

Alhoewel Margheriti's Gothic-film dus meelift met norm van wat toen populair was, heeft het een ongelooflijke sfeer en behoort daarom ook tot één van de betere Italiaanse spookhuisfilms, geholpen natuurlijk door de zwart-wit cinematografie en de vreemd fascinerende schoonheid van Barbara Steele.

De film krijgt een onmiskenbaar ander effect doordat Steele wordt gecast als wat op het eerste gezicht een gewoon meisje lijkt dat gered moet worden. Hm...goed beschouwd zijn het ook necrofilie-implicaties.. Echter is het gevuld met sfeer, mist, stof en spinnenwebben en bouwt het op slimme wijze op tot een grimmig sinister einde. Heerlijke film!

avatar van Basto

Basto

• 11926 berichten

Shocktober 18

Prima spookhuisfilm en ook de beste uit de Danza Macabra box vol 2. Die terecht de Italiaanse titel van deze film draagt. Zit er zelfs in 4k in en dat is fijn want de sfeer en fotografie zijn erg mooi.

Goed! 3,5