• 9.248.810 stemmen

Met onder meer: Jeremy Irons, Eugene Lipinski en Jiří Stanislav

Gesproken taal: Engels en Pools

Releasedatum: 14 april 1983

Plot Moonlighting

De Poolse werkgever Nowak neemt zijn werkteam mee naar Londen, waar ze slecht betaald werk kunnen doen voor de regering. Nowak moet het project in goede banen leiden, terwijl de arbeiders de verleidingen van het Westen ontdekken en hun familie gaan missen. Hij probeert zijn werklui geheim te houden tot ze weer veilig terug kunnen naar hun Polen.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Supermarket Manager

Hire Shop Man

Aquascutum Assistant

Aquascutum Shoplifter (as Jennifer Landor)

avatar van neo

neo

ook al heb ik slechts enkele stukken gezien, toch heeft de film een bepaalde speciale waarde voor mij, omdat dit de eerste film was waarvoor hans zimmer de muziek componeerde.

avatar van Quentin

Quentin

Sterk drama, waarin Irons een prachtige rol neerzet als symbool voor de Poolse regering en hun politiek. 3,5*

avatar van Gorro

Gorro

Sterke politieke allegorie op het Poolse politieke klimaat rond 1982. Jeremy Irons' rol representeert het communistische regime en de drie Poolse werknemers de Solidariteitsbeweging. Het eenvoudige verhaal van Poolse arbeiders die illegaal voor een maand naar Engeland gaan om een huis voor hun baas op te knappen biedt veel mogelijkheden om verschillende politieke aspecten te belichten. De manier waarop het regime de mensen onderdrukt, in het ongewisse laat en macht misbruikt voor eigen belang zijn hier voorbeelden van. Ook zonder de politieke laag is het een mooie film, met een aantal mooie scenes, waaronder de openingsscene en de scene waarin de sterk spelende Jeremy Irons zich dreigt verliezen en begint te hallicuneren. ****

avatar van Pkmink

Pkmink

Sluit mij helemaal aan bij Gorro. Ook zonder kennis van het Polen van de jaren zeventig en begin jaren tachtig is deze film de moeite waard door de uitstekend spelende Jeremy Irons.

avatar van Ditto

Ditto

Na meer dan tien jaar toont deze film nog steeds zeer adequaat de problematiek van de buitenlandse arbeiders die uit hun land gelokt worden met valse beloften en die weliswaar in onmenselijke omstandigheden ruim onderbetaald werk moeten verrichten. Deze film laat een mens nog eens nadenken voor hij iemand op basis van vooroordelen een etiket op plakt. Puik werk. Bijzonder overtuigende vertolking van het hoofdpersonage door Jeremy Irons.

Een sociaal-politiek pijnpunt vanuit een interessant standpunt en doeltreffend in beeld gebracht.

avatar van 93.9

93.9

Uitstekende Britse film.

Prachtige authentieke beelden van een somber Londen in 1981.

Dat sfeertje kan natuurlijk het beste over gebracht worden in een film uit die tijd zelf.

Veel beter dan Ken Loach, die altijd met dat vingertje wijst.

avatar van scorsese

Uitstekende film over een paar Poolse illegale arbeidsmigranten die een woning in Londen opknappen. De film speelt zich af eind 1981 en vormt een mooi tijdsdocument. De omstandigheden waarin de mannen zich bevinden zijn goed uitgewerkt. Jeremy Irons draagt de film met gemak als de enige Engels sprekende migrant die de eindjes op alle mogelijke manieren aan elkaar probeert te knopen (wat veel goeie scenes oplevert).

avatar van starbright boy

• 22064 berichten

In december 1981 was er een militaire machtsovername in Polen. In september 1982 ging deze film in première. En die speelde zich tegen die achtergrond af en was dus erg actueel. De film gaat over Poolse arbeiders die illegaal in Londen werken en wil een allegorie zijn op de Poolse situatie. Dat vond ik niet geweldig werken. De film is beter zonder de allegorische laag. Als een opvallend lichte film over arbeiders voor wie de problemen in hu thuisland verzwegen worden. . Skolimowski werkte in 1982 al een jaar of twaalf internationaal, maar had net voor deze film weer eens een film in Polen gemaakt. Die film beviel de machthebbers niet erg en werd verboden en hij trok weer uit Polen. Hij kon zich dus inleven in de situatie va de arbeiders.