• 9.218.023 stemmen

Met onder meer: Itziar Ituño, Nagore Aranburu en Itziar Aizpuru

Gesproken taal: Baskisch en Spaans

Plot Loreak

"They're Just Flowers"

Ane's leven neemt een wending wanneer er elke week een boeket bloemen bij haar thuis wordt bezorgd. Altijd op dezelfde tijd en altijd zonder afzender. Het leven van Lourdes en Tere wordt ook beïnvloed door de bezorging van mysterieuze bloemen. Een onbekende bezorgt wekelijks een boeket ter nagedachtenis van een persoon die belangrijk in hun leven was. Dit is het verhaal van drie vrouwen, het verhaal van drie levens die veranderen door slechts de aanwezigheid van een paar boeketten. De bloemen zullen gevoelens in hen ontkiemen die vergeten leken.

logo tmdbimage

avatar van arno74

arno74

Een familiedrama uit de categorie "slow cinema". Veel fraaie contemplatieve shots die ook iets te vertellen en toe te voegen hebben. Mooie camerastandpunten, fijne rustmomenten, én een eenvoudig maar boeiend verhaal die je aan de buis gekluisterd houdt. Geen lege mooifilmerij dus, maar fraaie shots als instrument die de film versterken.

In deze Baskische film draait het zoals de titel zegt om bloemen en wat die teweeg kunnen brengen. De jaloezie als opeens anoniem een bloemetje bij een vrouw wordt bezorgd, de nieuwsgierigheid naar een vreemd boeket bij het graf van een naaste... Bloemen veroorzaken in deze film een mysterie en zijn de bindende factor tussen de verhalen en de mensen. Loreak weet de gevoelens achter een boeket in beeld te brengen, vooral onder de vrouwen die de hoofdrol dragen in deze film, een moeder, een zus, een echtgenote, een geliefde...

De trailer is overigens enigszins misleidend omdat het zich op de "spannende" momenten uit de film richt en juist de fraaie en rustige camerashots waar het voor een belangrijk deel om gaat helemaal weglaat, een vreemde keus.

Een fraaie en kleine film die bij de Goya-uitreiking ten onrechte geheel overschaduwd werd door grote commerciële producties zoals El Niño en La Isla Mínima. Ruim 3,5*, richting 4*.

avatar van Baggerman

Baggerman

De eerste film in de (vreemd klinkende) Baskische taal die ik ooit zag. Ik had hem al een tijdje in het vizier, maar arno74s Top 100 zorgde ervoor dat ik de film wat voorrang heb gegeven. Ondanks de reclame die hij in zijn lijst maakte staan er nog slechts 5 stemmen bij deze mooie film, die als Spaanse inzending voor de Oscars niet de shortlist haalde. Jammer.

Ik heb genoten van deze rustige film met een heel fijnzinnig verhaal. De drie dames acteren sterk, hoedje af! Daarnaast mooie beelden en een goed bijpassende muzikale omlijsting.

avatar van scorsese

Goeie film over een vrouw die plots iedere week een bos bloemen ontvangt zonder afzender. Een rustig verteld verhaal over een aantal vrouwen de met elkaar verbonden zijn. Traag, maar mooi in beeld gebracht. Een kleine 3.5 sterren.

avatar van Movsin

Movsin

Hoe bloemen gedurende behoorlijk wat jaren nogal wat gevoelens kunnen losweken, gevoelens waarvan een hele bijzondere deze van twijfels omtrent de hechtheid van relaties is en de meeste cynische het leedvermaak van oma als blijkt dat zoonlief wel wat zag in een andere vrouw. Arme schoondochter...
Eigenaardig, maar het zelfde thema kon ook als komedie worden uitgewerkt.
Hoe dan ook, een klein, rustig en mooi filmpje en in het Baskisch !

avatar van Malick

Malick

Nee, dit heeft niets met contemplatieve cinema te maken.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Misschien dat mijn verwachtingen toch wat te hoog lagen - de film kwam niet bij me binnen. Kil, afstandelijk, het ontroerde me ook niet. Een paar aardige momenten die wel wat meer binnenkwamen - de onmacht van de schoondochter - maar het was niet wat ik hoopte. Niet slecht, maar voor mij werd dit 'm niet.