• 9.371.740 stemmen

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Doret van der Sloot

Plot Misbruikte Mannen

Na meer dan vijftig jaar doorbreken ze hun zwijgen. Een groep slachtoffers van seksueel misbruik vertelt voor het eerst openhartig over wat hun door leden van de Rooms Katholieke 'Broeders van Maastricht' is aangedaan. Gezamenlijk zijn ze begonnen aan een ingewikkelde strijd voor genoegdoening.

avatar van Decec

Decec

Komt woensdag 18 februari om 23.00 uur NPO 2

avatar van Parisa

Parisa

Prettige, geduldige docu die van kop tot staart het verrotte leven van Floortje Bloem, ehhh, nee, deze mannen doorloopt. (Kan iemand Floortje ook nog eens verfilmen? Ik vond dat wel een mooi boek.)

Ik vind het knap als iemand het gemist heeft. Er is in de media best wel wat aandacht geweest voor dit onderwerp een tijdje geleden. En met wat geschiedenisles weet je natuurlijk ook wat voor gruwelijke dingen er indirect door de kerk zijn gedaan.

We volgen wat mannen die, inmiddels al aardig op leeftijd, nog altijd last hebben van hun trauma. Geen verwijt. Ik vind het juist een logisch gevolg. We starten met het lopen door de gangen en de klaslokalen. Trigger away. Hier worden ze al heel persoonlijk. Geen geneuzel eromheen. In heel klare taal leggen ze uit wat er met ze is gebeurd. Je moet een hart van steen hebben om geen medelijden met ze te hebben.

Gelukkig hebben ze, als klein groepje, elkaar weer gevonden en mogen we ze volgen op het moeilijke pad om hopelijk hun verleden af te kunnen sluiten en een soort schadevergoeding te krijgen. Lastig is dit wel omdat de daders er inmiddels niet meer zijn en de zaken verjaard zijn. Hartverwarmend is trouwens ook de grouphug van de mannen die we te zien krijgen.

Ieder gaat hier net weer iets anders mee om en ook in dit gedeelte schamen ze zich niet om ruimschoots hun gevoelens te laten zien. We mogen bij de belangrijke gesprekken binnen kijken en zien hoe ze samen met hun familie op het verlossende antwoord via een e-mail wachten.

Na de uitslag sluit ook de docu af met beelden van rust en onrust.

Goed dat mannen ook steeds meer ruimte krijgen om zonder schaamte over zo'n trauma te vertellen. Want dat verdient iedereen.