menu

Desierto (2015)

Alternatieve titel: Forsaken

mijn stem
3,11 (76)
76 stemmen

Mexico / Frankrijk
Thriller / Drama
94 minuten

geregisseerd door Jonás Cuarón
met Gael García Bernal, Jeffrey Dean Morgan en Diego Cataño

Moises (Gael García Bernal) reist met een groep immigranten door een onbewaakt, hels deel van de Sonora woestijn om te proberen de Verenigde Staten te bereiken. Plots worden ze opgemerkt door Sam (Jeffrey Dean Morgan), een gestoorde burgerwacht die het recht in eigen hand neemt, die de immigranten een voor een neerschiet. Wat volgt is een sinister kat-en-muisspel. Moises zal een manier moeten vinden om de jager te slim af te zijn om niet het zoveelste slachtoffer te worden.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=OIdPSVKZsD4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Q Jones
Wanneer is deze in Nederland te zien

avatar van Filmkriebel
4,0
Welcome to the land of the free...

Staalharde thriller. En ook nog een goede. Ik dacht eerst dat het een drama over de lange en gevaarlijke tocht naar de Amerikaanse beschaving zou gaan maar dan bleek het een spannende thriller. Een groepje migranten steekt de grens over met de VS en worden het doelwit van een moordzuchtige fascist en zijn al even gevaarlijke hond. Dit leidt tot een zenuwslopend kat en muisspel... en meer is de film eigenlijk niet, u bent verwittigd

Motieven hoeven zelfs niet gegeven te worden: iedereen weet dat er in de VS smeerlappen rondlopen die een persoonlijke bijdrage aan het stoppen van migranten willen leveren en de egoistische droom koesteren dat Amerika hun land is en van niemand anders (think Trump ). De film kreeg me geregeld op het puntje van de stoel en zowel de cinematografie als de sound design ten gunste van de suspense worden goed uitgespeeld. De verzengende natuurlijke omgeving krijgt eveneens een grote rol toebedeeld tijdens de hele film.

Altijd leuk om een film mee te pikken die de verwachtingen ver overstijgt. De film die hier het dichtst bij aanleunt is Beyond The Reach met Michael Douglas. Desierto is erg goed maar bekijkt het migrantenprobleem met een erg enge, onsubtiele en oppervlakkige blik. Ach kom, misschien was het gewoon de bedoeling om een entertainende thriller af te leveren en op dat vlak is het missie geslaagd.

ik wil m dan nu gaan zien dus ik laat nog weten wat ik ervan vond klinkt niet slecht staalhard!!

avatar van DreamTech
3,5
goeie spannende film gewoon kijken !!

avatar van mixmaster
4,0
Een film die Donald Trump ongetwijfeld keer op keer met een brede grijns zou bekijken.
De film is spannend en hard en ik heb heel de film dan ook met volle aandacht en de nodige spanning gekeken.
Camerawerk is ook zeer goed.

avatar van John Milton
De reviews van de film waren niet zo denderend, dus ik ben wel benieuwd naar de verdere gebruikerservaringen.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Spambericht en offtopic discussie verwijderd.

avatar van Left4Dead
3,0
"Welcome to the land of the free"

Jeffrey Dean Morgan, wat vond ik hem goed in The Killing Fields (pracht film van Ami Canaan Mann, ja de dochter van). Als hij hier ook een goede rol neer kon zetten zou ik zeer tevreden zijn. Hier op MM word het woord hard een aantal keren genoemd bij deze prent en dat is waar ik dus ook op hoopte. Het is nogal een gedoe daar in Amerika met hun Mexicaanse immigranten. Tenminste als je sommige Amerikanen mag geloven.

Gelukkig geen productie uit de USA maar een Mexicaans/Frans product. Dat geeft over het algemeen meer speelruimte voor een regisseur, de Amerikanen hebben een unieke manier van verbloemen en dat komt menig verhaal niet ten goede. Een low budget (3 mln) met een matig ontvangst qua opbrengsten in het eerste weekend. Op IMDB scoort de film ook niet hoog maar gelukkig hebben de MM-ers hier er tot nu toe meer voor over. Eerlijk gezegd heb ik ook meer geloof in de beoordelingen hier dan op IMDB.

Morgan die de kar moest trekken, de rest van de cast is me volledig onbekend maar dat hoeft per definitie helemaal geen probleem te leveren. Al snel zijn de protagonisten aan ons voorgesteld, en loopt het uit op een kat en muisspel. Eén voor één worden illegalen als slachtvee afgeschoten door een racistische Amerikaan die in zijn ogen de zaken oplost waar de state troopers en border patrol hun taak laten liggen.

Het low budget is meteen duidelijk zichtbaar, de director moet met weinig middelen de angst in beeld brengen. Oppervlakkige shots levert dat op maar wel in your face wanneer het "prijsschieten" werkelijk plaatsvind. Er zijn zeker meer films over het migratieprobleem van Mexicanen gemaakt en was benieuwd of dit het probleem goed weer zou kunnen geven. Het gedoe met clown Trump heeft het allemaal zeker geen goed gedaan, deze prent laat zien hoe het moet voelen als een fascist je opjaagt als wild.

De hond is een prima angstgegner in deze film, in tegenstelling tot Morgan heeft het dier wel de feline focus op zijn prooi. Helaas, als je een beetje honden kunt lezen zie je menigmaal te weinig/geen agressie in het dier waardoor de angst voor de viervoeter ook verdwijnt. Maar mijn kat dacht hier anders over, die hield het dier nauwlettend op beeld in de gaten en normaal is dat beest niet vooruit te branden als het eenmaal op schoot ligt.

Het beeldmateriaal vond ik zelf niet sterk, daarnaast heb je weinig tot geen binding met de personages zodat er ook geen echte gevoelens ontstaan. Waren de karakters meer uitgewerkt dan zou dit beter werken, nergens zien we echte uitdieping. Maar gaat het hier wel om, wil de regisseur ons niet alleen maar de ellende voorschotelen die zich in The Badlands afspelen? Het niet menselijk aanpakken van dit probleem aan de kaak stellen? Ja dat zou je dan wel denken......

De soundtrack staat er prima op, de schoten en de kogelhits schieten door de kamer. Dit versterkt het gevoel van onmenselijkheid, de dreunende en dreigende muziek doet de ellende alleen maar zwaarder aan en doet zijn taak daarom goed.

Maar ik ben niet in zijn geheel te vree over de algehele uitvoering van deze productie. Slecht is het niet maar ik mis kracht op acteergebied, cameraposities en binding met de personages. Vooral door het missen van die binding liet alles me menigmaal koud. Pas nadat de hond gedood wordt kon ik pas echte wraak en haat ontdekken in de film. Ik ben zelf eerder een dieren-mens dan een mensen-mens dus kon me goed inleven bij het voorval.

Ik had meer radeloosheid verwacht, in ieder geval erop gehoopt. Meer desolate beelden, meer wraak en haat. Het was nu meer gesjouw door een woestijn, de één achter de ander aan. De film schiet zijn doel daardoor mis, het is best een onderwerp waar je flink op los kunt hameren. Maar hier is het te mat uitgebeeld en dat is erg jammer. De beelden die moesten lijken op dat je door het vizier kijk waren ronduit belabberd, dat zag er echt niet uit.

Al met al blijf ik haken op 3**(6,5/10). Ik had er meer van gehoopt omdat de setting mij aanstond en het onderwerp al helemaal. Er had meer wraak en haat getoond moeten worden, pas op het einde begon ik dit echt te proeven. De soundtrack vond ik heerlijk, voor het nummer tijdens de aftiteling zou ik graag willen adviseren om luid te gaan beluisteren. Dat nummer staat er gewoon super strak op.

avatar van Smugmarty
2,0
Middelmatigheid troef.
De 'wildernis' (desierto betekend niet dessert/woestijn aldus google translate) is mooi in beeld gebracht (+0,5 punt) maar de spanning komt niet uit de verf. Het kan te maken hebben met de voorspelbaarheid van het camerawerk, de weinige interessante plotwendingen maar ook met het acteerwerk wat nergens echt pakkend is. De voorbeelden waar dit laatste substantieel had kunnen bijdragen maar dit niet deed wasren er te over bijvoorbeeld wanneer de mensen bij bosjes vallen en er door de resterende migranten er schaapachtig en verbaasd gekeken wordt en zelfs wanneer 'tracker' de hond op zijn tragisch einde komt blijft het leed van de eigenaar mij bespaard'
De films die bij mij opkomen 'Beyond the Reach & Frontera' waren beide beter.
Low budget, low quality.
NB Ik hoop dat Jefrey Dean Morgan het beter gaat doen als bad-guy in het nieuwe seizoen van te Walking Dead als 'Morgan' maar verwacht het niet

avatar van Smugmarty
2,0
Left4Dead schreef:
Maar mijn kat dacht hier anders over, die hield het dier nauwlettend op beeld in de gaten en normaal is dat beest niet vooruit te branden als het eenmaal op schoot ligt.


Die van mij ook!

avatar van John Milton
Smugmarty schreef:

NB Ik hoop dat Jefrey Dean Morgan het beter gaat doen als bad-guy in het nieuwe seizoen van te Walking Dead als 'Morgan'
Morgan?

avatar van Smugmarty
2,0


Eeeehhh dat moet zijn 'Negan'

avatar van Brabants
3,5
Super spannende kruistocht(one-man-show) om immigranten te stoppen naar het beloofde land te vluchten. Een eenvoudig maar krachtig verhaal wat absoluut prachtig is geschoten. De film creëert een podium vol met spanning en is daarmee dan ook zeer onderhoudend. Het acteerwerk van de gehele cast is prima(zo ook de hond Tracker).

avatar van limelight73
2,0
man man... dit is het dunste script ooit!! Daar voor zeker credits!! Als je van een beetje diepgang houdt, deze beter overslaan.

avatar van Flat Eric
2,5
Zo zonder Trumps muur is het inderdaad wel heel makkelijk de grens over te steken.

Een barre reis door de woestenij naar The American Dream verandert in een kat en muis spel. Waarom de jager zo gebrand is om Moises en andere immigranten het leven zo zuur te maken werd me niet helemaal duidelijk. Haat jegens Mexicanen? Is het een nare psychopaat die er genoegen inschept om migranten af te slachten? Heeft ie niks anders te doen in zijn leven? Geen idee. Blijft over dat film door de achtervolging mede door het prachtige landschap verder wel aardig was.

avatar van filmkul
3,0
Aardige thriller. Het verhaal is simpel en wordt zonder verdere toelichting redelijk neergezet door Cuaron. Na een korte introductie begint het kas-en-muisspel. De spanning zit er gelijk in en blijft tot het einde op niveau. Daar zit ook de kracht van de film. Eenvoudig, maar wel effectief en helaas ook wat voorspelbaar. Ook het acteerwerk is letterlijk weinigzeggend, maar wel dik in orde. Visueel ziet de film er verder goed uit. 3.0

avatar van scorsese
3,0
Aardige film over een aantal Mexicaanse immigranten die de grens naar Amerika proberen over te steken. Een simpele opzet waarbij het kat en muis spelletje wellicht wel wat eentonig is, maar vervelend wordt de film nergens. Mede door de korte speelduur en het mooie locatiewerk. De personages en het verhaal hebben verder niet veel om het lijf.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:51 uur

geplaatst: vandaag om 22:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.