• 9.370.316 stemmen

Furankenshutain no Kaijû: Sanda tai Gaira (1966)

Actie / Sciencefiction | 92 minuten

Genre: Actie / Sciencefiction

Alternatieve titels: The War of the Gargantuas / フランケンシュタインの怪獣 サンダ対ガイラ

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Ishirô Honda

Met onder meer: Russ Tamblyn, Kumi Mizuno en Kenji Sahara

Gesproken taal: Japans

• Bioscoop Zondag 22 februari in één bioscoop (Delft)

Plot Furankenshutain no Kaijû: Sanda tai Gaira

"A crisis, striking from the mountains and the sea! Greater Tokyo is the battlefield of death!"

Het genetisch gemanipuleerde monster Gargantua ontsnapt uit een laboratorium en krijgt al gauw de schuld van de vernielingen die in Japan werden aangericht. Er blijkt echter nog een tweede Gargantua te bestaan en al gauw komen de twee monsters elkaar tegen.

Dr. Yuzo Mamiya

Lt. Col. Kazama

Saburo Kameda

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Deze is gemaakt door de mensen die ons ook de Godzilla-films brachten en dat is er natuurlijk aan te zien.

War of the Gargantuas heb ik een vijftal jaren geleden gezien en de film wist me niet meteen te bekoren.

Het doet allemaal wat Godzilla-achtig aan, maar zo'n twee behaarde reuze-apen zie ik toch minder graag bezig dan onze grote gemuteerde dinosaurus.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Ziet er redelijk profi uit (voor Honda-begrippen), maar de film bouwt teveel op één punt door en is om die reden wat langdradig.

Maar voor fans van de Honda-monsters is er ook weer genoeg te beleven.

avatar van kirk douglas

kirk douglas

zeer goed zelfs nog beter dan de meeste godzilla films vind ik.

heb hem destijds helemaal grijs gekeken.

avatar van namingway24

namingway24

Leuke kaiju met vette monster-actie, die helaas te lijden heeft onder het menselijke element, wat lang niet zo boeiend is.

De miniaturen zien er weer bijzonder fraai uit en de explosies zijn ook weer erg fijn. De Gargantuas zijn inderdaad niet zo spectaculair, maar als ze vechten is het gewoon vermakelijk.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Van de makers van Godzilla en dat is er aan te zien. Daar waar Godzilla toch nog op een degelijk plot en karakterontwikkeling kon rekenen, driaat het hier allemaal om de monsteractie. Hier hebben we niet 1 maar 2 reuzen: mensapen, yeti's, King Kongs. De term Frankensteins is hier niet echt op hun plaats. Dus ja de film is vermakelijk, maar naar het einde toe met het gevecht tussen de 2 monsters gaat eigenlijk te lang door.

alexspyforever schreef:

De term Frankensteins is hier niet echt op hun plaats.

Wel als je de eerste film gezien hebt.

Degelijk.

Het probleem met dit soort films is dat je ze eigenlijk niet al te "goed" moet maken. Deze film voelt iets serieuzer dan de meeste Honda films, ook net iets beter gemaakt. Dat klinkt positief, maar bij dit soort films wil dat vaak zeggen dat het ook allemaal net iets slomer en saaier is. Zo ook hier.

Wat de film aan serieux wint, verliest hij meteen weer aan filmvreugde. De Frankenstein monsters zijn net wat saaier, het middendeel een stukje saaier. Gelukkig leeft het einde weer een beetje op en ligt het knutsel-gevoel in deze film dan net iets lager, waardoor het uiteindelijk weer een redelijk doorsnee Honda film geworden is.

Voor de liefhebbers van Honda valt er genoeg te genieten, verder blijven dit soort werkjes ook best wel vermakelijk om een keertje te kijken, maar hoogstaand is het zeker niet. Een simpel maar degelijk tussendoortje dus, ook binnen Honda's oeuvre.